logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet Pro M12w - Nie widzi sieci bezprzewodowej

leonbak 20 Gru 2016 11:30 10968 7
REKLAMA
  • #1 16138833
    leonbak
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Witam,
    próbuje zainstalować w/w drukarkę na Win 7 pro i skonfigurować ją z siecią bezprzewodową, instalacja niby przebiega prawidłowo ale:
    W menadżerze urządzeń widnieje mi takie coś:
    HP LaserJet Pro M12w - Nie widzi sieci bezprzewodowej

W instalatorze, wprowadzam nazwę sieci ręcznie to dostaje komunikat, że nie może nawiązać połączenia z żadnym routerem bezprzewodowym ani punktem dostępowym za pomocą podanej nazwy sieci (SSID).
    Kontrolka od wifi na drukarce miga.

Co mam zrobić w tej kwestii?
  • REKLAMA
  • #2 16139094
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1528
    Najlepiej podepnij ją kablem USB, puść instalatora, potem wybierz połączenie bezprzewodowe i postępuj dalej według poleceń instalatora.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16141037
    leonbak
    Poziom 13  
    endriuf napisał:
    Najlepiej podepnij ją kablem USB, puść instalatora, potem wybierz połączenie bezprzewodowe i postępuj dalej według poleceń instalatora.

Dzięki za kopie instrukcji,
    poradziłem sobie z tym wszystkim inną bramką, temat można zamknąć.
  • #4 16189880
    idea-ziom
    Poziom 14  
    Ocena: 51
    Witam
    Mógłbyś powiedzieć jak to zrobiłeś ? bo mam dokładnie taki sam problem?
    pozdrawiam
  • #5 16193139
    leonbak
    Poziom 13  
    idea-ziom napisał:
    Witam
    Mógłbyś powiedzieć jak to zrobiłeś ? bo mam dokładnie taki sam problem?
    pozdrawiam

Witam,
    - podpiąłem komputer i drukarkę do tego samego routera bezprzewodowego;
    - ustawiłem sieć bez. w routerze tylko z WPS, zauważyłem, że drukarka się podłączyła(niebieska dioda świeci ciągle);
    - wydrukowałem ustawienia drukarki by sprawdzić jaki adres otrzymała;
    - po przydzielonym adresie IP drukarki zalogowałem się na nią w przeglądarce;
    - wpisałem na sztywno IP+Maskę+Bramkę... oraz nazwę sieci bez+hasło., w której ma pracować.
    - zainstalowałem drukarkę na komputerze do którego ma być podłączona.

Myślę, że w miarę zrozumiale Ci opisałem, pozdrawiam, jak coś to pisz PW. :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16573502
    keikan
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Kolego
    Czy mógłbyś podpowiedzieć jak podłączyłeś drukarkę z routerem za pomocą WPS?
    Mój router Asus ma przycisk WPS .
    A który przycisk na drukarce odpowiada WPS? ten od sieci bezprzewodowej?

Ja nie mogę sobie poradzić z instalacją drukarki poprzez Wi-Fi.
    Gdy wydrukuje stronę z ustawieniami drukarki, to jej IP jest 0.0.0.0 :(

Mam ustawione filtrowanie MAC, ale dodałem mac drukarki do dozwolonej listy.
    Mam też opcję nierozgłaszania SSID, ale podczas konfiguracji sieci i wpisaniu ręcznego SSID otrzymuję komunikat, że drukarka nie była w stanie znaleźć żadnej sieci ;(

pomożesz? choćby na PW
    z góry dzięki, bo męczę się z nia na kilku kompach w domu, a i tak mam możliwość druku tylko przez USB ;(
  • REKLAMA
  • #7 16885490
    szymon_bar_kochba
    Poziom 11  
    Witam, czy może jeszcze ktoś zna inne rozwiązanie powyższego tematu ?

Dodano po 6 [godziny] 4 [minuty]:

Rzeczywiście rozwiązanie leonbak jest dobre. Długo się męczyłem i się udało, u mnie na Tp- Linku jest coś takiego jak QSS, tutaj ustawiłem add new device (dodaj nowe urządzenie) i po kliknięciu tego przycisku należało również na drukarce kliknąć przycisk Wi-FI i po chwili lampka zapaliła się na niebiesko a na routerze pojawił się komunikat connected, następnie na drukarce przytrzymałem ok 15 sek. przycisk z czerwonym X (iksem) i wyszła strona z ustawieniami drukarki min. IP. następnie na kompie w panelu dodawanie urządzeń i drukarek kliknąłem dodaj drukarkę, następnie drukarka bezprzewodowa, wpisałem adres IP, który został wydrukowany i wszystko zadziałało;) ewentualnie adres IP wpisałem statycznie na routerze;) wielkie dzięki leonbak
  • #8 16949300
    leonbak
    Poziom 13  
    szymon_bar_kochba napisał:
    Witam, czy może jeszcze ktoś zna inne rozwiązanie powyższego tematu ?
    Dodano po 6 [godziny] 4 [minuty]:
    Rzeczywiście rozwiązanie leonbak jest dobre. Długo się męczyłem i się udało, u mnie na Tp- Linku jest coś takiego jak QSS, tutaj ustawiłem add new device (dodaj nowe urządzenie) i po kliknięciu tego przycisku należało również na drukarce kliknąć przycisk Wi-FI i po chwili lampka zapaliła się na niebiesko a na routerze pojawił się komunikat connected, następnie na drukarce przytrzymałem ok 15 sek. przycisk z czerwonym X (iksem) i wyszła strona z ustawieniami drukarki min. IP. następnie na kompie w panelu dodawanie urządzeń i drukarek kliknąłem dodaj drukarkę, następnie drukarka bezprzewodowa, wpisałem adres IP, który został wydrukowany i wszystko zadziałało;) ewentualnie adres IP wpisałem statycznie na routerze;) wielkie dzięki leonbak

Super, że pomogłem :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją drukarki HP LaserJet Pro M12w w sieci bezprzewodowej na systemie Windows 7. Mimo prawidłowej instalacji, drukarka nie łączy się z routerem, a kontrolka Wi-Fi miga. Użytkownicy sugerują podłączenie drukarki kablem USB do komputera, a następnie skonfigurowanie połączenia bezprzewodowego. Inne rozwiązania obejmują użycie funkcji WPS w routerze, co wymaga przyciśnięcia odpowiednich przycisków na drukarce i routerze. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, jak ustawić statyczny adres IP oraz jak skonfigurować router, aby umożliwić połączenie z drukarką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA