Antena do prawidłowej pracy nie wymaga przeciwwagi w postaci na przykład metalowego masztu - możesz śmiało wieszać na drewnianej tyczce. Jednak ze względu na ochronę przed wyładowaniami atmosferycznymi producent zaleca ich montaż na uziemionych metalowych masztach. Montaż jest banalnie prosty - możesz przymocować ją do tyczki za pomocą dobrej taśmy izolacyjnej, sznura czy jakiegoś innego dostępnego pod ręką materiału. W przypadku montażu do konstrukcji metalowej, uchwyt mocujący musi chwytać wyłącznie za dolną aluminiową część.
I na koniec uwaga w sprawie "kondona". Polecam zrobienie w nim małego otworku w dolnej części, aby swobodnie mogły odpływać skropliny. Inaczej może w środku powstać małe jeziorko a co za tym idzie uszkodzenie kabla przez wnikającą do niego wodę.
a wlasnie jesli chodzi o kabel; jaki zastosowac do tego typu anteny chodzi mi o taki do 2 zeta za metr; i co powiedziec sprzedawcy tzn jak on sie fachowo nazywa pozdrawiam
Jak powiesz że potrzebujesz kabla o impedancji falowej 50 omów, to wystarczy. Jak do połączenia z radiem potrzebne będzie kilka metrów, to w zupełności wystarczy RG-58. Jak więcej, to i kabel powinien być o mniejszej tlumienności, na przykład RG-213 (odpowiednik polski to WL-50 2,25/7,25). Przy ekstremalnie długim kablu to polecam H-500 lub H-1000.
Mam taka antenę.
U mnie nie jest ona zamontowana na żadnym maszcie i wcale jej to nie przeszkadza .... wisi w powietrzu zawieszona za lince zaczepionej o kapturek anteny .
Pomimo iz nie ma zbyt dużego zysku ma inna zalete... stroi sie na prawde poprawnie w całym szerokim deklarowanym przez producenta pasmie.
Jest w szczelnej obudowie.
Uważam ja za bardzo udana konstrukcję.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Instrukcja obsługi anteny Radmor (pałka) 32812/1 znajduje się w serwisówkach do radiotelefonów stacjonarnych Radmora, jednak nie jest łatwo dostępna w formie elektronicznej. Antena nie wymaga metalowego masztu ani przeciwwagi do prawidłowej pracy i może być montowana na drewnianym maszcie, choć producent zaleca uziemione metalowe maszty ze względu na ochronę przed wyładowaniami atmosferycznymi. Montaż jest prosty i można użyć taśmy izolacyjnej lub sznura. Przy montażu na metalowej konstrukcji uchwyt powinien obejmować tylko dolną aluminiową część anteny. Zaleca się wykonanie otworu w osłonie kabla ("kondonie") dla odprowadzania skroplin, aby zapobiec uszkodzeniom kabla przez wilgoć. Do anteny stosuje się kabel o impedancji falowej 50 omów, najczęściej RG-58 dla krótkich odcinków, RG-213 (WL-50 2,25/7,25) dla dłuższych, a przy bardzo długich trasach H-500 lub H-1000. Antena charakteryzuje się szczelną obudową, poprawnym strojem w szerokim paśmie i jest uznawana za udaną konstrukcję, nawet gdy jest zawieszona bez masztu. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.