logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers Novatherm zw 20ke - Nie mogę uruchomić junkersa

Methiu83 27 Sty 2017 13:36 2091 7
REKLAMA
  • #1 16232098
    Methiu83
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Witam. Mam o to taki problem posiadam junkers Novatherm zw 20 ke. I niestety cały czas mam z nim problem a mianowicie z uruchomieniem po wciśnięciu pokrętła jest iska gaz dochodzi jednak piec nie chce się zapalić ? Czasami pomogło poruszanie wiązką kabli które znajdują się pod spodem. Dzisiaj już od godziny się męczę i nie mogę pieca zapalić , a w domu zimno. proszę o jakąś radę.
  • REKLAMA
  • #2 16232176
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1447
    Zdejmij siwy szyld z obudowy i ustaw precyzyjnie reset wierzchołkiem do góry lekko naciśnij i pociągnie do siebie. Jeżeli kocioł nie odpali to możliwe że przepalił się czujnik kominowy albo skończyła się płyta. Jeżeli zacznie iskrzyć sprawdź w tym czasie czy odpali na c. w.
  • REKLAMA
  • #3 16232274
    Methiu83
    Poziom 10  
    Okazała się że model junkersa to zh 20 kd23 czy w tym piecu może być tak przyczyna ? Proszę o dokładniejsze wyjaśnienie jak zresetowć junkers ?
  • #4 16232938
    serwisszulborski.pl
    Oczyść gruszką gumową palnik zapłonowy. Świeca musi poziomo ogrzewać końcówkę termopary.
  • #5 16710309
    Methiu83
    Poziom 10  
    serwisszulborski.pl napisał:
    Zdejmij siwy szyld z obudowy i ustaw precyzyjnie reset wierzchołkiem do góry lekko naciśnij i pociągnie do siebie. Jeżeli kocioł nie odpali to możliwe że przepalił się czujnik kominowy albo skończyła się płyta. Jeżeli zacznie iskrzyć sprawdź w tym czasie czy odpali na c. w.
    Witam. Prosze dokladniej wyjaśnić jak zrobić reset pieca jaki szyld z obudowy mam ściągnąć ? I Gdzie się znajduje ten reset pieca ?
    Załączniki:
    • Junkers Novatherm zw 20ke - Nie mogę uruchomić junkersa 20170920_175541.jpg (2.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 16710337
    serwisszulborski.pl
    Kocioł ZW20KD na foto jest bez resetu. Jest to urządzenie z tzw. " świeczką" z stałym płomieniem dyżurnym ...Załączony cytat dotyczy kotła ZW20KE w wersji elektronicznej.
  • REKLAMA
  • #7 16710344
    Methiu83
    Poziom 10  
    W takim razie prosze mi napisac jaka to może być przyczyna ze nie mogę uruchomic pieca ?
  • #8 16711267
    serwisszulborski.pl
    Przede wszystkim kocioł jest źle skręcony, pokrętło wyboru funkcji pracy jest niesymetrycznie obsadzone. Nie widać kształtu świeczki, dlatego trudno doradzić. Naciskasz pokrętło wyboru pracy w pozycji pionowej, funkcja zapłon. Następuje podanie iskry, zapłon świeczki, trzymasz dalej ok. 30sek. , puszczasz. Po odbiciu pokrętła świeczka powinna pozostać. Następnie przekręcasz na lewo stronę, funkcja praca.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem pieca Junkers Novatherm ZW 20KE, który nie zapala się pomimo obecności iskry i gazu. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują: zdjęcie siwego szyldu z obudowy i precyzyjne naciśnięcie resetu, co może pomóc w przypadku uszkodzenia czujnika kominowego lub płyty. Dodatkowo, zaleca się oczyszczenie palnika zapłonowego oraz upewnienie się, że świeca prawidłowo ogrzewa końcówkę termopary. Użytkownik został również poinformowany, że model ZW20KD nie ma opcji resetu, a przyczyny problemu mogą być związane z nieprawidłowym skręceniem kotła lub błędnym ustawieniem pokrętła wyboru funkcji.
REKLAMA