logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przycisk zwierny + przekaźnik dwu-czasowy zwłoczno-skracający

Stifler07 29 Sty 2017 00:32 1347 4
REKLAMA
  • #1 16236219
    Stifler07
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    Witam serdecznie

Chciałbym w swoim samochodzie wyłączyć na stałe system "start-stop". Nie można tego zrobić programowo poprzez kodowanie (sprawdzone). System trzeba wyłączać za każdym razem po uruchomieniu zapłonu. Jako, że w mojej opinii (proszę poprawcie mnie jeżeli się mylę), system wyłącza się przyciskiem zwiernym, nabyłem przekaźnik dwu-czasowy zwłoczno - skracający. Zasada działania tego przekaźnika jest taka, że po pojawieniu się napięcia 12V na jednym ze złączy, przekaźnik po ustalonym czasie zwiera na określony czas styki (dwa złącza). Pomysł mam taki żeby z zapalniczki pożyczyć sobie sterowanie (napięcie 12V i masę) które pojawia się po włączeniu stacyjki a dwa złącza które się stykają po określonym czasie połączyć z przyciskiem. wtedy po włączeniu stacyjki za każdym razem przycisk za mnie sam się "naciśnie". Rozebrałem przycisk i myślałem że dolutuję sobie dwa kabelki do pól które się stykają po naciśnięciu przycisku ale rzeczywistość okazała się trudniejsza. Nie wiem gdzie się podłączyć. Myślałem jeszcze żeby podłączyć się do przewodów przed łącznikiem które przekaźnik by zwierał ale nie wiem jak ustalić które przewody miałyby się zwierać. Czy ktoś mógłby mi pomóc proszę w ustaleniu jak to podłączyć?
    Poniżej zdjęcia przycisku po rozłożeniu. Na czerwono zaznaczyłem pola które styka przycisk.

Z góry bardzo dziękuję.
    Pozdrawiam

• REKLAMA
  • #2 16236303
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 791
    Czy do obu pól idą osobne ścieźki? Zrób dokładne zdjęcie.
  • REKLAMA
  • #3 16325167
    Stifler07
    Poziom 10  
    OK. Zrobiłem dokładne zdjęcia. Czy ktoś mógłby napisać czy ten włącznik po prostu styka któreś z przewodów które do niego idą czy może zasada działania jest bardziej skomplikowana? Jeżeli tylko styka jakieś przewody to jak ustalić które?
    Z góry dziękuję.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16326960
    niebieski55
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    Przełącznik zwiera styki przez gumki przewodzące. Styki przekaźnika czasowego możesz przylutować do przelotek które zaznaczyłem lub miernikiem uniwersalnym na zakresie pomiaru rezystancji prześledzić gdzie te przelotki łączą się z gniazdem i z którymi przewodami.
  • #5 16327937
    Stifler07
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję. Postaram się sprawdzić miernikiem bo wolałbym jednak wpiąć się do przewodów z których zawsze można to odłączyć.

edit:

Dałem radę. Ustaliłem miernikiem które nóżki, później które przewody. Podłączyłem przekaźnik i wszystko działa OK. "niebieski55" dzięki za pomoc. Oczywiście kliknął też "Pomógł" :-)
REKLAMA