logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router z kontrolą czasu połączenia i ilością połączeń

sivex 30 Sty 2017 09:15 1851 9
REKLAMA
  • #1 16238968
    sivex
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Witam.

Pomóżcie znaleźć router wifi, w którym można ustawić limit czasu połączenia
    oraz ilość połączeń np dobowo.
    (najlepiej ogólnie czyli nie dla jednego mac ale dla całego ruchu)

Może być też coś programowalnego.

Sieć domowa.

Dzięki.
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 16238987
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Ocena: 297
    W jakim budżecie chcesz się zmieścić z tą inwestycją? Ja osobiście mogę polecić coś z MikroTika, co do modelu to już zależy od budżetu. Zrobisz na tym wszystko co potrzebujesz a nawet więcej. Możliwości konfiguracyjne są ogromne.
  • REKLAMA
  • #3 16239012
    sivex
    Poziom 27  
    Najlepiej w minimalnej cenie z tą opcją.
    ale sprawę muszę załatwić wiec i zapłacić trzeba.

Jakiś konkretny model możesz polecić?
    Jaki jest sposób na rozwiazanie problemu?
    Opcje w ustawieniach, reguły czy inny sposób

pozdr.
  • #5 16239086
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Jeżeli chodzi o możliwości konfiguracyjne to wszystko jedno jaki model MikroTika, wszystkie bazują na RouterOS i konfiguracja wygląda tak samo. Ze zintegrowanych urządzeń MikroTika do zastosowań domowych jest seria hAP. Jedyny ich minus to brak zewnętrznych anten WiFi. Można też złożyć sobie zestaw, dowolna płyta MikroTika + dedykowana obudowa + piktail na dowolne złącze + dowolna antena. Ten drugi zestaw raczej mniej ekonomiczny ale elastyczny o wiele bardziej. Wszystko zależy od tego, gdzie i to czego potrzebujesz to zastosować. Masę hoteli w których bywałem wiesza np. HotSpoty w oparciu o MikroTika.
    Konfiguracja jaką potrzebujesz zrobić rozwiązuje się w tych urządzeniach poprzez tworzenie reguł, można też drzewa reguł budować, zależności itd. Opanowanie tego trochę zajmuje ale manuali jest w sieci masę jak i literatura samego producenta jest obszerna i podaje przykłady zastosowań.
    Gargoyle podejrzewam będzie prostsze ale tak jak już wspominałem zależy czemu to ma służyć. Ja używam i MikroTika i Gargoyla. Gargoyle jako końcowy Router u klienta na jakimś plastiku za parę złotych (przeważnie tylko jako AP bez routingu), MikroTik jako WISP, kierowanie ruchem, reguły itd.
  • #6 16239124
    sivex
    Poziom 27  
    Dzięki za odpowiedzi, widzę że uda się załatwić sprawę.

Chcę użyć tego routera dla jednego usera tak by łącząc się (wifi) nie ważne z jakiego urządzenia zliczany był czas dobowo np 6h oraz by połączeń w sumie nie było więcej niż 10
    "i to tyle".

Reszta sieci (hasło dla tego usera niedostępne) jest już i działa bez zarzutów.
    Ten będzie dodatkowo.

Sieć domowa bez tzw wodotysków.

pozdr.
  • REKLAMA
  • #8 16239229
    sivex
    Poziom 27  
    Jeżeli to co zrozumiałem jest poprawne to wiem raczej wszystko, czyli:
    - do takiego rozwiazania wystarczy Gargoyle
    - do swoich potrzeb muszę napisać skrypt/regułę ponieważ z dostępnych opcji nie pójdzie

Muszę więc jeszcze znaleźć model, dowiedzieć się co i jak i naumieć się reguł i ich wprowadzania.

To tędy droga?
    http://osworld.pl/wgrywamy-openwrt-z-interfejsem-gargoyle-na-routerze-tp-link-tl-mr3220-v1/
  • REKLAMA
  • #9 16239643
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Tak zgadza się. Wyklikać pewnie w GUI nie wyklikasz ale że to Linux to terminal i reguły. Co do modelu to jeżeli będziesz potrzebował używać interfejsu WAN a pewnie będziesz potrzebował to nie łap się modelu TP-Link WR841N v9(i wyższe). WAN się w nich wiesza, walczę z tym modelem już jakiś czas i nie chce się uparty poddać.
  • #10 16239670
    sivex
    Poziom 27  
    Ok. dzięki.

Tematu nie zamykam zanim nie dokończę dzieła , bo może coś trzeba będzie dopytać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje routera WiFi, który umożliwia ustawienie limitu czasu połączenia oraz liczby połączeń dla całej sieci domowej. W odpowiedziach polecane są urządzenia MikroTik, szczególnie seria hAP, ze względu na ich elastyczność i możliwości konfiguracyjne. Alternatywnie, sugerowane jest użycie oprogramowania Gargoyle, które wymaga jednak napisania skryptu/reguły do realizacji specyficznych potrzeb użytkownika. Użytkownik planuje używać routera dla jednego użytkownika, z limitem 6 godzin dziennie i maksymalnie 10 połączeniami. Wskazano również na problemy z modelem TP-Link WR841N v9, który może mieć trudności z interfejsem WAN.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA