logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundfos Alpha 2 - sterownik pokazuje 1-2W, potem dwie kreski (--)

siwy.piaseczno 22 Gru 2016 18:45 8622 12
REKLAMA
  • #1 16143503
    siwy.piaseczno
    Poziom 1  
    Witam,
    Mam problem z pompą Grundfos Alpha 2 - po uruchomieniu na wyświetlaczu wskakuje 1-2 Wat i po chwili zapalają się dwie kreski poziome ( -- )
    Rozkręcałem pompę, wirnik kręci się, jako że mam drugą taką samą pompę przełożyłem sam sterownik i pompa działa, ale na tamtym sterowniku jest to samo na tej drugiej pompie. Co może być przyczyną, czy da się to jakoś naprawić?
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16150915
    przemyx
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam i Wesołych Świąt wszystkim.
    Pozwolę sobie dołączyć do tematu,mam ten sam problem i prawdopodobnie trafiło elektronikę.
    Może ktoś coś wie gdzie można dostać układ elektroniczny do tej pompy?
    Hee...! Byłem też niby w autoryzowanym serwisie Grundfosa i tam chyba...? pseudo serwisant stwierdził że elektronika nie jest rozbieralna bo trzeba wyłamać zatrzaski i pompy nie da się naprawić! Tylko wymiana na nową. Osobiście rozebrałem to w 10 minut bez wyłamania zatrzasków.Podejrzewam że na pewno jest gdzieś możliwość kupna takiego modułu.
  • #3 16393296
    Arkady17
    Poziom 9  
    Ocena: 61
    Jeżeli jesteście zainteresowani naprawą to zapraszam na priv.
  • REKLAMA
  • #4 18981082
    tom20202
    Poziom 11  
    Ocena: 63
    Witam i jak udało sie naprawic pompe ? Mam podobny przypadek Pompa Grunfos ALPHA2L 25-60. pompa pochodziła 2 sezony i koniec. Ciemność
  • #5 18984571
    przemyx
    Poziom 11  
    Proponuje skorzystać z usługi użytkownika Arkady17. Moja pompa po naprawie działa bez zarzutu. Polecam i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 19667716
    pazym
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dzień dobry lub wieczór co do pompy alpha 2 wymieniłem dwa kondensatory 150nf, mały smd 47mikrofarad/16v, oraz 47mikro/400v, był jeszcze 10nanofarad ale ten był sprawny, reszta bez uszkodzen. Po złożeniu odpaliła bedzie testowana.
  • REKLAMA
  • #7 21342391
    rafal`
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    cześć, odkopię temat:
    pompa Grundfos Alpha2 25-60 180 - zakup w 2011 roku
    przez ostatnie 3 tygodnie czasami przy włączeniu pokazywała kreski, ale po wyłączeniu prądu i ponownym włączeniu działała poprawnie
    od wczoraj niestety włącza się, wyświetli 1W i po chwili wyświetla --W (2 kreski W)

rozebrałem pompę, wirnik się obraca (jak poruszam go ręką), jest też dość czysty, niestety po złożeniu nadal to samo, włącza się, po chwili wyświetla 1W a po chwili zmienia to na --W (2 kreski) wirnik się nie obraca (jak jest włączona do prądu pompa)!
    ewentualnie nagrałem film z tego testu, mogę go gdzieś udostępnić, więc chyba jest problem gdzieś w elektronice, może prądu nie daje na silnik?!?!
    Rozłożyłem też wirnik i w środku także przeczyściłem, to też nie pomogło - mogę podesłać zdjęcia

jak można ją naprawić?
    Problem w tym, że jest właśnie sezon grzewczy i problem jak nie będzie działać :(
    Z góry dzięki
    Pozdrawiam
    Rafał
  • #8 21342605
    przemyx
    Poziom 11  
    Polecam kontakt z użytkownikiem Arkady17, naprawił mi już dwa razy ten problem. Dosyć szybko to trwało i pompy śmigają jak lala….😉
  • #9 21342741
    rafal`
    Poziom 11  
    przemyx napisał:
    Polecam kontakt z użytkownikiem Arkady17, naprawił mi już dwa razy ten problem. Dosyć szybko to trwało i pompy śmigają jak lala….😉

napisałem, ale widzę, że nie był na forum od czerwca 2024, więc nie wiem czy przeczyta
    Rafał

Dodano po 23 [minuty]:

Jezeli masz jakis kontakt do niego i mozesz go podac na priv to bym sie skontaktowal,niestety bardzo zalezy mi na czasie
    Rafal
  • #10 21342771
    przemyx
    Poziom 11  
    Poszło na priv. 😉
  • #11 21594142
    partyzancik
    Poziom 25  
    Ocena: 176
    Witam . Mam pytanie odnośnie pompy . Czy wirnik po włączeniu jakiegokolwiek programu ma pulsować czy sie powinien normalnie obracać? kupiłem używaną ze złomu i sie zastanawiam bo objawów uszkodzonej elektroniki nie wykazuje bo moge normalnie przełączać między programami i te pulsowanie delikatnie się zmienia
  • #12 21594275
    rafal`
    Poziom 11  
    Mojej polecony kolega niestety nie naprawił, trwało to bardzo długo i się nie udało, muszę załatwić środek, bo z tej naprawy wynika że elektronika jest dobra, a środek zepsuty.
  • #13 21595221
    partyzancik
    Poziom 25  
    Ocena: 176
    Próbowałem rozebrać pompę wg wskazówek z tematu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3379737.html#18011686
    jednak mała pompa ma 4 zatrzaski między czerwonym kołnierzem i panelem
    rozbierając załatwiłem płytkę i mam kondensator elektrolityczny 400V do wymiany
    Grundfos Alpha 2 - sterownik pokazuje 1-2W, potem dwie kreski (--)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy pompy Grundfos Alpha 2, której sterownik po uruchomieniu pokazuje na wyświetlaczu moc 1-2 W, a następnie wyświetla dwie poziome kreski (--), co wskazuje na usterkę elektroniczną. Wirnik pompy fizycznie się obraca, jednak po złożeniu i podłączeniu pompa nie działa prawidłowo, a wyświetlacz wskazuje ten sam błąd. Wskazuje to na uszkodzenie modułu elektronicznego sterownika, co potwierdzają doświadczenia innych użytkowników. Próby naprawy obejmowały wymianę kondensatorów (m.in. 150 nF, 47 µF/16 V, 47 µF/400 V) oraz czyszczenie wirnika, jednak problem najczęściej leży w elektronice. Autoryzowany serwis Grundfos często zaleca wymianę całej pompy, jednak użytkownicy samodzielnie rozbierają moduł i poszukują możliwości zakupu lub naprawy elektroniki. W dyskusji polecany jest kontakt z użytkownikiem specjalizującym się w naprawach tego modelu. Dodatkowo pojawiła się informacja o uszkodzonym kondensatorze elektrolitycznym 400 V, który wymaga wymiany. Problem jest szczególnie uciążliwy w sezonie grzewczym, gdy pompa jest niezbędna do pracy instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA