logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować zakłócenia na wyświetlaczu PLED 2x16 przy włączaniu przekaźnika?

adebkowski 17 Lip 2005 09:06 1016 4
  • #1 1659582
    adebkowski
    Poziom 2  
    Uruchomiłem układ od veterana na pga i atmelu do regulacji wzmocnienia
    Uzywam wyswietlacza pled 2 x 16 znakow.
    Mam problem z dostajacymi sie do wyswietlacza smieciami w momencie
    zalaczenia przekaznika sterowanego z ukladu cyfrowego z tym wlasnie wyswietlaczem.
    Uklad cyfrowy sterowany z pilota umozliwia wylaczenie wyswietlacza jak i podanie sygnalu
    on/off do przekaznika aby wlaczyc reszte urzadzen.
    Schemat tej czesci cyfrowej wyglada jak na rys 1
    Sygnal on/off podawany jest na zlacze CON4 a stamtad trafia do standardowego ukladu
    sterujacego przekaznik. Cos ala jak na rys 2
    Przekaznik jest na 5 V i czesc cyfrowa tez
    Zasilane sa ztego samego trafa ale robilem juz oddzialne trafo do przekaznika i jest to samo.
    Smieci na wyswietlaczu nie tylko powoduja zle odczyty ale tez niepoprawnie go wylaczaja i potrafi
    calosc sie przesuwac w lewo tak ze czesc jest niewidoczna.

Co moge zrobic aby wyeliminowac te zaklocenia?
    Veteran cos wspominal, ze pledy zbieraja smieci i czasami sie tak dzieje
    Jeszcze jedno mi sie przypomnialo
    jak odlacze polaczenie on/off z czesci cyfrowej do przekaznika i zrobie
    tak aby przekaznik od razu sie zalaczal to wszystko jest ok
    Widac ze zaklocenie dostaja sie przez kabel ktory idzie z czesci cyfrowej do bramki tranzystora
    Załączniki:
    • Jak wyeliminować zakłócenia na wyświetlaczu PLED 2x16 przy włączaniu przekaźnika? przekaznik.jpg (8.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować zakłócenia na wyświetlaczu PLED 2x16 przy włączaniu przekaźnika? atmel.jpg (31.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 1661112
    kazikb1
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    czy śmieci pojawiają się gdy przekaźnik załączasię a jego styki są odłączone od obciąrzenia? Co jest załączane przez ten przekaźnik?
  • #3 1661250
    adebkowski
    Poziom 2  
    Smieci pojawiaja sie w momencie zalaczenia przekaznika
    ktory dolacza obwod analogwy przedwzmacniacza
    Ale jak odlacze tragfa ktore dolacza to jet to samo
    Na inny forum poradzili mi aby puscic sygnal kablem ekranowanym
  • #4 1663300
    kazikb1
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Nie zrozumiałem cię dobrze, w twojej odpowiedzi na moje pytanie. Myśl moja jest taka że zakłucenie może powstawać na stykach przekaźnika. Wtedy do styków równolegle dołączyć gasik w postaci obwodu RC czyli rezystor i kondesator, strzelam że R= 22 om i C= 0,1 mikro. Można odsprzęc tranzystor dodajc między bazę a emiter kondesator ok 1nF. Ewentualnie równolegle do cewki przekaźnika dołączyć elektrolit 1mikro.
  • #5 1664922
    adebkowski
    Poziom 2  
    Zaklocenie nie moze byc na stykach bo jak odlacze wszystko co jest dolaczane przez przekaznik jest tak samo. Widac ze idzie to od cewki.
    Sporbuje zrobic tak jak pisales odnosnie cewki i zobaczymy co z tego wyjdzie
REKLAMA