Mam problem z termopadami a dokładniej z ich doborem.
Oryginalne miały kolory niebieskie, szare itd - mają około 1mm przed ściśnięciem.
Były extra miękkie - musiały podczas pierwszego montażu fajnie się dopasowywać.
Kupiłem na słynnym portalu termopady firmy AAB 6W/mK - czarne o grubości 1mm
Już na starcie wydawały mi się twarde, ale opinie termopadów tej firmy były pozytywne i podobno mają dobre właściwości jeśli chodzi o ściśliwość.
Guzik prawda!
Musiałbym chyba przykręcić kawał blachy śrubami 5-tkami żeby się ścisnęły!
W moim laptopie procesor, układ grafiki i mostek chłodzone są na wspólnym radiatorze.
Jak założyłem te termopady to jakoś tak dziwnie mi się wszystko układało - pomyślałem nowe to normalne...
Coś mnie tknęło żeby jeszcze raz rozkręcić układ chłodzenia.
I co - procesor nie przylegał do radiatora a termopady w ogóle się nie ścisnęły.
Jakieś takie twarde są w porównaniu z tymi oryginalnymi.
Zastanawiam się w jaki sposób ludzie dobierają blaszki miedziane i termopady.
W jaki sposób pomierzyć te szczeliny, które są pomiędzy radiatorem a układem?
Jak już w jakiś magiczny sposób dokonam pomiaru to jaki termopad dobrać i jakiej firmy żeby elegancko się ścisnął i dopasował no i nie odstawał.
Oryginalne miały kolory niebieskie, szare itd - mają około 1mm przed ściśnięciem.
Były extra miękkie - musiały podczas pierwszego montażu fajnie się dopasowywać.
Kupiłem na słynnym portalu termopady firmy AAB 6W/mK - czarne o grubości 1mm
Już na starcie wydawały mi się twarde, ale opinie termopadów tej firmy były pozytywne i podobno mają dobre właściwości jeśli chodzi o ściśliwość.
Guzik prawda!
Musiałbym chyba przykręcić kawał blachy śrubami 5-tkami żeby się ścisnęły!
W moim laptopie procesor, układ grafiki i mostek chłodzone są na wspólnym radiatorze.
Jak założyłem te termopady to jakoś tak dziwnie mi się wszystko układało - pomyślałem nowe to normalne...
Coś mnie tknęło żeby jeszcze raz rozkręcić układ chłodzenia.
I co - procesor nie przylegał do radiatora a termopady w ogóle się nie ścisnęły.
Jakieś takie twarde są w porównaniu z tymi oryginalnymi.
Zastanawiam się w jaki sposób ludzie dobierają blaszki miedziane i termopady.
W jaki sposób pomierzyć te szczeliny, które są pomiędzy radiatorem a układem?
Jak już w jakiś magiczny sposób dokonam pomiaru to jaki termopad dobrać i jakiej firmy żeby elegancko się ścisnął i dopasował no i nie odstawał.