logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

awaria zmywarki bosch spv40e20 - Szukam info odnośnie mojej zmywarki

Jpspike 11 Sty 2017 10:32 3474 3
REKLAMA
  • #1 16190517
    Jpspike
    Poziom 1  
    Witam, od kilku dniu poszukuje informacji odnośnie awarii mojej zmywarki. Po krotne napisze ze zmywarka po włączeniu wypuszcza trochę wody po czym wydaje mi sie ze trochę pobiera następnie zaczyna piszczeć a po otwarciu świecie sie (swieci stale - nie mruga) kontrolka z kranem. Po przeczytaniu wielu postów doszedłem do wniosku ze może to być wina wody w "misce dolnej" gdyż kanał odpływowy i dopływowy są drożne. Po wyjęciu zmywarki z zabudowy okazało sie ze jest rzeczywiście woda lecz w zbiorniku który jest przymocowany do ściany.
    Niestety nie mogę znaleźć nic o tym konkretnym modelu zmywarki. Czy woda ma tam być? Jeżeli nie to jak ja usunąć? W załączeniu zdjęcie zbiornika.
    Z góry dziękuje za pomoc.
    Mam nadzieje ze ktoś spotkał sie z czymś takim i sobie poradził 😊
    Załączniki:
    • awaria zmywarki bosch spv40e20 - Szukam info odnośnie mojej zmywarki IMG_0464.JPG (1.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • awaria zmywarki bosch spv40e20 - Szukam info odnośnie mojej zmywarki IMG_0451.JPG (953.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • awaria zmywarki bosch spv40e20 - Szukam info odnośnie mojej zmywarki IMG_0453.JPG (871.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • awaria zmywarki bosch spv40e20 - Szukam info odnośnie mojej zmywarki IMG_0452.JPG (747.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16203374
    tiop
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Hej,

woda w zbiorniku po lewej stronie powinna byc - jest to prawidlowe. Usterka informuje o pojawieniu sie wody na dole zmywarki - jest tam taki plywak, ktory sie unosi jak naleci troche wody i wtedy pojawia sie ten blad. Musisz patrzec z boku od strony gdzie nie ma tego zbiornika (najlepiej poswiecic lampka) skad wydobywa sie wyciek,
  • REKLAMA
  • #3 16982929
    Skowri1
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam. Co w końcu było przyczyną w/w usterki? U mnie po włączeniu na początku wyrzuca resztki wody po czym pobiera. Z tym, że pobiera przez kilka sekund i o wiele za mało niż powinna. Następnie po chwili wyrzuca tą "marną ilość", którą pobrała i piszczy. Po otwarciu świeci kranik. Spód zmywarki suchy. Przepływomierz - podczas poboru obracają sie łopatki, a mierząc miernikiem "przejście" na nim reaguje impulsowym pikaniem. Niby działa ale nie jestem jego na 100% pewien. Proszę o pomoc!
  • #4 20459629
    mpdzikus
    Poziom 10  
    Podłączę się pod temat. Mam stary model, chyba 15 letni, zmywarki bosch do zabudowy. Niestety nie mogę znaleźć informacji o konkretnym modelu. Zmywarka ma 3 programy. Płaszcz wodny z elektrozaworem bez widocznego hydrostatu i zawór aquastop. Z nieznanych mi przyczyn doszło do uszkodzenia płyty sterującej. Jeden z elementów (triak?) wybuchł. Znalazłem na allegro identycznie wyglądającą płytę (używaną) i wymieniłem. Zmywarka ruszyła, moduł sterowania działa, ale zmywarka pobiera wodę tylko do 2/3 wysokości płaszcza wodnego (ok 3 do 4 sek) i przełącza się w tryb mycia. Woda z płaszcza nie przepływa do komory zmywania i zmywarka próbuje myć na sucho. Nie sygnalizuje awarii diodą z kranem, tylko dalej realizuje program jakby czytała, że woda w komorze jest. Poczytałem sporo na forum i w efekcie zdemontowałem i sprawdziłem na krótko aquastop i elektrozawór. Oba działają . Nie wiem, czy jest w tej zmywarce jakiś czujnik poziomu wody w komorze? Czy to może być awaria przepływomierza i jak to ewentualnie sprawdzić? Ktoś ma jakiś pomysł?
    Pozdrawiam
REKLAMA