logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka Samsung TS-H292 - brak wykrywania, brak sterowników, wirusy?

Frikos 20 Lip 2005 00:13 1893 10
REKLAMA
  • #1 1666462
    Frikos
    Poziom 11  
    Witam, szuaklem na forum ale nic zadawalojacego nie znalazlem :wink:
    no wiec opiszse w skrocie historie :P

Mialem kiedys cd-rom po tym kupilem nagrywarke Samsunga model TS-H292 wszystko OK. tylko dzis patrze a tu mi nie wykrywa cd-romu :/ Gdy podlaczam spowrotem stary cd-rom wszystko ok tylku tu. odlaczalem pare razy i podlaczalem, weszedlem do menadzera urzadzen i tam pisze ze nie ma sterownikow. Na plycie byly jakies to zainstalowalem je do domyslnego katalogu C: Samsung i dalej nic

Czy w tym problemie reinstal windowsa cos pomorze ? (bede musial na drugim cd-romie instalowac :/ ) i czy to mogly cos poprzestawiac wirusy ?

Dzieki :wink:
  • REKLAMA
  • #2 1666592
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    "Na plycie byly jakies to zainstalowalem je do domyslnego katalogu C: Samsung i dalej nic" to niewiesz co instalujesz?
    W menadżerze urządzeń odinstaluj kanał IDE na którym "wisi"ów napęd i restart.Jak nie wykryje to sprawdx nagrywarkę na innym kompie.A wogóle jaki system? Antyvira używasz?
  • #3 1666616
    marrog
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Witam

A nie podlaczasz ich na tej samej tasiemce czasem, I czy czasem nie sa obie na MASTER ?? (To ze beda na tej samej tasmie to looz ale jesli obie masz na MASTER - no to powodzonka) Sproboj je dac na CS a nie ustawiaj ich zworkami - moze cos pomoze :)

P.S. Zaposc sobie skaner online jak nie wiesz czy masz wirka,moze cos znajdzie :)

pozdrowionka ***marrog***
  • REKLAMA
  • #4 1667039
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 1667242
    Frikos
    Poziom 11  
    No to tak:

Mam Win XP

Cytat:
    "Na plycie byly jakies to zainstalowalem je do domyslnego katalogu C: Samsung i dalej nic" to niewiesz co instalujesz?

pisalo userguide a potem Ddrivers

Mam antywira Steganos antywirus 7

Cytat:
    A nie podlaczasz ich na tej samej tasiemce czasem, I czy czasem nie sa obie na MASTER ??

ja uzywam tylko jednej stacji cdrom naraz. 1 cd chodzi ale 2 na tych samych tasmach juz nie :/

Edit
    Instalowalem te sterowniki ASPI z tej strony cdrinfo i zainstalowalem, potem restart i nic :/
  • REKLAMA
  • #6 1667310
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Frikos napisał:

ja uzywam tylko jednej stacji cdrom naraz. 1 cd chodzi ale 2 na tych samych tasmach juz nie :/

Ponieważ nie przestawiasz zworek w napędach.
    Jak podłaczasz dwa urządzenia na jednej taśmię to jedno musi byś ustawione na master a drugie na slave.
  • #7 1667369
    Frikos
    Poziom 11  
    no dobra ale po kupieniu nagrywarki podlaczylem ja i juz nic nie odlaczalem od niej. Dopiero na dniach mi to sie stalo i dopiero po tym zaczalem mieniac cd-romy.

Ps.
    gdzie moge znalesc info jak zmienic zworki na slave ?

Ps. 2
    czy ktos mi powie czy reinstal windowsa pomorze ?
  • #8 1668153
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Oczywiście na każdym napędzie CD z tyłu masz to mniej lub lepiej opisane!
    Pomijając sam fakt, że masz tylko jedną zworkę więc i możliwości nawet w ciemno po omacku jest mało.
    Nagrywarka Samsung TS-H292 - brak wykrywania, brak sterowników, wirusy?
  • #9 1668190
    Frikos
    Poziom 11  
    no dobra rysunek jest ale nie ma jak zrobic slave, u mnie nie ma nic napisane z tylu jak to ustawic :/
  • Pomocny post
    #10 1668224
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    ... daj na środek
  • #11 1673297
    Frikos
    Poziom 11  
    dobra dzięki :wink:

ale nie moge teraz uzywac InCD :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada nagrywarkę Samsung TS-H292, która przestała być wykrywana przez system Windows XP, podczas gdy stary napęd CD-ROM działa poprawnie. W menedżerze urządzeń pojawia się komunikat o braku sterowników, mimo instalacji dostarczonych na płycie oraz sterowników ASPI pobranych z cdrinfo. Problem występuje przy podłączeniu dwóch napędów na jednej taśmie IDE, gdzie oba mogą być ustawione na master, co powoduje konflikt. Zalecane jest ustawienie jednego napędu jako master, a drugiego jako slave poprzez zmianę zworki na tylnym panelu urządzenia (zworka powinna być umieszczona na środku, jeśli brak opisów). Reinstalacja systemu Windows raczej nie rozwiąże problemu, a wirusy mogą mieć niewielki wpływ. Dodatkowo sugerowano użycie skanera online do wykrycia ewentualnych wirusów. Po poprawnym ustawieniu zworki problem z wykrywaniem napędu powinien zostać rozwiązany, jednak użytkownik zgłasza, że po tych zmianach nie może korzystać z oprogramowania InCD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA