logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh 1018 - zacięcie kółek zębatych w wywoływaczce, błąd sc500, jak naprawić?

knightmann 28 Gru 2016 14:28 972 2
REKLAMA
  • #1 16155056
    knightmann
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam, mam problem z zacięciem się kółek zębatych w wywoływaczce w wyniku czego na panelu wyskakuje mi błąd sc500. Po rozebraniu zauważyłem, że w zębatkach znajduje się sporo toneru i pewnie to spowodowało awarię. Moje pytanie: co teraz muszę zrobić aby maszyna wróciła do prawidłowego działania i za chwilę znowu się to nie powtórzyło? Wszystko wysypać, wyczyścić zębatki i wsypać z powrotem w miejsce dewelopera? Proszę o pomoc :)

P.S. dodaję zdjęcie o jakie zębatki mi chodzi

Ricoh 1018 - zacięcie kółek zębatych w wywoływaczce, błąd sc500, jak naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 16155230
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    Typowa przypadłość tych maszyn. Aby to dalej działało to musisz wymienić całą obudowę wywoływaczki z dwoma mieszadłami i trzema kółkami nr katalogowy b0393170 i dwa kółka zębate o numerach b0393060 i b0393062. Samo wyczyszczenie nic nie da. W obudowie puściły uszczelniacze tych mieszadeł i do kółek dostał się developer które je zniszczył. Ponadto z praktyki ośki mieszadeł są już wyżłobione pod uszczelniaczami. Tak więc sama wymiana kółek zębatych nic nie da bo po kilkuset kopiach ich już nie będzie bo developer je zniszczy.
  • #3 16156316
    Tomadik
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Jeżeli ni e pomoże to co pisze Janusz.P sprawdź Main Motor, "robi" się zimny lut na płytce od silnika, lutowanie uzwojeń stojana.

'
REKLAMA