logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modyfikacja baterii drona - jak zrobić?

czerstwyed 27 Sty 2017 06:20 3474 1
  • #1 16231409
    czerstwyed
    Poziom 1  
    Witam serdecznie, kupiłem sobie drona, ale krótko lata, zasilany jest baterią Li-Po, 3.7V 550 mah, 2Wh, 15C, ładować 1A maks. Chciałbym dodać ogniw, tzn dokleić np baterie od telefonu, tylko że BARDZO początkującym elektronikiem jestem i nie chce popsuć. Jak mam dopiąć drugą baterie aby była demontowalna, np. od spodu drona na gumce? Chciałbym żeby całość modyfikacji była jak najmniej inwazyjna i łatwa w wykonaniu. Bateria z telefonu jest w miarę lekka więc chyba by się udało...
    To ogólny zarys planu..podpowie ktoś?

Z góry dziękuje i czekam na odpowiedzi :)
  • #2 16231417
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    czerstwyed napisał:
    Jak mam dopiac druga baterie aby byla demontowalna, np. od spodu drona na gumce? Chcialbym zeby calosc modyfikacji byla jak najmniej inwazyjna i latwa w wykonaniu. Bateria z telefonu jest w miare lekka wiec chyba by sie udalo...

Zakup baterię do tego zastosowania o wiekszej pojemności i wymień obecną. Bateria z telefonu w tym zastosowani słabo się sprawdzi (nie jest przystosowana do szybkiego rozładowania dużym prądem). Pomysł z równoległym łączeniem dwu różnych baterii litowych jest zresztą dość niebezpieczny.
    Przy wymianie baterii na większą zastanów się nad tym jak dron zareaguje na jej większą masę, przed zakupem zrób symulację mocując zastępcze obciążenie.
REKLAMA