logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie włącza się, monitor nie reaguje, dysk kręci raz - co robić?

tribals 17 Lip 2005 20:03 1735 13
REKLAMA
  • #1 1660776
    tribals
    Poziom 11  
    Witam
    mam taki problem wlaczam kompa i zero reakcji nawet monitor sie nie chce zapalic dysk tylko raz zakreci i nic wiecej co to moze byc?????????
  • REKLAMA
  • #2 1660787
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    hehe?

człowieku nikt tu nie jest wrózka..podaj wiecej szczegołow..jaki komputer, czy cos soe stało (po tym ze nie chce startowac)

zlituj sie no ;)
  • #3 1660793
    tribals
    Poziom 11  
    za duzo szczegolow nie wiem bo go dostalem i niewiem co sie z nim dzialo wiem ze to jest 1000Hz plyta glowna "ASKA" 256RAM prawdo podobnie byla wyciagana bateria z plyty nic nie wiem wiecej
  • REKLAMA
  • #4 1660811
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    procedura jest taka -wypinasz wszystkie urządzenia i,dyski,a nawet grafikę i prubujesz ,może być walnięta płyta lub zasilacz,ten wypnij z płyty wtyczkę i zmostkuj szary z zielonym ,jeśli wystartuje -to zmież napięcia
    bateria niema nic do rzeczy
  • #5 1660825
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    A podłączone są prawidłowo wszystkie przewody.
    Komputer wystartuje nawet jeżeli nie ma baterii na płycie głównej
  • #6 1660841
    tribals
    Poziom 11  
    ale zasilacz pracuje cd rom sie otwiera wentylatory chodza moze gdzies sa zle zworki wepniete??
  • REKLAMA
  • #7 1660844
    cwaniak666
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    mialo byc CODEGEN:P

Dodano po 2 [minuty]:

niemasz co sprawdzac lec po nowy zasilacz,wiem z doswiadczenia,jest spalony!

Przy okazji pozdrawiam wszystkie spalone zasilacze CODEGEN szczegolnie te 300W(max output 125w-165w) :D
  • #8 1661218
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    tribals napisał:
    wiem ze to jest 1000Hz plyta glowna "ASKA" 256RAM

CO TO JEST? JAKA PŁYTA?
    Podaj te informacje jeszcze raz, ale poprawnie.
  • #9 1661398
    tribals
    Poziom 11  
    plyta glowna "ASKA"
    256 RAM
    1GHz

Dodano po 11 [minuty]:

z tego co wyszukalem na necie to jest plyta "Aska SST-5870AP" ale nie jestem pewny aha i jeszcze jedno byly przestawiane jakies zworki tylko niewiem jakie
    Załączniki:
    • 57256173.jpg (48.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1687359
    adas165
    Poziom 11  
    Cwaniak666 ma racje najlepiej podlacz inny (sprawny napewno) zasilacz. podlacz sam cooler od procka bez procka jesli sie zakreci na dluzej niz minute to bedzie wina zasilacza. Obadaj kondenstaory czy nie sa opuchniete w okolicy procesora i w okolicy mostu polnocnego :) Powodzenia :)
  • #12 1687592
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    To wcale nie musi byc wina zasilacza. Jezeli plyta jest "martwa" (w sensie ze kreca sie tylko wentylatory i swieca diody a nie daje obrazu na monitor) a wiesz ze ram, procesor i grafike wpiete do plyty masz na 100% sprawne to pozostaje ci sprawdzic bios, a jezeli bios okaze sie dobry to mozesz jeszcze wylutowac i sprawdzic mosfety lub wymienic ewentualne napuchniete kondensatory. To chyba wszystko co mozna z taka plyta zrobic. Sciagnij sobie jeszcze manuala i poustawiaj zworki wedlug niego skoro twierdzisz ze cos bylo z nimi kombinowane.
  • REKLAMA
  • #13 1687889
    woto0
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    wypnij wszystkie urządzenia jak radzą koledzy łącznie z PCi. Zostaw tylko grafikę. I wtedy sprawdź.
  • #14 1688856
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    jannaszek napisał:
    zmostkuj szary z zielonym

Czarny + Zielony = start zasilacza

Szary pin to 5.3V

Wracając do tematu to może być uszkodzona płyta główna.

Najlepiej wymontuj zasilacz i pod obciążeniem trzech żarówek 12V ( samochodowe ) sprawdź miernikiem obciążenia wszystkich gałęzi.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera, który po włączeniu nie reaguje – monitor nie wyświetla obrazu, dysk twardy kręci się tylko raz, a wentylatory działają. Podejrzewane przyczyny to uszkodzony zasilacz lub płyta główna. Zalecane jest odłączenie wszystkich urządzeń peryferyjnych, dysków i karty graficznej, a następnie próba uruchomienia samej płyty. Sprawdzenie zasilacza można wykonać przez zmostkowanie przewodów szarego i zielonego na wtyczce ATX, co powinno uruchomić zasilacz bez płyty. Wskazane jest także zweryfikowanie poprawności podłączenia przewodów i ustawienia zworki na płycie głównej. W przypadku płyty "ASKA SST-5870AP" warto pobrać instrukcję obsługi i sprawdzić konfigurację zworków. Dodatkowo należy skontrolować kondensatory elektrolityczne w okolicy procesora i mostu północnego pod kątem uszkodzeń (opuchnięcia). Jeśli zasilacz jest podejrzany, najlepiej wymienić go na sprawny, a przy podejrzeniu uszkodzenia płyty głównej można przetestować MOSFET-y lub wymienić uszkodzone kondensatory. Pomocne jest także testowanie zasilacza pod obciążeniem (np. żarówkami 12V) i pomiar napięć miernikiem. Brak baterii na płycie głównej nie uniemożliwia uruchomienia komputera.
REKLAMA