logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż przekładni z wałem bez wpustu- projekt PKM

Żaba_ 18 Sty 2017 19:47 765 1
REKLAMA
  • #1 16210032
    Żaba_
    Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Mam problem z projektem z PKMu- otóż okazało się że dobrana przekładnia na wale wyjściowym nie ma wpustu, który pozwoliłby na przenoszenie momentu obrotowego z przekładni na korpus manipulatora- ogólnie jest pomysł żeby w korpusie wywiercić otwór i wsadzić tam wał przekładni- pytanie jak? Jak już wspomniałam wał wyjściowy przekładni nie posiada wpustu, a dowiedziałam się już że połączenie ciasno pasowane (U8/h7) nie przejdzie (za duży moment doprowadziłby do zniszczenia wału/korpusu).
    Pomimo prób nie znalazłam pomocy w katalogu przekładni gdyż taki po prostu nie istnieje (lub jest wystarczająco skutecznie schowany przed wzrokiem studentów). Dane na temat przekładni znajdują się w katalogu silnika ( katalog Festo pdf strona 11). Zastanawia mnie mała czarna tulejka na zdjęciu- czy jest to element rozwiązujący mój problem? Coś na kształt tulei zaciskowej, montażowej (cuś takiego embia.pl tuleje mocujące )? Jeśli tak to jak taka tuleja działa i czy zadziała w tym przypadku?
  • REKLAMA
  • #2 16210248
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 461
    Cytat:
    Jeśli tak to jak taka tuleja działa i czy zadziała w tym przypadku?

Powinna zadziałać, jeśli jest wystarczająco miejsca. Działa jak stożek Morse'a.
REKLAMA