logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 32812/1 - Zwarcie anteny ( pałka radmorska )

sebok92 24 Sty 2017 22:50 3384 25
REKLAMA
  • #1 16225758
    sebok92
    Poziom 7  
    Witam !

Czy antena typu Radmor 32812/1 powinna mieć zwarcie przy gnieździe ? Dzis sprawdziłem przy skanerze , że mam zwarcie . Kabel odłączyłem i kabel jest w porządku a antena ma zwarcie.

Jeżeli nie ma mieć to doradźcie mi jak ją rozebrać .

Kupiłem używana pare dni temu i nie wiem czy rozbierać czy odesłać ?
  • REKLAMA
  • #2 16225991
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 16226044
    sebok92
    Poziom 7  
    Aha to czyli spoko :)

Czy zastosowanie kabla rg58 długość 11 metrów jest odpowiednia dla tej anteny i uniden uniden ubc69xlt-2
  • #4 16226496
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 16227752
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 321
    Na innym forum to samo Ci pisałem. O kablu też. Zapytaj jeszcze na kilku. Tak na wszelki wypadek...
  • REKLAMA
  • #6 16228601
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    A ja powiem/napiszę, że może i dobrze jeśli pyta.
    Tyle, że autora proszę o wklejenie realnej fotki tego kabla który posiada.

Koledzy radiowcy doskonale chyba wiedzą, że jakiś czas temu nadeszły czasy, że jest kabel RG58 i RG58.
    Jeden się nadaje, ale drugi może być totalnym bublem, nie działającym nawet na niskich pasmach KF.
    Więc kol. sebok92, prosimy o fotkę 5cm odcinka tego kabla,
    po uprzednim rozkrojeniu pacjenta.

Co do "pałki" to żebyś czasem nie wpadł na pomysł pozbycia się jej, bo drugi raz możesz już nie mieć tyle szczęścia, żeby nabyć taki kultowy sprzęt.
    Niby to tylko pół fali, ale robi robotę jak cholera.
  • #7 16228719
    yes2mike
    SWR ma prawidłowy (też z innego forum wiem), więc kabel nie zgnił ;)

RG58 pamiętam minimum 4 różne. Ten z sieci komputerowych sobie najbardziej chwaliłem.
  • #8 16230566
    sebok92
    Poziom 7  
    Yes2mike dzięki za kolejną odpowiedź :)

Tak wygląda ten kabelek

• REKLAMA
  • #9 16230612
    SITO79
    Poziom 27  
    Biedny ten RG58 mimo, że fotka nie taka jak miała być.
    Mam w mojej druciarni ładniejszy kwiatek.
    Jeśli czas pozwoli to jeszcze dzisiaj wrzucę fotkę trzech kawałków kabli które mi przeszły ostatnio przez ręce.
  • #10 16230625
    sebok92
    Poziom 7  
    Chodzi o fakt , iż żyła miedziana jest za cienka czy jak ? w k-1000 to gruba jak od TV

Dobra zmienię na taki jaki trzeba aby wyeliminować , bo na tym radmorze i pod tym kablem mam gorszy odbiór niż na własnym , banalnym dipolu :/
  • #11 16230830
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 16230876
    sebok92
    Poziom 7  
    Tego to i ja nie wiem :/
  • #13 16231335
    yes2mike
    Przede wszystkim jednym wielkim dramatem jest taki wtyk kątowy, zapewne upychany w kawałek plastiku.
  • #14 16232598
    sebok92
    Poziom 7  
    Czemu tak uważasz , że zły ? Zastosować normalny prosty skręcany ?
  • #15 16232724
    yes2mike
    A zrób instalację gazową ze słomek do coca coli... To nie może działać.
  • #16 16232752
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 16232776
    sebok92
    Poziom 7  
    Do zdjęcia była odkręcona śrubka i przewody odlutowsne od śrubki miedzianej , ale ok kupie prosty wtyk

Powracając do głównego tematu. Powiedzcie mi jak to jest , że ta antena ma zwarcie na masę , a także jak teraz próbnikiem mierzylem to jest przejście między gorąca żyła a dolna częścią montażową anteny. To tak naprawdę jak daje na wysięgniku do balustrady to anteną jest cała balustrada i wszystko co metalowe. Nie wiem zgłupiałem :o To tak ma byc ?
  • Pomocny post
    #18 16232840
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 16233087
    yes2mike
    ZMIEŃ TEN WTYK (nie wiem jak od strony anteny wygląda). Zmień, a nie pytaj co i po co. Inni będą tylko negatywne opinie o tej żenadzie powielać.
  • #20 16233395
    SITO79
    Poziom 27  
    Oto trzy pierwsze lepsze RG58 które posiadam. Mam gdzieś jeszcze kawałek takiego, który jest swoistym mistrzostwem, czyli rzadki oplot i licha żyła "gorąca" a wszystko to składa się z jakby kawałków pojedynczych drucików o długości 5-7cm. Możemy sobie wyskubywać pojedynczo drucik po druciku i z kabla zostaje sama izolacja. Jak go znajdę, to postaram się dorzucić fotę.

Link
    Link
    Link

Pierwszy kabel kupiłem kiedyś w lokalnym sklepie i jak go w domu obrałem, to mnie śmiech ogarnął, kupiłem go na szczęście jakieś 4m.
    Drugi kabel pochodzi z podstawy magnesowej kupionej na allegro, 70cm kulało na tym kablu i wymieniłem go na ten trzeci.
    Trzeci kabel, to mój faworyt który kupiłem również w lokalnym sklepie, po tej samej cenie co pierwszy, jako "z innej dostawy" wspominając oczywiście o marności tego pierwszego. Jeśli idzie o budowę to przypomina H155 i poprawnie pracuje w antenie mobilowej na VHF i UHF, kabel dość elastyczny i daleko mu do H155, jak wziąć dwa dla porównania w rękę.
    Mam jeszcze gdzieś starej daty RG58 z bardzo gęstym miedzianym oplotem, ale takie obecnie chyba są nie do dostania.
  • #21 16233960
    lysy1980
    Poziom 33  
    Ocena: 319
    Jak nie wiesz jaki kabel RG-58 trafisz to kup RG-100 polskiego producenta Elektrokabel. Lub EK-H155 jesli chcesz miec mniejsze straty, ten sam producent, gorąca żyła w postaci linki, bardzo elastyczny.
  • #22 16239272
    jkk
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Temat prosty - im lepszej jakości kabel zastosujesz - tym przy tej antenie którą opisałeś w temacie - będziesz miał lepsze osiągi. O ile do nadawania możesz się posłużyć w zasadzie jakimkolwiek kablem (nawet tv-sat, pod warunkiem oczywiście że go zdołasz prawidłowo dostroić i moc przeniesie), zawsze, w razie czego "dorobisz" mocą nadajnika. :/ Natomiast przy odbiorze - tu ważny jest każdy szczegół, łącznie z jakością złącz i tłumiennością kabla (antenę i czułość wejściową odbiornika tutaj pomijamy jako znane stałe). Zostaje tylko długość oraz jakość (tłumienność) kabla i złącz. Zadbaj też o inne szczegóły: promienie zgięć prawidłowe przepusty (bez przycięć oknem itp.) oraz odległość anteny i kabla od źródeł zakłóceń. Nie wdając się w szczegóły - im większa średnica kabla, rodzaj wewnętrznej izolacji i gęstość ekranu - tym mniejsza jego tłumienność - liczona w dB na metr (lub 100 metrów) jego długości.
  • #23 16253738
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 16260419
    jkk
    Poziom 20  
    cristal2242 napisał:

Co ty za brednie opowiadasz? Proponuję abyś zmienił całe podstawy radioamatorstwa bo widzę ze egzamin i cala reszta jest do poprawy... Ciekawe dlaczego moderatorzy nic nie napiszą...A no tak kolejny już temat o tym samym ile razy można mówić każdemu to samo.

Rozumiem, ze Kolega ma jeszcze jakieś argumenty - oprócz takiego jałowego mędrkowania? Proponuję się dokształcić przed takim pouczaniem innych użytkowników (modów również) - proponuję znany link: http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0067/
  • #25 16261058
    yes2mike
    Oczywiście, że można podłączyć cokolwiek. Nawet leżący w trawie kaloryfer czy przyczepę od ciągnika pod jednym warunkiem: musisz mieć skrzynkę antenową bo inaczej może być problem z zestrojeniem.
    Inną sprawą jest moc. Wywalisz z radia 1.5kW a z kaloryfera wyjdzie 50W.
    Każde niewłaściwe lub dodatkowe złącze, badziewny kabel itp. itd. oznacza straty. W przypadku nadajnika - jak już wspomniano - można to nadrobić mocą przy okazji masakrując odbiór TV w promieniu 10 kilometrów, bezpośrednio pod antenę podłączyć wzmacniacz (do odbiornika) żeby wzmacniał sygnał właściwy a nie to, co dziurawy kabel ze złączami od prodiża "zbierze".
  • #26 16261309
    jkk
    Poziom 20  
    Dokładnie tak jak Kolega pisze - dobrą skrzynką można zestroić i fortepian i używać go jako anteny NADAWCZEJ na dowolnym paśmie (choć moim zdaniem przyczepa od traktora będzie się lepiej zachowywała jako antena niż kaloryfer :D ) - a i sprawność takiego układu będzie dyskusyjna (co do TVI, to szczęśliwie sygnał cyfrowy jest mniej podatny na zakłócenia od analogowego, ale odbiór stacji radiodyfuzyjnych już nie). Tu mamy jednak prostą jak drut sprawę: Kolega sebok92 pragnie na swej stacji odbiorczej uzyskać jak najlepsze parametry - i postarajmy się mu pomóc. O ile sprawę samej anteny oraz złącz mamy już wyjaśnioną - to skupmy się na kablu - nie wiemy jaki Kolega ma budżet - bo ceny kabli idą w parze z parametrami.

Moderowany przez kriss51.:

Post był raportowany. Autor tematu już dawno uzyskał odpowiedź. Teraz robi się śmietnik i jeszcze te przyczepy. Przypominam że Temat brzmi: Radmor 32812/1 - Zwarcie anteny ( pałka radmorska ).
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy antena Radmor 32812/1 powinna mieć zwarcie przy gnieździe. Odpowiedzi wskazują, że zwarcie jest normalne dla ładunków elektrostatycznych, co jest korzystne dla redukcji zakłóceń. Dyskutowano również o zastosowaniu kabla RG58 o długości 11 metrów, który nie jest najlepszej jakości, ale powinien działać. Użytkownicy zalecają wymianę wtyku na lepszy oraz zwracają uwagę na jakość kabla, co wpływa na osiągi anteny. Podkreślono, że przy odbiorze sygnału każdy detal, w tym jakość złącz i tłumienność kabla, ma znaczenie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA