logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer VSX-923 wyłącza się po naprawie tranzystorów mocy i układu Protect

czok123 28 Gru 2016 19:45 1863 8
REKLAMA
  • #1 16155984
    czok123
    Poziom 10  
    Witam Jakiś czas temu kupiłem uszkodzony amplituner Pioneer vsx_923. Instrukcja serwisowa w załączniku. Uszkodzenie polegało na tym że amplituner po ok 3 sekundach od włączenie od razu sie wyłączał. Zacząłem więc szukanie od płytki końcówek mocy (schemat AMP7 ASSY w instrukcji strona 94) okazało się ze tranzystory mocy w jednej końcówce są padnięte oraz 3 elementy które są zaraz za podłączeniem -HIGHB :q417, r551,c531. Mimo tej wymiany amplituner dalej się wyłączał. Znalazłem jeszcze 1 uszkodzony tranzystor w układzie PROTECT. Po tej wymianie był mały postęp bo amplituner włączał się na ok 30 sekund, jednak przy okazji szukania dalszych uszkodzonych elementów uszkodziłem sobie jeszcze 2 tranzystory mocy. Później szarpnąłem się na większą wymianę: wymieniłem wszystkie tranzystory sterujące, uszkodzone tranzystory mocy oraz spalone rezystory emiterowe, wymieniłem także wszystkie tranzystory od wcześniej wspomnianego układu Protect. Po tej wymianie Amplituner wrócił do życia, teoretycznie wszystkie funkcje działają, Jednak po podłączeniu głośników amplituner gra moim zdaniem dużo za cicho jak na deklarowanie 100W na kanał przy 8 ohm. I dodatkowo gdy puści się głośniej(dalej słabe wzmocnie) muzykę amplituner się wyłącza. Zaobserwowałem że zasilanie końcówek mocy HIGHB - i+ wynosi ok 37V a gdy odepnie się złącze od płytki audio CN2103 to napięcie jest ok 50V. Prosze o pomoc męczę się z tym już jakiś czas i brakuje mi pomysłu co może być nie tak.
    Załączniki:
    • pioneer_vsx-70.pdf (25.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16156049
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    Może przyczyną są zajechane kolumny z przegrzanymi głośnikami.
  • REKLAMA
  • #3 16156102
    czok123
    Poziom 10  
    Kolumny są w 100% sprawne mój Nad c320 który ma bodajże 2x40W gra prawie 3 razy głośniej od tego pioneera
  • REKLAMA
  • #4 16156142
    fzyga43
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Nie wiem czy rozsądnym była wymiana wszystkich tranzystorów.Wymienia się elementy uszkodzone.Nie mówisz nic, czy po wymianie tranzystorów ustawiałeś prąd spoczynkowy tranzystorów końcowych.Najpewniej tak duży spadek napięcia spowodowany jest zbyt dużym prądem pobieranym z zasilacza.I dlatego po pierwsze należy sprawdzić prąd spoczynkowy końcówki.Wstawienie przypadkowych tranzystorów mogło doprowadzić do wzbudzeń w układzie.Wzbudzenia również spowodują wzrost prądu pobieranego przez układ.Jaka jest temperatura radiatora z tranzystorami mocy.Sprawdź również wartość napięcia stałego na wyjściach głośnikowych.Maksymalne dopuszczalne to ±100mV,powinno być mniej.
  • #5 16156146
    nowackahelena
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Kolego sprawa wygląda tak. Przy uszkodzeniu kocówki mocy na przykładzie vsx-819h owszem tranzystory mocy sterujące ten środkowy nie widzę teraz schematu oprócz tego rezystory zwłaszcza te na emiterach tranzystorów chyba 0,22 ohma diody itd. żeby konkretnie naprawić taki amplituner musisz zidentyfikować uszkodzoną kocówke robi się to bez zasilania mmierząc złącza tranzystorów mocy B-K-E jak któreś są nie takie pomiary całej płytki wzmacniacza mocy. masz uproszczone bo płytek masz pięć i jest do czego porównać. jak ampli wstaje i się załącza to luz bo nie padł procesor.

Dodano po 2 [minuty]:

Ważne sprawdź rezystory i diody na schemacie masz wyraźnie elementy w końcówce mocy
  • #6 16156210
    czok123
    Poziom 10  
    Tranzystory stabilizujące wymieniłem bo jakis poprzedni magik naprawiając amplituner chyba nie odkręcał tranzystorów od radiatora tylko je odginał i niestety jak je poruszałem to sie odłamały nóżki w większości. prąd spoczynkowy ustawiłem według opisu w instrukcji serwisowej. Napięcie na wyjściach w większości nie porzekracza 10mV tylko na jednym kanale frontowym jest kolo 20mV. Reszta elementów które sprawdzałem wydawały się być sprawne. Dziwi mnie to że jak odepne tą płytkę audio o której wspominałem to napięcie jest 50V więc chyba poprawne.
  • REKLAMA
  • #7 16156242
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    Zasilacz jest wydolny w takim razie?
  • #8 16158223
    czok123
    Poziom 10  
    Tak z zasilaniem nie widzę raczej żadnego problemu
  • #9 16175505
    czok123
    Poziom 10  
    Mam pytanie czy tranzystor 2sb1560 który podczas mierzenia multimertem na złączach EB pokazuje 1.200 jest jeszcze sprawny czy nadaje się do wymiany. Dodam że nowy pokazuje .887

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił uszkodzony amplituner Pioneer VSX-923, który wyłączał się po kilku sekundach od włączenia. Po wymianie uszkodzonych tranzystorów mocy oraz elementów w układzie Protect, amplituner działał przez około 30 sekund, a następnie ponownie się wyłączał. Po dalszej wymianie wszystkich tranzystorów sterujących, tranzystorów mocy oraz rezystorów emiterowych, amplituner wrócił do życia, jednak pojawiły się wątpliwości co do ustawienia prądu spoczynkowego oraz sprawności pozostałych elementów. Użytkownik potwierdził, że zasilacz działa prawidłowo, a napięcia na wyjściach głośnikowych są w normie. Pojawiło się pytanie o sprawność tranzystora 2SB1560, który wykazywał różne wartości podczas pomiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA