logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie oprogramowanie do zarządzania produkcją/serwisem (cykl życia urządzenia)

krisRaba 27 Sty 2017 15:06 1080 6
  • #1 16232289
    krisRaba
    Poziom 31  
    Ocena: 434
    Witam!
    Jeśli zły dział bardzo proszę o przeniesienie. Wertowałem różne kategorie i ciężko wpasować moje pytanie, a finalnie stwierdziłem, że jest to jakoś związane z zarządzeniem warsztatem :).

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie optymalizacja w dziedzinie zarządzania produktem. Czy macie/znacie jakieś gotowe narzędzia, które mogłyby zastąpić różnego rodzaju arkusze excela, notatki word/notatnik itp? Chodzi mi o to by sprawnie wprowadzać dane i mieć do nich wygodny dostęp, z możliwością wyszukiwania itp.

Weźmy za przykład urządzenie elektroniczne :) W cyklu jego życia mogą być np. istotne takie rzeczy jak:
    - partia PCB (wersja dokumentacji/data zamówienia/dostarczenia/wykonawca/notatki itp)
    - partia montażu (wersja BOM i P&P/data zamówienia/dostarczenia/wykonawca/notatki itp)
    - uruchomienie (notatki czy potrzebne były jakieś poprawki, kto uruchamiał itp)
    - cechy identyfikujące (nadany numer seryjny/adresy fizyczne modułów komunikacyjnych itp)
    - inne cechy (np. ostatnia znana wersja firmware)
    - historia serwisowa (data przyjęcia do serwisu/data wydania/opis usterki zgłoszony przez klienta/notatki z naprawy, kto serwisował itp)
    - ogólny status (magazyn/sprzedane(+notatka komu)/zwrot/zutylizowane +notatki oraz dla objętych umową serwisową może dodatkowo - pracuje/uszkodzone/wycofane z notatkami dlaczego/zamienione na <odsyłacz do innego egzemplarza?>)
    - status gwarancji (data sprzedaży/długość okresu gwarancji/pozostały czas trwania gwarancji)

Do tego, nie wiem czy w ramach jednej aplikacji, czy osobno, przydatne by było "zarządzanie błędami", czyli przykładowo stwierdzono jakąś przypadłość (notatka ze zgłoszenia) i ma ona status oczekującej na rozwiązanie, w przygotowaniu (+osoba odpowiedzialna) lub rozwiązana (+notatka co zostało wykonane i ew. wersja firmware czy hardware, która to załatwia).

Można oczywiście napisać tego typu apkę od podstaw, ale może istnieją już wygodne narzędzia i nie trzeba wyważać otwartych drzwi :)
    A przy okazji czasem odnajduje się jakaś funkcjonalność, o której na tym etapie bym nie pomyślał, a na bazie swoich doświadczeń ktoś dany proces jeszcze bardziej usprawnił.
    Najlepiej chyba postać bazodanowa + aplikacje klienckie w lokalnej sieci. Może być rozwiązanie web'owe, ale do postawienia na jakimś własnym serwerze, bez chmur i przechowywania danych w nieokreślonych lokalizacjach ;)

Czy możecie się podzielić informacją jak Wy radzicie sobie z takimi zagadnieniami? Albo jak w Waszych firmach się to odbywa?

pozdrawiam
  • #3 16233110
    krisRaba
    Poziom 31  
    Wow, brzmi drogo :D Chyba jeszcze nie ten rozmach :)
    Choć w sumie w opisach i tak nie do końca odnajduję to, czego szukam, chyba że trzeba bardziej pokopać. A Ty z tego korzystasz?
  • #4 16233911
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    krisRaba napisał:
    A Ty z tego korzystasz?
    Niezbyt merytoryczne pytanie, ale postaram się odpisać.
    Obydwa systemy mamy w naszej korporacji, korzystałem z obydwu i bardziej prosty wydaje się impuls.
    Pojedyncze firmy też z tego korzystają. Najlepiej pytać przedstawicieli tych systemów lub szukać czegoś wg frazy ERP.
    Przykładowo http://blog.capterra.com/free-open-source-erp-software/
  • #5 16234474
    krisRaba
    Poziom 31  
    Mi się wydawało całkiem merytoryczne :D Opisałem czego szukam, podałeś linki do strony głównej, po wstępnym ich przejrzeniu nie do końca znalazłem tam odpowiedź na potrzeby określone w pierwszym poście, więc zapytałem, czy z tego korzystasz, bo jako ewentualny użytkownik lepiej wiesz jak ta aplikacja działa :).
    Pytanie o używanie było o tyle istotne, że rozgranicza ogólny wynik wyszukiwania wg frazy ERP ;), którego trafność może być dobra lub wątpliwa, od sytuacji "używam i jest tam dokładnie to, czego szukasz" :D

W każdym razie dziękuję za namiar, przyjrzę się jeszcze zarówno podanym wcześniej linkom, jak i temu nowemu :)
  • #7 16274725
    krisRaba
    Poziom 31  
    Dzięki za namiar :) Zobaczę co to potrafi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje oprogramowania do zarządzania cyklem życia urządzeń elektronicznych, które mogłoby zastąpić tradycyjne arkusze Excel i notatki. W odpowiedziach zasugerowano kilka systemów, w tym IFS i BPSC, które są bardziej zaawansowane, ale mogą być kosztowne. Użytkownik otrzymał również rekomendację openERP, obecnie znanego jako Odoo, który oferuje darmową wersję (community) oraz możliwość łatwej konfiguracji MRP. Wskazano na potrzebę dokładniejszego przeszukiwania dostępnych narzędzi ERP, aby znaleźć odpowiednie rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA