logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate 1TB i Crucial MX100 - partycja zagrożona + blue screeny

szr00n 12 Sty 2017 16:22 1260 10
REKLAMA
  • #1 16194307
    szr00n
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Od kilku miesięcy sporadycznie pojawiały się blue screeny (na ułamek sekundy), komputer się restartował i wyświetlał komunikat, że nie odnaleziono dysku systemowego. Dysk systemowy to Crucial MX100 256GB. Po wejściu do BIOSu, dysk nie był widoczny. Doraźnym rozwiązaniem było odłączenie komputera od zasilania, odczekanie krótkiej chwili (ok. pół minuty), włączenie zasilania, uruchomienie komputera, wejście do BIOSu (dysk był już widoczny) i ustawienie Cruciala jako pierwszego dysku do rozruchu.

Ostatnio pojawił się inny problem: z dysku przeznaczonego na magazyn danych (Seagate Barracuda 1TB podzielony na dwie partycje) chciałem otworzyć plik Photoshopa .PSD. Plik wczytywał się stosunkowo długo, po czym Photoshop wyświetlił komunikat, że nie można otworzyć pliku z powodu błędu dyskowego. Pliku nie dało się także skopiować, ani przenieść na dysk systemowy.
    Po wejściu w Zarządzanie komputerem > Magazyn > Zarządzanie dyskami widoczne były żółte wykrzykniki przy obu partycjach (D i E) znajdujących się na dysku Seagate oraz opis Zdrowy (Zagrożona). Po ponownym uruchomieniu komputera partycje D i E zniknęły. Wyłączyłem więc komputer oraz odłączyłem od zasilania, przepiąłem dysk Seagate w miejsce napędu DVD i uruchomiłem komputer. Partycje D i E pojawiły się z powrotem, lecz w Zarządzaniu dyskami widoczne są nadal żółte wykrzykniki i informacja, że partycje są zagrożone. Skopiowałem z dysku potrzebne dane na pendrive i odłączyłem go od płyty głównej i zasilacza.

Komputer pracuje teraz z jednym dyskiem (systemowy Crucial), a blue screeny, które pojawiały się wcześniej sporadycznie (może raz na miesiąc), pojawiają się obecnie raz na dzień.

Dodam jeszcze, że karta dźwiękowa AIM SC808 coraz częściej zachowuje się w ten sposób, że znika z systemu. Nie jest widoczna w BIOSie. Wykrywana jest na nowo, gdy przez ponad godzinę komputer zostanie odłączony od zasilania.

Konfiguracja komputera:
    - płyta główna: Gigabyte B85M-D3H
    - procesor: Intel i5-4460, 3.2 GHz, LGA1150
    - pamieć RAM: Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9.0 XMP Vengeance
    - zasilacz: XFX Core 550W 80+
    - dysk systemowy: Crucial MX100 256GB
    - dysk na dane: Seagate Barracuda 1TB, 64MB, SATA600
    - karta graficzna: Asus GTX660 2GB DirectCU II OC
    - karta dźwiękowa: AIM SC808
    - napęd: Lite-On iHAS124-04

Zastanawia mnie, czy dyski padają, czy może płyta główna je psuje (oraz dodatkowo kartę dźwiękową).
    Uprzejmie proszę Was o wskazówki i sugestie, gdzie i w jaki sposób szukać przyczyny.
  • REKLAMA
  • #2 16194336
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Na początek to podaj SMART tych dysków, z np. Crystal disk info.
  • REKLAMA
  • #3 16194532
    szr00n
    Poziom 10  
    Seagate 1TB i Crucial MX100 - partycja zagrożona + blue screeny Seagate 1TB i Crucial MX100 - partycja zagrożona + blue screeny
  • REKLAMA
  • #5 16194740
    szr00n
    Poziom 10  
    Czy sprawdzając pamięć RAM za pomocą Memtest należy przetestować oba moduły naraz, czy każdy z osobna (poprzez wypięcie drugiego z płyty głównej)?
    Około ilu przebiegów powinien zawierać test?
  • Pomocny post
    #6 16194752
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Sprawdzać pojedynczo, po minimum dwa przebiegi
  • #7 16197841
    szr00n
    Poziom 10  
    Wyniki testu w Memtest:
    - pierwszy moduł RAM - 4 przebiegi, 0 błędów,
    - drugi moduł RAM - 4 przebiegi, 0 błędów.

Podłączyłem do komputera zupełnie nowy dysk WD Red 2TB.
    W Zarządzaniu dyskami wyglądało to tak ja na zrzucie poniżej. Z niewiadomych mi przyczyn dysk Segate, na którym były dwie partycje (D i E), wyświetlany był jakoby miał trzy partycje, przy czym partycja E występowała dwykrotnie:

Po skopiowaniu danych z dysku Seagate na nowy dysk WD, Zarządzenie dyskami pokazało, że dysk Seagate jest Zdrowy, niezagrożony (dlaczego?):

Wykonałem zerowanie i remap programem MHDD uruchomionym z płyty.
    Wyniki po remapie:
    (dysk 1TB) [1,953,525,168]
    <3ms: 7 642 616
    <10ms: 17 465
    <50ms: 128
    <150ms: 675
    Pozostałe pola puste.

Dane SMART po wyżej wykonanych operacjach:

Jakie wnioski? Dysk będzie żył i można z niego spokojnie korzystać?
  • Pomocny post
    #8 16198170
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Parametry C5 i C6, zostały naprawione. Dysk powinien działać poprawnie, ale trzeba go kontrolować, sprawdzać jego SMART co jakiś czas.
  • REKLAMA
  • #9 16203660
    szr00n
    Poziom 10  
    Dziękuję bardzo za pomoc :)
    A w jaki sposób można sprawdzić, dlaczego systemowy dysk SSD Crucial znika po wystąpieniu blue screena? Blue screen pojawia się na ułamek sekundy, komputer restartuje się samoczynnie, po czym pojawia się czarny ekran z informacją w języku angielskim, że nie znaleziono dysku systemowego. Po wejściu do BIOSu dysku rzeczywiście nie widać. Należy odłączyć komputer od zasilania na ok. pół minuty, a następnie włączyć z powrotem, wejść do BIOSu (dysk pojawia się - jest widoczny) i ustawić odpowiednio poprawną kolejność bootowania (gdyż Crucial nie widnieje na liście przedstawiającej kolejność bootowania urządzeń).
  • #11 16209865
    szr00n
    Poziom 10  
    Dziękuję za wskazówki. Przeglądając temat z powyższego linku, natrafiłem na poradę, aby wyłączyć "Zarządzanie łączem zasilania" w programie "Technologia pamięci Intel Rapid" (ikona w zasobniku systemowym, uruchamiany przy starcie systemu). Tak też zrobiłem. Dodatkowo z Windows 7 przeszedłem na Windows 10. Zobaczymy, czy pomoże :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z komputerem, w tym sporadyczne blue screeny oraz znikanie dysku systemowego Crucial MX100 256GB. Po restarcie BIOS nie wykrywa dysku, co wymaga odłączenia zasilania na krótki czas. Dodatkowo, na dysku Seagate Barracuda 1TB występują problemy z otwieraniem plików, co skutkuje błędami dyskowymi. Użytkownik wykonuje testy SMART oraz testy pamięci RAM, które nie wykazują błędów. Po podłączeniu nowego dysku WD Red 2TB, dysk Seagate wydaje się być zdrowy, mimo wcześniejszych problemów. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące aktualizacji firmware Cruciala oraz wyłączenia "Zarządzania łączem zasilania" w Intel Rapid Technology, a także przesiadki na Windows 10.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA