logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor cyfrowy; telewizja cyfrowa

kasprzyk 18 Lip 2005 22:09 11046 12
REKLAMA
  • #1 1663368
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Jak wiemy UE zafundować nam chce do 2012 roku wszystkim TV cyfrowe - oczywiście za Nasze pieniądze ;)
    Znajomy zadał mi pytanie - jaki powinien kupić telewizor cyfrowy - odpowiedziałem, że nie wiem :(
    Czy jest już standard takich telewizorów??? Czy to nie będzie na początku tak, że każdy producent, zacznie wciskać swój produkt, a dopiero po latach, okaże się - że ten i tylko ten się przyjął - inne TV (oczywiście cyfrowe) trzeba zmienić na taki model!!!???

Jaka jest Wasza wiedza na ten temat??

Pzdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1663435
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    Ja na dzien dzisiejszy odpowiedzialbym znajomemu poczekaj ,przystawki do analagowego tv wachaja sie a granicach od kilkuset do ponad tys zl w pelni cyfrowy tv to koszt rzedu kilkanascie tys zl to dotyczy europy jak unia to unia :D o ile pamietam sygnal analaogowy ma byc wylaczony do roku 2015 to moze byc jak z odbiornikami sat cyfrowymi a nawet na pewno bedzie pamietam jak pierwsza nokie dbox-a dostalismy z instrukcja wlaczyc..........i zyczymy milego odbioru :wink: kosztowala oczywiscie "kosmiczne "pieniadze a na marginesie skad znajomy ma zamiar fale sciagac? :lol:
  • REKLAMA
  • #3 1663449
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1793
    Witam
    Obecnie przenioslem sie niby do leprzego swiata.Najlepiej jak bys zakupil TV Loewe lub Metz
    Poniewaz maja one na dzien dzisiejszy montowane tak zwane DVBT
  • Pomocny post
    #4 1663466
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    i wszystko wskazuje na to ze jak napisal ssss u nas bedzie obowiazywal ten standard .Zgodnie z dyrektywami UE również i w naszym kraju zastąpi ją naziemna telewizja cyfrowa - DVB-T.
    http://www.dvbt.abc.pl/
  • Pomocny post
    #5 1663482
    katoda
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    Ja też bym się nie śpieszył z zakupem drogiego TV. Właśnie zakładałem u sąsiada tuner cyfrowy. Wygląda jak satelitarny tylko podłancza się go pod zwykłą antene. Koszt obecnie to 99 euro (hiszpania) Narazie tylko 7 programów odbiera a nadają tu chyba ok 24 analogowo. Wątpie co prawda żeby system się zmienił bo już funkcjonuje od kilku miesięcy a w ciągu 5 lat maja zlikwidować tu cały analog. Lecz do tego czasu to i tunery pewnie jeszcze stanieją i wszystkie TV będą miały to w standarcie a nie tylko w najdroższych modelach :)

Acha jeszcze jedna sprawa to w tej chwili można tu sobie zakupić łącze ADSL mutimedia (2-4Mb) razem z pakietem telewizyjnym :D Oglądasz sobie wszystko na kompie a jak musisz wyjść w połowie filmu to go sobie zatrzymujesz i kończysz oglądanie po powrocie :D oczywiście do tego jest dostępny telefon i normalny net więc niewiadomo jak to wszystko się rozwinie za pare latek ;)
  • REKLAMA
  • #6 1663514
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    krzysiek napisał:
    a na marginesie skad znajomy ma zamiar fale sciagac? :lol:

Witam

Z tym nie będzie miał problemu - ma już doprowadzony sygnał cyfrowy kablem - w eterze to nie wiem - z czasem ma zacząć fruwać kilka programów - przynajmniej 1 i 2 -ka.

Pzdr
  • REKLAMA
  • #7 1663598
    adam12
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    Witam
    Jak rozumie to już przeszło?
    Tylko u nas może być tak jak z autostradami(nie wiadomo kiedy ale będzie).
    Czy oznacza to że analogi i nie które inne do śmietnika(bo tak zrozumiałem)
    Dobrze że jestem z Małopolski to będę miał robotę (trochę dłużej)
    Jak wytłumaczymy to emerytom (chyba że będą mieć rewaloryzację )
    I zaś trzeba się będzie uczyć na nowo.
    Myślę że nie mogą tego zrobić nagle tak jak piszą (Niemcy a Polska to nadal przepaść)
  • #8 1663797
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    autostrady trzeba budawac ,tv cyfrowe sprzedawac mysle ze to niezly interes ,dla niektorych .ci postaraja sie wdrozyc szybciej
  • #9 1663963
    poqraka
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Hej, a to mi nowina, na każdej "rewolucji" musi ktoś zarobić, ale większość i tak straci, zobaczcie na "nowe" anteny - są dwa razy droższe, a kiedyś była mowa, że "cyfrówkę" będzie można odbierać na "kawałku drutu - wypowiedź fachowca z telewizji"
    pozdro

Hej, zapomniałem dodać, że telewizja cyfrowa=telewizja płatna (w teorii, płacisz za to, co oglądasz, a co z reklamami?)
  • #10 1663972
    katoda
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    Z tym czy kilka lat to szybko to bym polemizował. Jakoś do tej pory nikogo nie obchodziło czy emeryt będzie ogladał TV w kolorze (zmiana systemu) i czy będzie mógł słuchać radia po zmianie zakresu (tu to dopiero co poniektorzy się dorobili na emerytach sprzedajac w gdańsku lekko podkręcone odbiorniki że tylko radio maryja odbierało tylko zapomnieli dodać że tylko tam odbiera a np w wawie i innych miastach już nie a miałem wielu takich klientów co to sobie kupili i byli bardzo zdziwieni po powrocie do domu z wakacji itd ;) )
    A tak swoją drogą to ciekawe czy po likwidacji sygnału analogowego TVP przyjdzie do głowy rozdać tunery cyfrowe? W sumie kto nie bedzie mógł oglądać programów to nie bedzie musiał płacić abonamentu chyba że banda znowu zmieni ustawe i nawie to podatkiem obowiazującym wszystkich co w tym przypadku jest bardzo prawdopodobne :D .

Technologia idzie do przodu i nic nie będzie wieczne ;)

Pozdrawiam Katoda

Dodano po 12 [minuty]:

poqraka napisał:
    Hej, a to mi nowina, na każdej "rewolucji" musi ktoś zarobić, ale większość i tak straci, zobaczcie na "nowe" anteny - są dwa razy droższe, a kiedyś była mowa, że "cyfrówkę" będzie można odbierać na "kawałku drutu - wypowiedź fachowca z telewizji"
    pozdro

Jak zwykle zarobią na naiwnych ;) Faktycznie odbiera praktycznie na byle czym jeśli jest dobry sygnał. Właśnie ostatnio sprawdziłem to osobiście a tuner podłaczony do 15-letniej anteny a w zasadzie jej połowy bo reszta dawno odpadła, działa idealnie. Praktycznie nic się nie zmienia poza tym że zamiast "kaszy" obraz i dźwięk będzie się zacinał jak to na cyfrówce przy zakłuceniach. Częstotliwości pozostają bez zmian a nawet czułość jest troszkę lepsza niż zwykłego odbiornika ale tam gdzie jest słabiutki sygnał to mogą się pojawić kłopoty i zadne super anteny też nie pomogą.
  • #11 1664634
    Mishot
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    zara przecie są tunery analogowe i cyfrowe tak? no to po co TV wymieniać? żeby mieć naziemną cyfrówke?
    poqraka czy zapomniałeś że "Polak potrafi"?
    a reklamy i tak będą przecie na cyfrowej satelicie są czemu przecie płace za płatne kanały...pięniędzy nigdy nie za dużo...
    pozdrawiam
  • #12 5345013
    zafasala
    Poziom 10  
    Tak czytam te wasze posty i nie jestem w 100% zdecydowany. Wysiadł mi kilkunastoletni telewizor CRT i mam zamiar kupić jakiegoś LCD. Słyszałem właśnie o tej zmianie sygnału i o tym że trzeba będzie wtedy zamontować jakiś tuner... Powiedzcie mi czy warto kupić teraz jakiś LCD czy wstrzymać się z kupnem do 2012 i naprawić ten padnięty CRT? Czekam na wasze opinie.
  • #13 5345115
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1793
    Tak.Jak wczesniej pisalem TV Metz i Löwe maja mozliwosc poszezenia odbioru mozna w nich wstawic plyte sat lub dvbt lub wszystko naraz.Tak wiec jest to najlepszy sprzet moim zdanie. Lecz cena jest o wiele wyzsza niz jakis niemarkowych tv .Wiec nie trzeba czekac jeszcze paru lat tylko bez obaw mozna zrobic juz zakup.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wprowadzenia telewizji cyfrowej w Polsce zgodnie z dyrektywami UE, która ma zastąpić sygnał analogowy do około 2012-2015 roku. Obecnie standardem jest DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial), który będzie obowiązywał w Polsce i innych krajach europejskich. Użytkownicy rozważają zakup telewizora cyfrowego z wbudowanym tunerem DVB-T lub zakup zewnętrznego tunera cyfrowego podłączanego do analogowego telewizora. Telewizory z wbudowanym DVB-T są obecnie droższe, a ceny tunerów cyfrowych stopniowo spadają. Wskazuje się, że na rynku dostępne są modele marek Loewe i Metz, które oferują możliwość rozszerzenia odbioru o DVB-T lub satelitarny. Pojawiają się obawy dotyczące kompatybilności i konieczności wymiany sprzętu w przyszłości, jednak technologia cyfrowa jest już ustandaryzowana i wdrażana stopniowo. Dyskutowane są także kwestie związane z dostępem do sygnału cyfrowego przez kabel lub antenę naziemną oraz potencjalne zmiany w opłatach abonamentowych. Wskazuje się, że na początku może być ograniczona liczba kanałów cyfrowych, ale z czasem oferta będzie się rozszerzać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA