logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BIOS, Boot'owanie, Windows 10 - Nie mogę wejść do BIOSu

Strondkop 14 Gru 2016 22:21 26724 14
REKLAMA
  • #1 16127592
    Strondkop
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam, dziś chciałem zainstalować Win 10 przez pendrive(oryginalny od Microsoft), ale w boot managerze nie pokazywało go więc stwierdziłem, że trzeba ustawić to w BIOSie. Teraz zaczyna się problem, po wybraniu jakiejkolwiek opcji z ekranu płyty głównej pojawia się biały ekran, który stopniowo zmienia się w czarny i znowu w biały, jedyne co moge zrobić to kliknąć Enter co przenosi mnie do boot managera. Czytałem, że problem może leżeć w karcie graficznej albo monitorze, niestety nie mam na razie opcji sprawdzenia na innym monitorze, ale może ktoś z was wie jak temu zaradzić?

Grafika: ASUS EAH6770 Series
    Procesor: AMD Athlon II X4 651 Quad-Core
    BIOS z 13/07/11 Award Software International
    Płyta Gł: Gigabyte GA-A55M-S2HP

Ps. Jeśli coś nie zgodznie z regulaminem to sry mój pierwszy post, ale myśle że wszystko napisane ok.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16127780
    Strondkop
    Poziom 8  
    Klikałem delete bo tak jest przypisane (inne potencjalne przyciski tez próbowałem). Od samego początku tylko mialem na nim viste 32bit
  • #5 16127846
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5326
    Strondkop napisał:
    Czytałem, że problem może leżeć w karcie graficznej albo monitorze

Jak może być coś z karta graficzną, skoro bez pena działa BIOS - zresztą, karta graficzna, podczas instalacji Windowsa, działa na standardowym sterowniku VGA, który to jest zapisany w BIOS-ie samej karty graficznej.

Skąd pewność, że pen jest w ogóle sprawny technicznie - rozpoznaje go inny komputer?
  • #6 16127943
    Strondkop
    Poziom 8  
    Sprostuje, bez pendriva tez nie mogę wejść do biosu. Nie sprawdzałem na innym kompie bo mój laptop ma już win10,
    ale jak pisałem mogę uruchomić Viste i wchodząc w mój komputer pokazuje ze komputer widzi i czyta pendriva.
  • REKLAMA
  • #7 16128816
    Strondkop
    Poziom 8  
    Resetowanie biosu nic nie zmieniło.

Bump.
  • #8 16129229
    KOCUREK1970
    To przyznam, że już nic nie rozumiem: można wejść do BIOSu i nie można wejść do BIOSu - to w końcu jak jest?

To wyjmij baterię od BIOS, poczekaj 10 minut, włóż ją ponownie i wtedy spróbuj.
    Bateria BIOS trzyma napięcie?
  • #9 16130882
    Strondkop
    Poziom 8  
    Do Biosu nie moge wcale wejść, ale moge uruchomic aktualny system bez pendriva również nie moge wejsc do biosu. Dziś bede sprawdzać monitor. Bateria trzyma napięcie.
  • #10 16131075
    KOCUREK1970
    Strondkop napisał:
    Dziś bede sprawdzać monitor.

W jakim celu?
    Skoro ładuje system, to jest z nim wszystko ok.

Możesz nagrać filmik jak to wygląda i czym się objawia ta niemożność wejścia do BIOS-u?
  • REKLAMA
  • #11 16131902
    Strondkop
    Poziom 8  

Przez to nie moge wejsc do biosu
  • #12 16131962
    KOCUREK1970
    Film kilka sekund i jeszcze do góry nogami - ehhh

Na klawiaturze, w momencie pojawienia się loga MB naciśnij klawisz Pause Break - zatrzymasz bootowanie systemu i może? wreszcie zobaczysz, pod jakim przyciskiem tam jest BIOS.

Zrobiłem za Ciebie printscrena z filmiku:
    - DEL wejście do BIOS,
    - F12 wejście do BOOT MENU ( i o to nam raczej w tym wypadku chodzi)
    - END - wgrywanie pliku BIOSu

Oczywiście przycisk DEL (wejście w BIOS) należy non stop naciskać pulsacyjnie PO ukazaniu się loga MB - wtedy zapewne wejdziesz do BIOSu.
  • #13 16132042
    Strondkop
    Poziom 8  
    Gdy klikam co chwile DEL to jak napisałem wcześniej zostaje bialy i jedyne co moge zrobic to kliknac enter co przenosi mnie do boot mgr
  • #14 16132154
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    Może kolega odłączyć dysk twardy i po ponownym uruchomieniu komputera: poczekać na komunikat ze strony BIOS-u o braku systemu operacyjnego, lub urządzenia z którego można uruchomić OS. Następnie powinno się pojawić np. polecenie „ctrl+alt+del ponownie uruchomi komputer”, albo „przyciśnięcie jakiegokolwiek przycisku spowoduje ponowne uruchomienie komputera”. Przetłumaczyłem na j. polski. Poza tym – jeżeli klawiatura jest podpięta poprzez USB to czasami może wystąpić problem z dostępem do niskich poziomów, dlatego należy ją zastąpić taką, która pracuje poprzez gniazdo PS2.
  • #15 16132543
    Strondkop
    Poziom 8  
    Po odpieciu dysku w boot mgr mam instalatory windowsa wiec jest postęp. Teraz nwm co robić, jak będę instalowac windowsa bez dysku to chyba nic nie da wiec co robic?

Dodano po 1 [godziny] 53 [minuty]:

Zamykam temat problem rozwiązany (wystarczająco). Po odpięciu dysku pokazały sie instalki windowsa, a po podłączeniu go z powrotem instalki pozostały na swoim miejscu i bez problem zainstalowałem Windowsa , dzięki wszystkim za pomoc i przepraszam za nie jasność problem, w niektórych momentach dyskusji :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z dostępem do BIOS-u podczas próby instalacji systemu Windows 10 z pendrive'a. Po naciśnięciu klawisza DEL, który powinien otworzyć BIOS, ekran zmienia się na biały, a następnie czarny, co uniemożliwia dalsze działania. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie klawiatury (preferując PS2 zamiast USB), odłączenie dysku twardego oraz resetowanie BIOS-u poprzez wyjęcie baterii. Ostatecznie, po odłączeniu dysku, użytkownik mógł zobaczyć instalatory Windowsa, co pozwoliło na pomyślną instalację systemu po ponownym podłączeniu dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA