Jeżeli chodzi o możliwości konfiguracyjne to wszystko jedno jaki model MikroTika, wszystkie bazują na RouterOS i konfiguracja wygląda tak samo. Ze zintegrowanych urządzeń MikroTika do zastosowań domowych jest seria hAP. Jedyny ich minus to brak zewnętrznych anten WiFi. Można też złożyć sobie zestaw, dowolna płyta MikroTika + dedykowana obudowa + piktail na dowolne złącze + dowolna antena. Ten drugi zestaw raczej mniej ekonomiczny ale elastyczny o wiele bardziej. Wszystko zależy od tego, gdzie i to czego potrzebujesz to zastosować. Masę hoteli w których bywałem wiesza np. HotSpoty w oparciu o MikroTika.
Konfiguracja jaką potrzebujesz zrobić rozwiązuje się w tych urządzeniach poprzez tworzenie reguł, można też drzewa reguł budować, zależności itd. Opanowanie tego trochę zajmuje ale manuali jest w sieci masę jak i literatura samego producenta jest obszerna i podaje przykłady zastosowań.
Gargoyle podejrzewam będzie prostsze ale tak jak już wspominałem zależy czemu to ma służyć. Ja używam i MikroTika i Gargoyla. Gargoyle jako końcowy Router u klienta na jakimś plastiku za parę złotych (przeważnie tylko jako AP bez routingu), MikroTik jako WISP, kierowanie ruchem, reguły itd.