logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mustek 1200 UB - Stary skaner bez nowych sterowników

marianexyx 29 Gru 2016 15:53 3471 6
REKLAMA
  • #1 16158108
    marianexyx
    Poziom 9  
    Posiadam stary skaner Mustek 1200 UB, do którego najnowsze sterowniki jakie istnieją są na windowsa XP i tylko 32bit. Czy mam możliwość zainstalowania tych sterowników na np. moim win7 x64? Przy próbie instalacji wyskakuje mi błąd nieprawidłowego systemu. Próbowałem ominąć to emulatorem win98, ale nie wiem jak w emulatorze łapać coś z USB podłączonego do komputera, który emulatorem nie jest.
  • REKLAMA
  • #2 16158113
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3514
    Skorzystaj: VueScan 8.
  • REKLAMA
  • #3 16158183
    marianexyx
    Poziom 9  
    VueScan nie mógł znaleźć sterowników do tego skanera. Zajrzałem na stronę tego softu i zauważyłem, że tego skanera nie ma liście sterowników obsługiwanych przez ten program.
  • REKLAMA
  • #4 16158192
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10424
    Co rozumiesz przez "emulator windows 98"?

Mozesz zainstalowac np. XP pod Vmware i tam zainstalowac skaner.
  • #5 16158196
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3514
    Jeżeli VueScan nie rady - choć na tym sofcie uruchomiałem nawet starsze; to zostaje jeszcze zainstalowanie XP na wirtualnej maszynie np: Oracle VM VirtualBox

Jaka także będzie problem to wymień skaner - to nie są straszne koszta!
  • REKLAMA
  • #6 16158657
    marianexyx
    Poziom 9  
    Jak będe miałz tym dalej problemy to zapewne wymienię skaner. Nie są to straszne koszta, ale jak ma się działający sprzęt, to po co wyrzucać.

Przez emulator windows miałem na myśli właśnie wirtualną maszynę. Nie chwyta mi ona portów USB, także nie podłączyłem tego dalej. Dzięki za rady w każdym razie.
  • #7 16169201
    karol91
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam ten sam skaner i jedynym rozwiązaniem jest używanie go przez wirtualną maszynę z Windows XP. Oracle VM VirtualBox nie ma problemu z USB, wystarczy wskazać odpowiednie urządzenie, które ma zostać przekierowane (przy uruchomionym systemie, działa to jak Plug and Play). Windows 7 nie rozpoznaje nawet nazwy skanera, więc w emulatorze trzeba wskazać je po samym numerze USB.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada skaner Mustek 1200 UB, dla którego dostępne są jedynie sterowniki na Windows XP 32-bit. Próby instalacji tych sterowników na systemie Windows 7 x64 kończą się błędem. W odpowiedziach zasugerowano użycie wirtualnej maszyny, takiej jak Oracle VM VirtualBox lub VMware, aby zainstalować Windows XP i podłączyć skaner. Użytkownicy podkreślili, że wirtualne maszyny mogą obsługiwać porty USB, co umożliwia prawidłowe działanie skanera. Alternatywnie, jeśli problemy będą się utrzymywać, rozważana jest wymiana skanera na nowszy model.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA