logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel VBA - Jak zmienić zakres dla funkcji Split w zależności od komórki?

karolekg 29 Sty 2017 22:47 831 2
REKLAMA
  • #1 16238576
    karolekg
    Poziom 9  
    witam
    mam problem ze zmiana zakresu dla funkcji split, zaznaczam ze jestem poczatkujacy w tym temacie
    ogolny zarys projektu to zczytywanie danych z wielu skoroszytow excela i kopiowanie niektorych arkuszy i okreslonych danych do jednego glownego skoroszytu w okreslone miejsca, po paru dniach przegladania sieci stworzylem cos co zaczelo dzialac ale pojawil sie problem ze zmiana zakresu dla funkcji split w zaleznosci od zawartosci komorki
    w Arkuszu1 przechowuje dane pomocnicze tj: nazwy plikow, sciezka, nazwy arkuszy, docelowa lokalizacja zczytanych komorek, i to dziala bezproblemowo, schemat nazewnictwa skoroszytow i arkuszy, zrodla danych i miejsca docelowe sa narzucone z gory i to tez rozwiazalem,

natomiast do tej pory nie udalo mi sie rozwiazac problemu jak zmienic zakres Cele w petli For w zaleznosci od wartosci zmiennej komorka
    i tak dla komorka=01 powinien wstawic w petle zakres Cele1, dla 02 ma byc Cele2 itd..
    z gory dzieki za sugestie i pomoc

Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Załączniki:
    • vbasplit.rar (179.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16238892
    JRV
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 455
    Regularna tabela, nie trzeba 'Split', tylko mało matematyki
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #3 16239527
    karolekg
    Poziom 9  
    JRV napisał:

r = Val(komorka)
    [/syntax]

zwrot wartosci calkowitej, jakie to proste a ja na rozne sposoby probowalem przekonwertowac stringa na long

JRV napisał:

Workbooks(plik1).Worksheets(arku2).Range("E" & 7 + 3 * i).Resize(1, 26).Copy
    Workbooks("PE caly.xlsm").Worksheets("rozliczenie").Range("E" & 7 + r + i * 37).PasteSpecial Paste:=xlPasteValues
    [/syntax]

i po co tworzylem tablice zmiennych skoro zakres zrodla i celu mozna bylo sprowadzic do reguly

wczesniej obrobka kilkuset plikow zajmowala i ponad 1 dzien, teraz nie zdaze kawy zaparzyc i juz jest
    wielkie dzieki, teraz wszystko smiga, jeszcze musze sie duzo uczyc
REKLAMA