logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Meluzyna WST-101 – zniekształcenia dźwięku po włączeniu, zerowy prąd spoczynkowy

DarekRz4 02 Gru 2025 21:08 354 11
REKLAMA
  • #1 21769504
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Mam problem z naprawą wzmacniacza Meluzyna WST-101 . Dostałem go w takim stanie, że jeden kanał grał normalnie, a drugi bardzo cicho. Najpierw zabrałem się za sprawdzenie, dlaczego jeden kanał gra bardzo cicho. Okazało się, że przyczyna jest banalna. Kondensatory wejściowe 2,2 mikro w tym kanale były wyschnięte. Po ich wymianie oba kanały pracują tak samo . Następnie zauważyłem, że po włączeniu wzmacniacza przez kilkanaście sekund dźwięk jest silnie zniekształcony i powoli po jakichś 30 sekundach wszystko zaczyna grać normalnie. Jest to dziwne zachowanie, przyznam, że nigdy nie spotkałem się z takim objawem. Każde włączenie wzmacniacza daje ten objaw, nawet jak wyłączę go na minutę to po włączeniu dźwięk jest zniekształcony i powoli to zniekształcenie zanika. Postanowiłem zrobić pomiary w stopniu sterującym i końcowym . I tu zdziwienie całkowite . Pomiar prądu spoczynkowego na rezystorach emiterowych wykazał 0mV ( Pomiar robiłem bez sygnału, ale z obciążeniem kolumnami, bo niby tak mówi serwisówka). Jednak bez odciążenia jest to samo. Na obu kanałach mam identyczny wynik prądu spoczynkowego, czyli 0 V. Jeszcze ciekawiej zrobiło się kiedy zmierzyłem napięcia na końcówkach mocy i tranzystorach sterujących .
    T1 (2N3055) - C - +41,4V , E - +40,5V B - +40,6V
    T217 ( BD135) C +41,4V E - +40,3V B + 39,6 V
    T3 (2N3055 ) C +39,5V E- 0V B - 0V
    T219 (BD136) C - 11mV E- 39,6V B - 39V
    Na wszystkich 4 rezystorach emiterowych występuje napięcie 39,6V na wszystkich ich nogach .
    Wylutowałem i sprawdziłem tranzystory mocy i tranzystory sterujące-są sprawne pomimo tak absurdalnych pomiarów . Pomierzyłem resztę elementów w końcówkach i niczego nie znalazłem uszkodzonego. Dodam, że te wskazania są na obu końcówkach takie same, a wzmacniacz gra. Jedyny problem z tym zniekształceniem po włączeniu . Nic się nie grzeje , wzmacniacz testowałem z godzinę, gra stabilnie.
    Czy ktoś z kolegów rozumie, o co chodzi ?
    W związku , z tym że i tak miałem to zrobić wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne na nowe. Wzmacniacz zaczął grać dużo lepiej brzmieniowo jednak wyżej opisany objaw jak był tak jest .

Fragment schematu wzmacniacza Meluzyna WST-101 z oznaczeniami tranzystorów i rezystorów

Przysłuchałem się dokładniej i nawet jak to silne zniekształcenie minie to słychać minimalne zniekształcenie w obu kanałach, ale to naprawdę minimalne jest ono stałe i nawet po godzinie grania się nie zmienia. Ja to słyszę, ktoś komu bym o tym nie powiedział pewnie by nie zwrócił na to uwagi .
  • REKLAMA
  • #2 21769530
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1957
    Zmierz napięcia na tranzystorach T211, T213, T215, T217, T219, T1, T3 tak dokładnie jak to możliwe i wpisz te napięcia w schemat w odpowiednich miejscach, najlepiej czerwonym kolorem oraz w sposób czytelny.
  • #3 21769568
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Sławku, zrobię to jutro rano. Zapomniałem dodać że te napięcia na schemacie które są dopisane niedbale to nie moja robota. Taki schemat krąży w sieci.
  • #4 21769570
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ok, nie ma problemu.
  • REKLAMA
  • #5 21769751
    DarekRz4
    Poziom 24  
    T1. B 39,5V , E 39,4V , C 41,4V
    T3. B 85mV, E. 0V. , C 39,3V
    T217. B 40,1V, E 39,4V, C. 41,3V
    T219. B 38,7V. E 39,3V. , C 99mV
    T211. B 2,9V. E 2,3V. C. 11,7V
    T213. B 0,63V. E 0,43V. C 38,7V
    T215. B 39,1V. E 38,7. C 39,9V
    Pomiary zrobione. Nie, wiem, nie umiem nałożyć tego na schemat. Kiepski ze mnie komputerowiec. Jak będzie trzeba to wydrukuje go napiszę w odpowiednich miejscach dane pomiarowe, zrobię zdjęcie i wrzucę tutaj. Pewnie jest to śmieszne, ale inaczej nie potrafię.
  • REKLAMA
  • #6 21769761
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Schemat powinien być wydrukowany na kartce i leżeć w pobliżu naprawianego urządzenia nawet jeśli nie całkiem rozumiesz co na nim się znajduje. Wpisanie długopisem napięć jest jak najbardziej właściwe i nie ma w tym nic dziwnego.
  • REKLAMA
  • #7 21769839
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Fragment schematu elektronicznego z zaznaczonymi napięciami woltomierzem
  • #8 21769888
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Przyjrzę się temu wieczorem.

Czy za pomocą regulacji R305 nie daje się uzyskać prądu spoczynkowego?

Czy za pomocą R297 nie daje się uzyskać połowy napięcia zasilania na plusie kondensatora C1?
  • #9 21769955
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Nie prowadziłem żadnych regulacji gdyż uznałem że tak absurdalne wyniki pomiarów nie mogą być spowodowane źle ustawionym potencjometrem bo przecież dzieje się to na 2 kanałch w identyczny sposób a potencjometry od pradu są oczywiście dwa. Nikt tam nie kręcił potencjometrami .
    R297 nie ruszałem. Sprawdziłem tylko czy napiecie zasilania jest takie jak w serwisówce. Wyjaśnisz w jakim celu miałbym kręcić potencjometrem R297, aby uzyskać połowę napiecia zasilania na C1 ?
  • Pomocny post
    #10 21770007
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2596
    Ten wzmacniacz ma charakterystyczną (archaiczną) konstrukcję, w której nie ma sprzężenia zwrotnego dla prądu DC dla całego wzmacniacza. Dla prawidłowej pracy, na wyjściu przed kondensatorem oddzielającym składową stałą, musi występować napięcie równe połowie napięcia zasilającego. Napięcie to reguluje się drugim rezystorem nastawczym R297, który ustala punkt pracy tranzystora T213. Przy okazji sprawdź, czy wszystkie rezystory posiadają prawidłową rezystancję (nie zostały nadpalone) i kondensatory elektrolityczne (pojemność, ESR, a zwłaszcza prąd upływu). PR-ka po latach też mogła się utlenić, przestać łączyć, a raz zdarzyło mi się trafić PRkę która nie miała prawidłowego zakresu regulacji.
  • Pomocny post
    #11 21770087
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    @DarekRz4
    Sprawdź więc czy za pomocą R305 uda się wyregulować żądany prąd.
    Sprawdź też czy za pomocą R297 da się uzyskać połowę mapięcia zasilania na plusie C1
    Jeśli uda się to wyregulować, sprawdź jak będzie działał po regulacjach.
  • #12 21770107
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Panowie, dziękuję bardzo za pomoc, wzmacniacz już działa prawidłowo. Oczywiście to wasza zasługa. Okazało się, że oba potencjometry były skorodowane. Po ich wymianie można było ustawić połowę napięcia zasilającego. Po ustawieniu 18V w punktach pomiarowych przed C1 i C2 w obu kanałach pojawił się prąd spoczynkowy i można było go ustawić. Także naprawę uważam za zakończoną dzięki waszej pomocy.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Meluzyna WST-101 miał problem z jednym kanałem grającym bardzo cicho, co zostało spowodowane wyschniętymi kondensatorami wejściowymi 2,2 µF, które po wymianie przywróciły równą pracę obu kanałów. Po włączeniu urządzenia przez około 30 sekund występowały silne zniekształcenia dźwięku, które stopniowo zanikały do normalnego brzmienia. Pomiar prądu spoczynkowego na rezystorach emiterowych wykazał 0 mV, co jest nietypowe, gdyż zwykle powinien być obecny prąd spoczynkowy. Problem z zerowym prądem spoczynkowym i początkowymi zniekształceniami sugeruje możliwe uszkodzenie lub niewłaściwe działanie stopnia sterującego lub końcowego wzmacniacza. Wskazane jest dalsze badanie elementów aktywnych i pasywnych w torze sygnałowym oraz sprawdzenie stabilności i poprawności polaryzacji tranzystorów końcowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA