logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie alarmu w Golf IV 1.9 TDI Comfort - wyłączniki krańcowe i szyby

Górnik R 16 Lip 2005 19:52 7944 13
  • #1 1658703
    Górnik R
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jestem pierwszy raz na tym forum wiec z góry przepraszam za zapewne banalne pytania. Nurtuje mnie nast. problem - podłączenia sie w np. golfie IV 19 TDI Comfort do wszystkich wyłączników krańcowych co wiąże się jak piszecie ze zrywaniem tapicerki we wszystkich drzwiach samochodu. Co tracę podpinając się do lampki oświetlenia i biorąc z tego miejsca masę? Drugie pytanie jest następujące - czy wysterowanie (domykanie) czterech szyb mogę uzyskać podłączająć się do przewodów ich zamykania poprzez cztery diody separujące w kierunku zaporowym na szyby (aby uniknąć zwarcia), które wysterowuję jednym kanałem. Byłbym wdzięczny za podanie miejsc podpięcia i kolorów przewodów. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • Pomocny post
    #2 1658726
    wloc
    Poziom 34  
    Ocena: 528
    a więc z lampki oświetlenia możesz pobrać jedynie plus bo taki się pojawia jeśli chodzi o domykanie to wszystko jest realizowane po can także muusisz się dostać do śterownika w drzwiach kierowcy i tam się podpiąć
  • #3 1658855
    Górnik R
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    A gdzie najprościej znaleźć plus od lampki i gdzie podpiać się do wsterowania centralnego?. Dzięki!!!!!!!!!!!

Dodano po 25 [minuty]:

I czy centralny sterowany jest plusem czy minusem bo piszą różnie?.
  • #4 1658945
    wloc
    Poziom 34  
    przewody idace na słupku szyby mozna znaleść niżej centralny jest sterowany minusami ale musisz się wpiąć bezpośrednoi do przewodów wychodzących z siłownika
  • #5 1661727
    Pati
    Poziom 27  
    Ocena: 409
    Muszę sięz tobą niezgodzić wloc. Na podsufitką podawana jest masa!!!

Kolega straci rearming jeżeli podłączy się pod ten przewód.
  • #6 1662491
    wloc
    Poziom 34  
    tak przyznaje ci racje
  • #7 4535586
    damkoz
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    Mam pytanie krótkie, od którego roku w golfach IV stosowano Cana i czy po założeniu do modelu z canem alarmu standardowego (typu proxima, perfect czy coś z wyższej półki) nie będzie się krzaczyło?? a jeżeli zakładać cana to oprócz zasilania co jeszcze trzeba popodpinać żeby alarm współpracował z instalacją?
  • #8 4535881
    MichaelR
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    Zwykły alarm bez odpowiedniego modułu na can nie będzie działał - nie wysterujesz centralnego, sygnału z włącznika drzwi, możesz nawet narobić sobie problemów,
    Z tego co wiem to golf V od 2004 roku miał can, a w IV chyba od 2002 roku - ale tego nie jestem pewien.
  • #9 4535941
    damkoz
    Poziom 19  
    hmm no ale te wszystkie patenty z podłączeniem się do krańcówek w każdych drzwiach a do centrala zaraz przy siłowniku w aucie z canem nie przejdą??? a i jeszcze pytanie jak najprościej rozpoznać czy jest can czy też go nie ma?
  • #10 4536094
    solecki.m
    Poziom 26  
    Ocena: 122
    MichaelR napisał:
    ............... a w IV chyba od 2002 roku - ale tego nie jestem pewien.

W tym roczniku można już Cana zastosować, Seo opracowało "patent". Teraz to już decyzja autora topicu, ponieważ w tym momencie generują się koszty.
  • #11 4536207
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4536578
    xwit
    Poziom 33  
    Ocena: 212
    Czemu ludzie komplikujecie sobie życie.Golf IV bo jak kumam tu o tego biega jest prosty jak budowa cepa.Po co tam pchać can'a?
  • #13 4536849
    damkoz
    Poziom 19  
    no i o to mi chodziło. Dzięki za podpowiedzi!
  • #14 4571164
    Pati
    Poziom 27  
    Ocena: 409
    Golf IV przed 2002 też ma Can tyle że po 2002 jest on po modernizacji. Can komfort zotaje spięty dodatkowo z licznikiem i klimatronikiem a do 2002 spinane są tylko drzwi z modułem koło kolumny. PEACE!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie podłączenia alarmu w Volkswagenie Golf IV 1.9 TDI Comfort, ze szczególnym uwzględnieniem wyłączników krańcowych drzwi oraz sterowania domykaniem szyb. Podłączenie do lampki oświetlenia wnętrza umożliwia pobranie jedynie plusa, gdyż masa jest tam podawana pod podsufitką, a jej wykorzystanie może skutkować utratą funkcji rearming. Sterowanie centralnym zamkiem odbywa się zazwyczaj przez masę (minus), jednak konieczne jest podpięcie bezpośrednio do przewodów wychodzących z siłownika zamka. Domykanie szyb można realizować poprzez podłączenie do przewodów zamykania szyb z zastosowaniem diod separujących w kierunku zaporowym, aby uniknąć zwarć i sterować wszystkimi szybami jednym kanałem. W Golfie IV od około 2002 roku stosowany jest system CAN, który integruje moduły drzwi, licznik i klimatyzację, co komplikuje instalację standardowego alarmu bez odpowiedniego modułu CAN. Alarm analogowy można jednak założyć, choć wymaga to bardziej pracochłonnych rozwiązań. Rozpoznanie obecności magistrali CAN ułatwia lokalizacja modułów przy słupkach drzwi i analiza okablowania. Podłączenie alarmu w modelach z CAN wymaga uwzględnienia specyfiki magistrali i odpowiednich interfejsów, aby uniknąć problemów z centralnym zamkiem i sygnałami z wyłączników drzwi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA