logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modem LG LM-i56n - brak sygnału wybierania, czy warto naprawiać?

Talibanczyk 18 Lip 2005 02:43 2047 9
REKLAMA
  • #1 1661707
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    WItam mam modem na chipsecie LG - LM-i56n

Podczas proby polączenia się z netem akuje komunikat <brak sygnału wybierania>

Nie słychać też aby mogem wlasnie w charakterystyczny dla modemow sposob wybierał numer. Glos wybierania numeru jest ustawiony na maxa.

Czy da sie naprawic to.. i czy sie oplaca. Co moge sprawdzic ... aby sprobowac naprawic ten modem .
  • REKLAMA
  • #2 1661784
    boguslawpolak
    Poziom 12  
    załuż do inego kompa jeśli tam działa to masz coś z portami
  • REKLAMA
  • #3 1661853
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Sprawdzanie na innym komputerze niewiele pomoże.

Komunikat ten świadczy o uszodzeniu wyjścia telefonicznego w modemie (np. z powodu przepięcia w sieci telefonicznej).
    Ewentualnie może to być też nie podłaczony kabel do gniazdka telefonicznego. Najprościej to sprawdzić podpinając w miejsce modemu telefon.

Naprawa może być kłopotliwa, wszystko zależy od tego co uległo spaleniu.
    Dowiesz się tego po rozłożeniu modemu.
  • #4 1662264
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    mbo napisał:
    Sprawdzanie na innym komputerze niewiele pomoże
    nieprawda, jezeli ma uszkodzomny port w komputerze to włascie objawy sa takie, ze nie ma sygnału wybierania, przerabiałem to raz u siebie (w starszym komputerze), pomogło podłączenie modemu do innego slotu PCI, sproboj moze uda ci sie

pozdrawiam ;)
  • #5 1662853
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    a prawidłowo jest skonfigurowane połączenie?
    zamiana ,aby sprawdzićjeśli zły - wypieprzyć ,ja taki sprzedałem za 15 zł
  • REKLAMA
  • #6 1662880
    chlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Dokładnie, modemy są teraz tanie jak barszcz. Można więc spokojnie wymienić jeśli żadna rada nie pomoże.
  • #7 1663346
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    jesli nic nie pomorze..to mam na sprzedaż modem wewnętrzny Motorolla SM 56 PCI+ płyte z sterownikami

cena 10...15 zeta ;)
  • REKLAMA
  • #8 1663702
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    chlopaki mnie nie o to chodzilo. wiem ze mopdemy sa tanie jak barszcz.... tylko chodzilo mi o to czy moze to jakas standardowa usterka w modemach i da sie to naprawic...

wiecie samemu naprawienie modemu daje pewna satysfakcje w porownaniu do kupna nowego :)

Dodano po 24 [sekundy]:

Dzieki za podpowiedzi i pozdrawiam

Temat zamykam !!
  • #9 1664241
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Damnian napisał:
    nieprawda, jezeli ma uszkodzomny port w komputerze to włascie objawy sa takie, ze nie ma sygnału wybierania, przerabiałem to raz u siebie (w starszym komputerze), pomogło podłączenie modemu do innego slotu PCI, sproboj moze uda ci się

Przy uszkodzeniu portu szeregowego powinien pokazać się komunikat o braku komunikacji z modemem, a nie braku sygnału wybierania.
  • #10 1664276
    corse
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Najlepiej będzie jak kupisz nowy. Nowy kosztuje 25zł a za naprawe może bedziesz musiał zapłacić 20 więc niema to sensu
    Skoro tak to temat zamykamy ! ( TJT )

Podsumowanie tematu

✨ Modem LG LM-i56n zgłasza komunikat "brak sygnału wybierania" podczas próby połączenia z internetem, a charakterystyczny dźwięk wybierania numeru nie jest słyszalny mimo ustawienia głośności na maksimum. Przyczyną może być uszkodzenie wyjścia telefonicznego modemu, np. wskutek przepięcia w sieci telefonicznej, lub brak podłączenia kabla do gniazdka telefonicznego. Sprawdzenie modemu na innym komputerze może pomóc wykluczyć problemy z portami lub konfiguracją, jednak uszkodzenie sprzętowe modemu wymaga rozłożenia i diagnozy. Uszkodzenie portu szeregowego komputera zwykle objawia się brakiem komunikacji z modemem, a nie brakiem sygnału wybierania. Naprawa modemu może być trudna i kosztowna, często nieopłacalna w porównaniu do zakupu nowego urządzenia, które obecnie kosztuje około 25 zł. W dyskusji pojawiła się także oferta sprzedaży modemu Motorola SM 56 PCI+ z płytą ze sterownikami jako alternatywa. Autor podkreślił, że interesuje go możliwość samodzielnej naprawy jako satysfakcjonujące wyzwanie, jednak ostatecznie zamknął temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA