logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać thermopady - grubość, ściśliwość, elastyczność?

Daniel_GSM 28 Sty 2017 13:40 37011 7
REKLAMA
  • #1 16234521
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 137
    Mam problem z termopadami a dokładniej z ich doborem.

Oryginalne miały kolory niebieskie, szare itd - mają około 1mm przed ściśnięciem.
    Były extra miękkie - musiały podczas pierwszego montażu fajnie się dopasowywać.

Kupiłem na słynnym portalu termopady firmy AAB 6W/mK - czarne o grubości 1mm
    Już na starcie wydawały mi się twarde, ale opinie termopadów tej firmy były pozytywne i podobno mają dobre właściwości jeśli chodzi o ściśliwość.

Guzik prawda!
    Musiałbym chyba przykręcić kawał blachy śrubami 5-tkami żeby się ścisnęły!
    W moim laptopie procesor, układ grafiki i mostek chłodzone są na wspólnym radiatorze.
    Jak założyłem te termopady to jakoś tak dziwnie mi się wszystko układało - pomyślałem nowe to normalne...
    Coś mnie tknęło żeby jeszcze raz rozkręcić układ chłodzenia.
    I co - procesor nie przylegał do radiatora a termopady w ogóle się nie ścisnęły.
    Jakieś takie twarde są w porównaniu z tymi oryginalnymi.

Zastanawiam się w jaki sposób ludzie dobierają blaszki miedziane i termopady.
    W jaki sposób pomierzyć te szczeliny, które są pomiędzy radiatorem a układem?
    Jak już w jakiś magiczny sposób dokonam pomiaru to jaki termopad dobrać i jakiej firmy żeby elegancko się ścisnął i dopasował no i nie odstawał.
  • REKLAMA
  • #2 16238907
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 16239118
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1653
    Daniel_GSM napisał:
    W jaki sposób pomierzyć te szczeliny, które są pomiędzy radiatorem a układem?
    Jak już w jakiś magiczny sposób dokonam pomiaru

A tam magiczny - używa się do tego celu przyrządu zwanego "szczelinomierzem" - tak to wygląda:
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Szczelinomierz
    A można go kupić na alledrogo nr aukcji 5167019692 - taki powinien wystarczyć do pomiaru grubości potrzebnego termopada.
  • #4 16239474
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Haha - no tak szczelinomierz - to takie proste.
    Gorzej z podejściem - ale skoro inny sobie radzą to ja też.

A co w przypadku kiedy szczelina będzie mieć 0,8mm - istnieją takie termopady?
    Wtedy zastosować 1mm - prawda? mam nadzieję, że te 0,2mm zgubie pod dociskiem bo inaczej radiator na procek mi nie siądzie.

A co do tych oryginalnych - no cóż takie montuje DELL, HP i ASUS - bo akurat takie laptopy mam na warsztacie :)
  • #5 16239493
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 16239560
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    rozumiem, że kupujesz na popularnym portalu?
    szukałem np. w TME bo tam często zamawiam, ale czegoś takiego nie mają
    Mają tylko 1mm z przewodnością na poziomie 2,4W/mk
  • #7 16239588
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 16239590
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    No to póki co dziękuję.
    Zobaczymy jak mi pójdzie pomiar szczelinomierzem bo wydaje mi się, że dostęp będzie kiepski.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z doborem termopadów do laptopa, które są zbyt twarde w porównaniu do oryginalnych, miękkich termopadów. Oryginalne miały grubość około 1mm przed ściśnięciem, podczas gdy zakupione termopady AAB 6W/mK o grubości 1mm nie dopasowują się odpowiednio do radiatora. Uczestnicy dyskusji sugerują użycie szczelinomierza do pomiaru szczeliny między radiatorami a elementami, aby dobrać odpowiednią grubość termopadów. W przypadku szczeliny 0,8mm zaleca się zakup termopadów o grubości 0,8mm lub 1mm, z uwagi na ich ściśliwość. Wspomniano również o preferencjach dotyczących materiałów, takich jak miedź oraz o alternatywnych źródłach zakupu termopadów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA