Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Grundfos Alpha2 L - panel sterowania miga

Przemek6699 09 Dec 2017 14:55 7869 15
    Przemek6699
    Level 2  
    Witam
    Posiadam pompę Grundfos Alpha2 L. Po przyłączeniu zasilania na panelu wszystkie diody migają i nic nie działa. Da się to naprawić?
    osiniak75
    Level 34  
    Wszystko jest opisane w instrukcji. Wystarczy zajrzeć. Pozdrawiam
    Przemek6699
    Level 2  
    Mam tylko sama pompę brak papierów.
    osiniak75
    Level 34  
    Instrukcja jest na stronie producenta.
    Przemek6699
    Level 2  
    Jednak w instrukcji brak odpowiedzi na migające diody na panelu sterowania po podłączeniu zasilania.
    osiniak75
    Level 34  
    Rozdział 11. Wykrywanie i usuwanie usterek - strona 23 instrukcji.
    Świętoszek
    Level 18  
    Również mam problem z tą pompą. Diody od POWER nie świecą a reszta świeci jednocześnie. Jakie powinno być napięcie zasilania do sterowania płytką? Jest szansa żeby zdobyć sprawną płytkę? W serwisach nigdzie nie mają-brak części zamiennych do pompek tego typu.
    mariusz.lubicz
    Level 24  
    Zrób dobre zdjęcia elektroniki
    banita_1
    Level 10  
    Myślę, że chodziło o usterkę, której i ja właśnie doświadczam...
    Po prostu wszystko zapala się i przygasa - nie ma żadnego E... Najmocniej próbuje się zapalić autoadapt...
    mariusz.lubicz
    Level 24  
    Więc ty też zrób zdjęcia płytki z elektroniką. Oszacujemy co mogło się zepsuć.
    BUCKS
    Level 39  
    banita_1 wrote:
    Myślę, że chodziło o usterkę, której i ja właśnie doświadczam...

Ile lat/miesięcy chodziła Twoja pompa jako urządzenie bezawaryjne?

Mam starą pompę, która ma 12 lat i śmiga. A czytając różne posty w necie to mam wrażenie, że w tych nowoczesnych, energooszczędnych pompach najsłabszym ogniwem jest elektronika, która jak padnie po kilku latach to pompa nadaje się na złom, bo autoryzowany serwis tego nie naprawia.
    Dlaczego UE nie walczy o ekologię i nie zagwarantuje opcji wymiany elektroniki na nową. Jak widać ekologia to puste słowa, bo bycie EKO jest promowane tylko wtedy kiedy jest to wygodne, opłacalne dla promotora i określonych grup interesu.
    bolo28
    Level 11  
    Wiem, że temat stary, ale może komuś pomoże. U mnie też migał panel sterowania w pompie Grundfos Alpha 2, a pompa nie pracowała. Pomogła wymiana kondensatorów na płytce elektroniki: jeden elektrolit smd 47 µF/35V i 2 MKP czy MKT 150 nF/275V. Ktoś gdzieś pisał już o tym w necie, u mnie to pomogło. Wymieniałem bez sprawdzania starych (nie miałem czym) i być może nie wszystkie potrzebnie, ale koszt niewielki, więc się nie zastanawiałem.
    GlenAllanEikeland
    Level 2  
    Stukrotne dzięki. Miałem to samo migające światło. Zmieniłem kondensator i zadziałało jak zaklęcie. Koszt kondensatora ok. 10 zł.
    jarakasan
    Level 1  
    Wystarczy wymienić kondensator 47µF/35V SMD i działa. Ja tak miałem.