logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 98 SE (VirtualBox) - Brak polskich znaków w niektórych dialogach

boogi10 29 Sty 2017 19:04 1845 12
REKLAMA
  • #1 16237921
    boogi10
    Poziom 7  

W niektórych oknach dialogowych takich jak opis „Mojego komputera” lub „Panelu sterowania” zamiast polskich znaków pojawiają się kwadraty. Jedynie „ó” działa. Wszędzie indziej zaś działają.

Podejrzewam że jest to za sprawą domyślnego ustawienia wersji wschodnioeuropejskich czcionek w systemie, lecz też ich braku w niektórych częściach systemu.

Dzieje się to również w Explorerze 5.0:

Zmieniałem już w pliku autoexec.bat „keybrd2.sys” na „keybrd4.sys”, i instalowałem plik ttfext.exe (umożliwiający odczyt Unicode), lecz nic to nie dało.

Oczywiście, jeżeli to coś zmienia, jest to wirtualna maszyna działająca w programie VirtualBox w systemie Linux Mint 17.2 „Rafaela” Cinnamon.
  • REKLAMA
  • #2 16238021
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Proszę sprawdzić w opcjach internetowych na karcie ogólne w części wygląd zastosowane czcionki, języki ewentualnie zmienić ustawienie po naciśnięciu dostępność.
    Przepraszam za tak ogólną odpowiedź. Miałem kiedyś podobny problem ale było to już bardzo bardzo dawno temu i nie pamiętam dokładnie.
  • REKLAMA
  • #3 16238112
    boogi10
    Poziom 7  
    Polski, łaciński
  • #4 16240405
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Masz zainstalowane wszystkie fonty?
  • #5 16245372
    boogi10
    Poziom 7  
    Tak, przy instalacji nawet zaznaczałem wsparcie dla polskich znaków. Tak naprawdę to przed instalacją sterownika graficznego było normalnie.
  • #6 16246580
    iagre
    Poziom 35  
    boogi10 napisał:
    przed instalacją sterownika graficznego było normalnie

Sterownik zainstalowany poprzez wyszukiwanie plików INF/SYS czy z jakiejś paczki instalacyjnej EXE która przy okazji instalowania sterowników instaluje również jakieś "śmieci"?
  • REKLAMA
  • #7 16249311
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 613
    Jest to problem przeglądarki Internet Explorer 5 która jest zintegrowana z systemem. Rozwiązaniem jest uaktualnienie IE np. do wersji 6 SP1 - w załączniku.
    Załączniki:
    • ie6sp1_98_2000_xp.zip (28.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 16251289
    boogi10
    Poziom 7  
    Właśnie że nie, w komputerze i innych oknach jest to samo

Dodano po 1 [minuty]:

iagre napisał:
    boogi10 napisał:
    przed instalacją sterownika graficznego było normalnie

Sterownik zainstalowany poprzez wyszukiwanie plików INF/SYS czy z jakiejś paczki instalacyjnej EXE która przy okazji instalowania sterowników instaluje również jakieś "śmieci"?

Zainstalowałem z linku, później wszedłem w we właściwości zaawansowane, wybrałem sterownik z listy i się zainstalował.

Plik był w formacie .iso, nie musiałem nic zmieniać, bo wszystko od razu poszło.
  • #9 16251438
    iagre
    Poziom 35  
    boogi10 napisał:

Plik był w formacie .iso, nie musiałem nic zmieniać, bo wszystko od razu poszło.

Instalator sterowników w pliku ISO? To przecież "obraz płyty". Być może instalator sterowników karty graficznej podmienił pliki czcionek na pozbawione polskich "ogonków". Nie wiem czy w Win98 to zadziała tak dobrze jak w W2k/WinXp ale możesz spróbować użyć do naprawy sfc, albo poekseperymentować z "Nieoficjalnym ServicePackiem Win98"
  • #10 16251439
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    @iagre w vmware/virtualbox sterowniki dla systemow gosci sa dostepne w pliku iso do podomotnowania i zainstalowania w systemie.
  • #11 16251490
    iagre
    Poziom 35  
    Kolobos napisał:
    vmware/virtualbox sterowniki dla systemow gosci

A jak to wyglądało od strony Win98? Pliki INF/SYS z samym tylko sterownikiem czy instalacyjny "kombajn" EXE który razem ze sterownikami instaluje również zbędne śmieci?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 16251549
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 613
    boogi10 napisał:
    Właśnie że nie, w komputerze i innych oknach jest to samo

Specjalnie zainstalowałem Win98SE w maszynie wirtualnej i sprawdziłem co i jak. Faktycznie po zainstalowaniu VM additions czyli różnych sterowników wspomagających są te kwadraty. U mnie pomogła aktualizacja Internet Explorera do wersji 6 SP1 PL którą dałem w załączniku. Robiłem to na MS VPC 2007 a nie VirtualBox ale to nie powinno mieć znaczenia.

P.S. VirtualBox nie ma oficjalnego wsparcia dla systemów gościa Win9x i nie da się zainstalować Vboxadditions więc nie wiem jak to zrobiłeś. Przerzuć się na MS Virtual PC 2007 - mało zajmuje, szybko się instaluje i Win98SE gość działa znakomicie a w VirtualBox się ślimaczy tylko.
  • #13 16252588
    boogi10
    Poziom 7  
    Dziwna sprawa, ale zaaktualizowanie IE zadziałało, i nawet w "Komputerze" itd jest wszystko dobrze wyświetlane.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z brakiem polskich znaków w niektórych oknach dialogowych systemu Windows 98 SE działającego w VirtualBox na systemie Linux Mint 17.2. W dialogach, takich jak "Mój komputer" i "Panel sterowania", zamiast polskich znaków pojawiają się kwadraty, podczas gdy w innych miejscach znaki działają poprawnie. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z domyślnymi ustawieniami czcionek. Po kilku próbach, w tym zmianie pliku autoexec.bat oraz instalacji pliku ttfext.exe, problem nie został rozwiązany. Ostatecznie, aktualizacja Internet Explorera do wersji 6 SP1 rozwiązała problem, przywracając poprawne wyświetlanie polskich znaków w systemie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA