logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo Nexia - Czy silniczek spryskiwacza szyb mógł się spalić? Jak to sprawdzić?

houk85 19 Lip 2005 16:25 3023 6
REKLAMA
  • #1 1665138
    houk85
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    problem jest taki ze nie działa mi spryskiwacz szyb, sprawdziałem wszystkie bezpieczniki i przekaźniki, wygląda na to ze sie silniczek od pompki spryskiwacza spalił. Płyn był tak ze nie wiem jak to sie mogło stać. Pewności nie mam dlatego przed rozpoczęciem rozkręcania tego ustrojstwa prosze o porade, czy to jest prawdopodobne ze to silnik nawalił. Dużo rozkręcania jest zeby sie do niego dostać dlatego nie chce tego robić na darmo jezeli jest możliwe ze wina leży po stronie innego podzespołu.
  • REKLAMA
  • #2 1665267
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Witam ja bym najpierw sprobowal odlaczyc dysze i zobaczyc czy wtedy pompuje bo moze byc tak ze sa one zatkane i nie przepuszczaja wody
  • REKLAMA
  • #3 1665376
    k631
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    sprawdz napięcie przed samym silniczkiem , i wszystko wiadomo .
  • #4 1665552
    houk85
    Poziom 15  
    k631 napisał:
    sprawdz napięcie przed samym silniczkiem , i wszystko wiadomo .

to ja wiem tylko chodzi mi o to czy od razu zabierać sie do rozkręcania samochodu zeby sie dostać do silniczka, czy coś jeszcze sprawdzić tak jak mi radzi janusz27
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1665618
    k631
    Poziom 18  
    witam zapchane dysze czy nie silnik powinno być słychać jeśli nie to zatarta pompka albo spalony silnik. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1665895
    sikor
    Poziom 19  
    odkręcasz tylko plastikowe nadkole ,za błotnikiem jest zbiorniczek i pompka na wierzchu nawet nie trzeba nic odkręcac tylko wyjąć ze zbiorniczka

cała operacja 15 min roboty i to z przerwą na piwo
  • #7 1992339
    houk85
    Poziom 15  
    okazało sie ze pompka była spalona, dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku braku działania spryskiwacza szyb w Daewoo Nexia, po sprawdzeniu bezpieczników i przekaźników, możliwą przyczyną jest uszkodzenie silniczka pompki spryskiwacza. Zaleca się najpierw odłączyć dysze, aby sprawdzić, czy pompa próbuje tłoczyć płyn, co pozwoli wykluczyć zatkanie dysz. Napięcie należy zmierzyć bezpośrednio przy silniczku, co potwierdzi, czy jest zasilany. Jeśli silnik pompki nie pracuje i nie słychać jego pracy, może to oznaczać zatartą lub spaloną pompę. Dostęp do pompki w Daewoo Nexia jest stosunkowo prosty – wystarczy odkręcić plastikowe nadkole, a pompka znajduje się na zbiorniczku płynu spryskiwacza za błotnikiem, co umożliwia jej szybkie wyjęcie bez konieczności rozbierania większej części samochodu. Ostatecznie potwierdzono, że pompka była spalona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA