logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proview 564 - Monitor cyka, brak zasilania, jak zdiagnozować zwarcie?

aarroo 19 Lip 2005 17:36 1101 5
REKLAMA
  • #1 1665325
    aarroo
    Poziom 11  
    witam, mam ten monitor od 8 lat (mam sentyment do niego :) ), ale pewnego dnia nie włączył się, słychac było jedynie cykanie, nie paliła się też dioda na obudowie, jako że wiem co to lutownica, kondzior, dioda itd. wziąłem schemat i zacząłem mierzyć, na początku zasilacz, czyli zmierzyłem sytronę wtórną T501, napięcia były do kitu, odłaczyłem jedną gałąź 55 V, (wyjąłem diodę D508) i o dziwo monitor przestał cykać i pojawiły sie dobre napiecia , dioda zaczeła swiecić, czyli wniosek na razie taki, ze w tej gałęzi zwarcie chyba jest ? ale dalej nie wiem za bardzo czego szukać, bo schemat ogromny !!! czy ktoś mógłby mi pomóc co powinnienem sprawdzić?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1665357
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Sprawdź najpierw HOT, największy tranzystor na radiatorze jaki znajdziesz.
    Zanim włączysz monitor po wymianie HOTa, sprawdź i wymień elementy w jego zasilaniu ( tzw B+) i usuń zimne luty.
  • REKLAMA
  • #3 1668491
    aarroo
    Poziom 11  
    witam, nie mam pojęcia co to HOT, ale znalazłem w zasilania strony pierwotnej trafopowielacza taki tranzystor (bardzo duży) 2sc5207A (jest walnięty), na schemacie ma on oznaczenie (chyba Q601), w związku z tym mam pytanie czy jeszcze musze szukać jakiś elementów związanych z tym tranzystorem, bo wydaje mi się, że ot tak sobie to on nie dostał pełnego przebicia na 3 nóżkach
    pozdrawiam, i dzięki za cenne wskazówki
  • REKLAMA
  • #4 1668843
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Nie mam schematu, więc piszę "na sucho": powinna gdzieś tam być dioda i kondensator włączone między C i E tego tranzystora. Sprawdź je - jeśli któryś z nich pada to tranzystor dostaje po tyłku :). Jeśli nie to może to też być przebijające trafo.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1669564
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    Witam, proponuje wymienić jeszcze elki w obwodzie zasilania tego tranzystora, czyli tej lini, którą odłączyłeś na początku.

To może być cała przyczyna uszkodzenia tranzystora (HOTa)

Powodzenia, Jarek
  • #6 1669929
    aarroo
    Poziom 11  
    witam, tego tranzystora w sklepie nie dostałem, ale w komórcr leżał stary monitor, więc tam znalazłem SC5207, włożyłem go do proview, posprawdzałem diody rezystory, i wsio co mogło byc podejrzane, na szczęscie innych uszkodzonych elementów nie znalazłem,
    okazało się że tylko HOT miał przebicie i wszystko wróciło do normy.
    monitor nadal działa, jednak ma taką tendencje jak sie go włączy to drży obraz po 3 minutach obraz jest stabilny (usterka ta była przed zepsuciem sie całkowitym monitrora)
    Jednak mnie to kilkuminutopwe mrużenie nie porzeszkadza,w zasadzie jak sie system załaduje to jest okej

dzięki za info wszystkim
    pozdrawiam
REKLAMA