logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet PRO M570dn - Zacina papier między taśmą transmisyjną a wałkiem dociskowym

juniorchat 27 Sty 2017 14:30 1464 7
REKLAMA
  • #1 16232206
    juniorchat
    Poziom 9  
    Witam!
    Mam problem z drukarką LaserJet Pro 500 color MFP - M570dn, a mianowicie w trakcie wydruku czegokolwiek w drukarce zacina się papier po prawej stronie. Wydaje mi się , że dzieje się to między taśmą transmisyjną a wałkiem dociskowym. W sensie kartka nie dochodzi do fusera i zostaje zagięta - jak na załączonym zdjęciu. Prosił bym o radę co może być przyczyną?
    Zdjęcie 1: HP LaserJet PRO M570dn - Zacina papier między taśmą transmisyjną a wałkiem dociskowym16387113_1...6527_n.jpg (59.52 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Zdjęcie 2:HP LaserJet PRO M570dn - Zacina papier między taśmą transmisyjną a wałkiem dociskowym16299515_1...7298_n.jpg (41.59 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Nie wiem jeszcze jakie informacje mogą się przydać. Drukarka jest już niestety po gwarancji.
  • REKLAMA
  • #2 16235468
    cichy999
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Witam

W pierwszej kolejności wyczyść rolkę poboru papieru (jakimś alkoholem)
    Chodź na drugim zdjęciu widać jakby kartka o coś się blokowała (minimalne zagięcie)

Ile drukarka wydrukowała stron??
  • REKLAMA
  • #3 16237608
    juniorchat
    Poziom 9  
    Dokładnej ilości nie podam, bo nie uda mi się niestety raportu wydrukować :|
    Aczkolwiek 2 lata w szkole sekretariacie pracowała, wiec nie ma jakiegoś super obciążenia dla takiej drukarki.

Co do czyszczenia, wszystkie rolki wyczyściłem alkoholem.
    Może pomocne będzie, że przy zagięciu papieru czasami słychać strzelanie jak by przeskakiwanie rolki plastikowej. Jednak może to być powiązane ze strzelaniem przy zablokowaniu papieru. Należy zauważyć, że kartkę pobiera i blokuje się dopiero po boku, przy wydruku.
    Jeszcze postaram się zobrazować na zdjęciu, pomiędzy jakimi punktami się blokuje.

Oczywiście przy zamkniętych drzwiach bocznych, te miejsca do siebie przylegają.

HP LaserJet PRO M570dn - Zacina papier między taśmą transmisyjną a wałkiem dociskowym16387113_1...erwisn.jpg (116.1 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 16238176
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    A przy starcie drukarki też słychać strzelanie. Do sprawdzenia napęd fusera i sam fuser.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 16238465
    juniorchat
    Poziom 9  
    Nie, przy włączeniu drukarki wszystko prawidłowo, po wybraniu dowolnego wydruku, najpierw trwa inicjalizacja, potem pobiera papier, po czym zagina go we wskazanym na zdjęciu miejscu i pokazuje zacięcie papieru.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16239041
    cichy999
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Jeżeli coś strzela jak kartka przechodzi, to raczej coś się rozzębia.
    Jak możesz to wyciągnij fuser i sprawdź czy w miarę lekko się obraca.
  • #7 16239073
    e2e4
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Dzień dobry.
    Zdjęcie nr 2. Krawędź wiodąca kartki wygląda na zdeformowaną.
    Zawsze tak jest?
    Uderza o coś w torze transportu, ciało obce, grzebień deflektora?
    Hipoteza do sprawdzenia.

Powodzenia,
    natenczas, e2e4.
  • #8 16239325
    juniorchat
    Poziom 9  
    cichy999 napisał:
    Jak możesz to wyciągnij fuser i sprawdź czy w miarę lekko się obraca.

Fuser się obraca ale niezbyt lekko.
    e2e4 napisał:
    Zdjęcie nr 2. Krawędź wiodąca kartki wygląda na zdeformowaną.
    Zawsze tak jest?

Nie, tylko akurat do zdjęcia lekko wygięta kartka weszła.
    e2e4 napisał:
    Uderza o coś w torze transportu, ciało obce, grzebień deflektora?

Wyciągnęliśmy wszystko, by sprawdzić czy nie ma jakiś ciał obcych. Nic tam nie widać.
    Nie do końca wiem niestety co to jest grzebień deflektora - jak by można było jaśniej ;)

Nie wiem czy ma to znaczenie, czy jest to normalne - w momencie jak wyciągniemy rolkę dociskającą do pasa transmisyjnego kartka przechodzi - oczywiście czysta, jednak przechodzi.
    Może ktoś jeszcze się spotkał?

Edit:
    Problem załatwiła wymiana pasa transmisyjnego. Temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką HP LaserJet Pro 500 color MFP - M570dn, polegający na zacinaniu się papieru między taśmą transmisyjną a wałkiem dociskowym. Po kilku sugestiach dotyczących czyszczenia rolek poboru papieru oraz sprawdzenia fusera, użytkownik zauważył, że przy zagięciu papieru słychać dźwięki przypominające przeskakiwanie rolki. Ostatecznie, po wymianie pasa transmisyjnego, problem został rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA