logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 wolno reaguje, błędne indeksy na partycji, problem z kablem SATA?

Ytek 17 Gru 2016 19:13 513 7
REKLAMA
  • #1 16133348
    Ytek
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Nagle system Windows 7 zaczął bardzo wolno reagować. Zaczęło się od zastojów. Dosłownie co bym nie zrobił wymagało czekania minutę. Nawet otwarcie folderu. Zrobiłem reset sytemu i po bardzo wolnym uruchomieniu rozpoczął się skan jednej partycji. Wykryło jakieś błędne indeksy. System się uruchomił, ale problem pozostał. Partycja, która była skanowana jest wykryta, ale system nie może określić ani jej nazwy ani rozmiaru. Moje podejrzenie padło na kabelek SATA. Dla pewności uruchomiłem system awaryjny. Ładowanie zatrzymało się... po około 15 minutach ruszyło jakby nigdy nic i wczytał się system. Ku mojemu zdziwieniu wszystko chodzi poprawnie. Dyski wszystkie wykryte prawidłowo i działają bez zarzutu. Uruchomiłem system normalnie i również działa poprawnie. Czy ktoś może powiedzieć co to było? Nie chcę aby się to powtórzyło. Nie chcę też stracić żadnych danych.
  • REKLAMA
  • #2 16133371
    atomic99
    Poziom 34  
    Ocena: 338
    Podaj pełną konfigurację komputera.

Zrób skan dysku np. programem HDTune, w sumie wystarczy tylko zakładka "Health" (wstaw screen).

Jakie temperatury procesora ? ?
    Czyszczony był komputer ?
    Wymieniana kiedykolwiek pasta na procesorze ?
  • REKLAMA
  • #3 16133728
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Wrzuć SMART dysku z programu CrystalDiskInfo.
  • REKLAMA
  • #4 16133937
    Ytek
    Poziom 12  
    Oto skany z dwóch dysków.
    Załączniki:
    • Windows 7 wolno reaguje, błędne indeksy na partycji, problem z kablem SATA? hdhealth4.jpg (286.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 7 wolno reaguje, błędne indeksy na partycji, problem z kablem SATA? hdhealth3.jpg (291.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 16133945
    miecho18
    Spec od komputerów
    Dysk 1TB uszkodzony - na złom.
    Dysk 160GB sprawny, ale ze względu na sporą ilość błędów C7 do wymiany przewód sygnałowy SATA.
  • #6 16133973
    Ytek
    Poziom 12  
    No tak też myślałem widząc te czerwone bloczki. A kabelki oba do wymiany czy tylko jeden? I jeszcze dodatkowe pytanie czy jeśli dysk i płyta główna obsługują Sata II to czy jak podłącze kablem Sata III to nie będzie problemów?
  • #7 16133979
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ytek napisał:
    A kabelki oba do wymiany czy tylko jeden?

Tylko ten od dysku 160GB.
    Ytek napisał:
    I jeszcze dodatkowe pytanie czy jeśli dysk i płyta główna obsługują Sata II to czy jak podłącze kablem Sata III to nie będzie problemów?

Możesz go użyć, nie będzie problemów. Po wymianie obserwuj czy wartość w kolumnie "data" parametru C7 nie zwiększa się.
  • #8 16135366
    Ytek
    Poziom 12  
    Puki co się nie zwiększa. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wolnym działaniem systemu Windows 7, który objawiał się długim czasem reakcji na polecenia oraz błędnymi indeksami na partycji. Po skanowaniu dysku, zidentyfikowano uszkodzony dysk 1TB oraz błędy w dysku 160GB, co sugerowało konieczność wymiany kabla SATA. Użytkownik zapytał o możliwość użycia kabla SATA III w systemie obsługującym SATA II, na co uzyskał potwierdzenie, że nie będzie problemów. Po wymianie kabla, wartości błędów nie wzrosły, co sugeruje poprawę sytuacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA