logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać grubość termopadów w gamingowym laptopie po wymianie pasty?

KwieciuJr 04 Lut 2025 16:36 1065 6
REKLAMA
  • #1 21424602
    KwieciuJr
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Cześć,

po 3 latach stwierdziłem, że wymienię pastę w gamingowym laptopie. Po otwarciu lapka okazało się, że są jeszcze termopady, więc jak na gamonia przystało, nie sprawdziłem ich grubości. Mam teraz problem z ich montażem, bo nieważne, w jakiej konfiguracji je ustawię, zawsze jest problem z procesorem. W stanie spoczynku temperatura sięga max 45 stopni, ale wystarczy, że włączę jakąkolwiek aplikację i temperatura nagle skacze do 70-80 stopni, a w trakcie gry do max 95 stopni. Laptop się nie dusi, ale ma za to bardzo duże skoki w temperaturze w trakcie gry, od 65 do 95 stopni, często w ciągu 1 s czy 2 s. Karta graficzna pod obciążeniem rozgrzewa się do max 65 stopni. Przed zmianą wszystko w trakcie obciążenia rozgrzewało się do max 80 stopni, więc zdecydowanie coś jest nie tak. Wrzuciłem logi z HWmonitor i zdjęcie, jak to wygląda w środku, te niebieskie oznaczenia to miejsca, gdzie nałożone są termopady. Patrzyłem też w manual'u do lapka, ale nie podali tam użytej grubości termopadów.
    Wnętrze gamingowego laptopa z wymienionymi termopadami oznaczonymi niebieskimi znakami.
    Załączniki:
    • HWMonitor.txt (184.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21425026
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1624
    Podałeś gdzieś typ model laptopa?
  • REKLAMA
  • #3 21425204
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6891
    Z pliku *.txt wynika ,że chodzi o laptop 17.3" Gbyte AORUS 7 9KF/ 2023 Link
    - i5-12500H
    - RTX 4060 Laptop GPU 8GB GDDR6
    - 6GB RAM, DDR4-3200 (max.64, dwa sloty)
    - matryca np. Sharp LQ173M1JW12

Można "pokombinowąc" z blaszkami z Cu (0.2/0.3 mm) ?
  • REKLAMA
  • #4 21426745
    KwieciuJr
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    >>21425204

Hmm, nie testowałem ich nigdy, dzięki, zakupie i zobaczymy, czy coś to zmieni.

Na Reddicie polecono mi Honeywell PTM7950, miał ktoś okazję testować te termopady? Można je nawet nakładać na siebie, kupiłem właśnie i czekam na przesyłkę.
  • REKLAMA
  • #5 21426812
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    Blaszki miedziane dla mnie to zły pomysł. Ciężko dobrać idealną grubość, a przy zbyt cienkich mogą się wysunąć na samej paście, przy zbyt grubych będzie słaby kontakt rdzenia.

Nie masz wymiarów to bym zrobił tak: zakupić termopady różnych grubości np. 0.5, 1, 1.5 mm, wyciąć "próbki" umieścić je na elementach które mają mieć kontakt z radiatorem i sprawdzał bym "odciski" zwiększając grubości do czasu aż nie zauważymy dobrego kontaktu. Później odcinamy na wymiar i powtarzamy próbę, sprawdzamy czy oby wszystko jednocześnie ma dobry kontakt na większej powierzchni. Trochę grubsze oczywiście mogą być, nic się nie stanie.

Cudować z jakimiś Honeywellami nie ma co. Zwykle termopady 6W zdają egzamin w większości przypadków.

PS. Podeślij zdjęcie odcisku pasty z CPU. Najlepiej by było widać zarówno chłodzenie + rdzeń.

Bo tak naprawdę mogą być inne przyczyny takiego stanu rzeczy.
  • #6 21427021
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    KwieciuJr napisał:
    Honeywell PTM7950

To nakłada się zamiast pasty termoprzewodzącej na rdzeń CPU/GPU ma niezłe właściwości i nie zastępuje termopadów. (Jest wiele testów PTMa.)

Również odradzam blaszki, ogólnie można za pomocą kulki z plasteliny o średnicy kilku mm zmierzyć potrzebną grubość po montażu chłodzenia.
  • #7 21427039
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6891
    Łyżka "dziegciu" o tej ... Link
    - jest i filmik Link z testów z użyciem ... wyniki po 3-ch dniach użytkowania
    Cytat:
    Pomimo oświadczeń producenta nie nastąpiła poprawa jakości chłodzenia.

Najlepszy efekt osiagnięto w mini-PC

Ze znanego forum Link_ techpowerup
    - test MX-6 vs. PTM7950 > spadek o 3-5st.C

Cytat:
    Honeywell- PTM7950 Thermal Pad 8.5 W/mk Phase Change Silicone Pad Laptop CPU GPU Thermal Conductive Paste Cooling Grease Pads

Na (ali... ) ten thermopad o wymiarach (40x40) mm to ok, 6.$
    - wymiar ( 80x 160 x 0.2)mm to 19.$
    - (40x80mm)x2 > kit for 13. USD on ebay)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik wymienił pastę termoprzewodzącą w gamingowym laptopie, ale napotkał problemy z temperaturami procesora, które w stanie spoczynku osiągają 45°C, a pod obciążeniem skaczą do 95°C. W dyskusji zasugerowano, aby sprawdzić grubość termopadów, które nie zostały wcześniej zmierzone. Użytkownicy polecili zakup termopadów o różnych grubościach (0.5, 1, 1.5 mm) oraz testowanie ich w celu uzyskania najlepszego kontaktu z radiatorami. Wspomniano również o termopadzie Honeywell PTM7950, który można nakładać na siebie, oraz o miedzianych blaszkach, które mogą być problematyczne. Zwrócono uwagę na możliwość użycia kulki z plasteliny do pomiaru potrzebnej grubości termopadów po montażu chłodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA