logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykrzywiony obraz i skaczący obraz w telewizorze Royal-Lux stereo 21'

MeMic 17 Lip 2005 13:53 1329 11
REKLAMA
  • #1 1660008
    MeMic
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Witam,

od powenego czasu mojemu telewizorowi Royal-Lux stereo 21' zaczął się psuć obraz. Wygląda to następująco
    |--------------------|
    |>>>>>>>>>>>|
    |--------------------|

tak mnie więcej wygląda obraz, są na nim zawsze dwa takie pasy które w prawo wykrzywiają obraz.
    Czy to wina głowicy?, czasem te pasy wykrzywiające obraz przesuwają się powoli z góry na dół, a ostatnio jeszcze czasem obraz skacze.
    Może ktoś zna przyczynę? Bardzo dziękuje za odpowiedzi?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1660021
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1765
    Witam
    Najprawdopodobniej uszkodzona synchronizacja.
    Ale jak zawsze sprobuj podmienic elka w zasilaczu
    i za nim poniewaz lubia siadac
  • REKLAMA
  • #3 1660107
    p.k
    Poziom 15  
    Witam jeśli masz antenę siatkową to uszkodzony masz zasilacz od anteny
  • #4 1661022
    MeMic
    Poziom 14  
    Witam,

antena jest dobra i zasilacz z anteny też bo na innym telewizorze wszystko działa OK. Nie jestem zbytnio obeznany w gwarze elektroników, możesz mi wytłumaczyć co oznacza słowo "elka" - czy kondensator elektrolityczny? a co do mojego pytania z pierwszego mojego postu to czy napewno to nie jest nic z głowicą? Prosze o dość dokładne wytłumaczenie co mam zrobić bo jestem laikiem :| . Dzięki :)
  • REKLAMA
  • #6 1661492
    MeMic
    Poziom 14  
    OK, sprawdze, dzięki!
  • REKLAMA
  • #7 1662395
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    przypuszczalnie wyschniety jest w/w kondensator i wymien go a powinno byc OK
  • #8 1665961
    MeMic
    Poziom 14  
    Witam , na kondensatorze jest rowne 300V, dodam jeszcze tylko ze jak antene odlacze i jest śnieg bez zadnego obrazu to obraz nie jest wykrzywiony, co wiec to moze byc?
  • #9 1670841
    p.k
    Poziom 15  
    Sprawdz czy dobrze idzie z magnetowidu przez głowice i po niskiej tzn po euro
  • #10 1670959
    PK2006
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Wymień kondensator elektrolit w zasilaczu antenowym 100 lub 220 mikro.To,że inny tv pracuje ok to niczego nie dowodzi.
  • #11 1673187
    tadziu47
    Poziom 22  
    Ocena: 45
    Witam !
    Jaki jest efekt , po wymianie kon. elektrl. [ 100µF lub 220 µF ] w zasilaczu antenowym ? Miałem kilka takich uszkodzeń , które sugerowały na uszk. w OTV ! Pozdr.
  • #12 1789710
    MeMic
    Poziom 14  
    Cześć! dzięki za pomoc. Tak jak pisaliście, okazało się że to zasilacz antenowy, ciekawe ze na jednym tlewizorze było dobrze a na drugim nie dało się patrzeć. Teraz już jest ok :). Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Royal-Lux stereo 21" wykazywał problemy z obrazem, objawiające się dwoma pasami wykrzywiającymi obraz w prawo oraz skaczącym obrazem. Przyczyną najprawdopodobniej była uszkodzona synchronizacja sygnału, a konkretnie kondensatory elektrolityczne w zasilaczu antenowym. Zalecano sprawdzenie i ewentualną wymianę kondensatora głównego w zasilaczu o pojemności 100-470 µF i napięciu 385-450 V, a także kondensatora elektrolitycznego 100 lub 220 µF w zasilaczu antenowym. Pomimo prawidłowego działania anteny i jej zasilacza na innym telewizorze, problem występował nadal, co potwierdziło, że uszkodzenie dotyczyło zasilacza antenowego konkretnego odbiornika. Po wymianie kondensatora w zasilaczu antenowym obraz wrócił do normy. Sugerowano również sprawdzenie sygnału z magnetowidu przez głowicę i połączeń euro. Problem nie był związany z uszkodzeniem głowicy telewizyjnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA