logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Brak dostępu do dysku w Windows - odblokowanie

Verona 17 Sty 2017 16:53 4455 6
REKLAMA
  • #1 16206810
    Verona
    Poziom 23  
    Ocena: 106
    Witam. Mam w komputerze dwa dyski, w obydwóch po jednej partycji. Na jednym jest Windows 10 a na drugim Windows 7. Chciałem zrobić tak by z W7 nie było dostępu do dysku z W10 (na odwrót już tak). Tak więc będąc zalogowanym na W7 we właściwościach dysku z W10 (w tym przypadku D) z poziomu zakładki z zabezpieczeniami zablokowałem całkowicie dostęp do niego dla wszystkich, no i dysk został zablokowany tak jak chciałem. Problem w tym że po powrocie na W10 z jego poziomu również nie mam dostępu do jego własnego dysku, który przecież jest systemowy. Nie mam jak teraz tego odblokować bo żaden z systemów nie ma dostępu. Co ja teraz mogę zrobić bez formatowania go? Proszę o pomoc...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16206890
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Ocena: 309
    Odpal jakiegoś linuksa live cd, on ma w nosie uprawnienia(ntfs) windowsa.
    Powinieneś też ogarnąć jak uprawnienia usunąć.
    Ewentualnie reset z terminala windowsa.
    Podpowiedź
    icacls d:\sciezka_do_folderu\* /T /Q /C /RESET
  • REKLAMA
  • #3 16206992
    Verona
    Poziom 23  
    A.Gieronimo napisał:
    Odpal jakiegoś linuksa live cd, on ma w nosie uprawnienia(ntfs) windowsa.
    Powinieneś też ogarnąć jak uprawnienia usunąć.
    Ewentualnie reset z terminala windowsa.
    Podpowiedź
    icacls d:\sciezka_do_folderu\* /T /Q /C /RESET

To już próbowałem ale mam Access Denied (uruchomione z administratorem) więc nie mogę nic zresetować. Jak z poziomu linuxa zrestartować uprawnienia windowsa?
  • Pomocny post
    #4 16207073
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Ocena: 309
    Odpal jakiegoś najnowszego Knoppixa i wszystko sobie wyklikasz jak na windowsie, nie musisz się na niczym znać.
    Ew. sprawdź załącznik, pochodzący z tej strony.
    http://lallouslab.net/2013/08/26/resetting-nt...iles-permission-in-windows-graphical-utility/
    Hasło do zipa : lallouslab

Jeśli nie zadziała z poziomu windowsa to tryb awaryjny + pkm i uruchom jako administrator.

To już i tak przekracza regulamin forum :sm31:
    Załączniki:
    • ResetPermission.zip (72.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 16207431
    Verona
    Poziom 23  
    A.Gieronimo napisał:
    Odpal jakiegoś najnowszego Knoppixa i wszystko sobie wyklikasz jak na windowsie, nie musisz się na niczym znać.
    Ew. sprawdź załącznik, pochodzący z tej strony.
    http://lallouslab.net/2013/08/26/resetting-nt...iles-permission-in-windows-graphical-utility/
    Hasło do zipa : lallouslab

Jeśli nie zadziała z poziomu windowsa to tryb awaryjny + pkm i uruchom jako administrator.

To już i tak przekracza regulamin forum :sm31:

Ten program wykonuje tylko te polecenia CMD, które już robiłem pod awaryjnym bez skutku (access denied). Z tym programem też to samo.

Co do linuxa to odpaliłem knopixxa ale tak jak myślałem, nie wiem co z nim niby dalej. Mam dostęp do plików, to oczywiste, ale nie o to chodzi bo ja nie chcę ich odzyskać tylko naprawić by systemu nie formatować. Nadawanie uprawnień linuxa (chmodów) to też nie to. Więc jak usunąć te windowsowe poprzez linuxa? Nic nie mogę o tym w sieci znaleźć. Nie mam już pomysłów.
  • REKLAMA
  • #7 16207573
    Verona
    Poziom 23  
    Zmieniłem właściciela i się udało, po kilku kombinacjach. Że też nie widziałem tego wcześniej ;)

Wielkie dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zablokował dostęp do dysku z systemem Windows 10 z poziomu Windows 7, co spowodowało, że nie ma teraz dostępu do własnego dysku systemowego w Windows 10. W odpowiedziach zasugerowano użycie Linux Live CD, aby zresetować uprawnienia NTFS, jednak użytkownik napotkał problemy z dostępem. Ostatecznie, po kilku próbach, udało mu się zmienić właściciela plików, co pozwoliło na przywrócenie dostępu do dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA