logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Porównanie zmiennych pamięci w sterownikach Omron i Siemens

elektronikq 30 Sty 2017 21:39 2727 11
  • #1 16240992
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 614
    Czy może mi ktoś powiedzieć czy dobrze rozumuję:
    Zmienne w pamięci:

Siemens - Omron
    M - AR, IR
    Retentive - HR
    MB, MW, MD- LR
    Co to jest zmienna W? Używałem i wszystko można tam "wklepać".
    Czy może ktoś to rozpisać analogicznie do Siemensa?
  • #2 16242276
    Flesz
    Poziom 22  
    Ocena: 68
    Pamięć w Omronie:
    CIO - obszar pamięcie wejść wyjsć
    D- obszar adresowany słowami
    W- obszar adresowany bitowo
    H - pamięć nieulotna
    T- timery
    A- Auxiliary Area - flagi wewnętrzne, status PLC i takie tam - trzeba w dokumentacji kopać
    IR i DR - pamięć do przechowywania adresów komórek pamięci - coś jak wskaźniki w C
  • #3 16243081
    elektronikq
    Poziom 25  
    CIO czyli tak jak wpisuje 20.00 gdy sterownik maksymalnie ma wyjścia 10.05?
    W to tylko bitowo? Bajt, słowo nie będzie działać?
  • #4 16243280
    Flesz
    Poziom 22  
    Z tego co pamiętam kompaktowe sterowniczki mają wyścia adresowane od 100.00 w górę, w modułowych adres wyjścia zależy od pozycji na racku.
    Jak chcesz ustawić bit 20.00 możesz to zrobić cewką ( ) , lub bloczkiem SET (wtedy się zatrzaśnie).
    W przypadku W i CIO możesz użyć bloczka MOV, natomiast w przypadku D nie możesz użyć cewki, da się użyć SETB.
    Generalnie D się używa do przechowywania danych, W jako flagi.
  • #5 16269110
    elektronikq
    Poziom 25  
    Flesz napisał:
    Z tego co pamiętam kompaktowe sterowniczki mają wyścia adresowane od 100.00 w górę, w modułowych adres wyjścia zależy od pozycji na racku.
    Jak chcesz ustawić bit 20.00 możesz to zrobić cewką ( ) , lub bloczkiem SET (wtedy się zatrzaśnie).
    W przypadku W i CIO możesz użyć bloczka MOV, natomiast w przypadku D nie możesz użyć cewki, da się użyć SETB.
    Generalnie D się używa do przechowywania danych, W jako flagi.

Wyczytałem, że W można używać do markerów jak i do słów ale brakuje tutaj podtrzymania.
    W obszarze D nie możemy ustawiać markerów ale słowa już tak i mamy podtrzymanie.
    Obszar H to też pamięć z podtrzymaniem. Nie wiem czy słowa czy także bity? Bloki funkcyjne są zapisywane w pamięci H.
    CIO to tam możemy ustawiać flagi/markery. Pamięć jest bez podtrzymania i niektóre adresy z CIO już mają przypisane swoje zadania.

??
    Jak sprawdzić od którego adresu i bitu są określone wejścia i wyjścia fizyczne sterownika? Bo w Siemensie wydaję mi się, że DI i DQ ułatwia pracę.
  • #6 16476082
    elektronikq
    Poziom 25  
    Mam pytanie. Odnośnie sterownika cMp2:
    Pamięć CIO to IR? Jak wpisuje nazwę: np.: IR 10 to wywala błąd ale jak wklepuje 10 to jest ok.
    Czy w tym sterowniku IR dzieli się na wyjścia fizyczne, wejścia fizyczne i arenę WORK?
    Input: IR 000 to IR 009 (10 words) to jak adresujemy to wpisujemy po prostu 0.00 do 9.00?

Work area:
    IR 020 to IR 049
    IR 200 to IR 227
    (58 words)
    Czyli nie wpisuje np. W20.0 tylko 20.0. I to jest area do wykorzystania na markery pomocnicze, słowa etc?

Work Area ma podtrzymanie czy muszę używać pamięci HR?
    Poza tym do normalnej pracy programu używamy pamięci DM? Też tam możemy zapisywać flagi etc i też jest podtrzymanie pamięci?
    DM 0000 to DM 1999
    DM 2022 to DM 2047
    (2,026 words)
    Pamięc LR, AR, SR, TR to raczej specjalne funkcje programu?
  • Pomocny post
    #7 16476764
    Flesz
    Poziom 22  
    polecam przeczytać : Link
    Rozdział 5-1-2

Generalnie wszystko się zgadza, oprócz wykorzystania DM - które to można zapisywać tylko całymi słowami, czyli można wpisywać wartości do rejestrów, ale pojedynczych bitów się nie da ustawiać.
  • #8 16476826
    elektronikq
    Poziom 25  
    Napisane jest: IR 020 to IR049 i IR 200 to IR 227.

Jak wpisuję w cx-programer w bloczku w destination 200.0 to potem blok pali się na czerwono i wyskakuje błąd.
    Jak wpisuję np. 200.0 to nie mam IR tylko pokazuje mi IO 0-49, IO 200-252. A producent troszkę inaczej deklaruje.

IR 020 to inaczej 20.0 ? Jak się do tej wartości zapisac słowo. Jeśli chodzi o bity to spokojnie. np.: 49.0 mogę ustawic jako marker na 0 lub 1.
  • Pomocny post
    #9 16476850
    Flesz
    Poziom 22  
    20.00 - te sterownik ma architekturę szesnastobitową.
    przed kropką numer słowa, po kropce numer bitu.
    po otwarciu 'memory, w drzewku projektu można podejrzeć (w trybie online) co się w poszczególnych rejestrach znajduje.
    Możne też wymusić bity w celu np. przetestowania działania programu.
  • #10 16476975
    elektronikq
    Poziom 25  
    Do pamięci IR odnosi się bez bez określenia IR. Słowa to tylko liczby bez kropek a bity to to już konkretny bit. Takie moje przemyślenie.
  • Pomocny post
    #11 16487156
    Flesz
    Poziom 22  
    elektronikq napisał:
    Do pamięci IR odnosi się bez bez określenia IR. Słowa to tylko liczby bez kropek a bity to to już konkretny bit. Takie moje przemyślenie.

Mniej więcej to napisałem w powyższym poście.
    W twoim przykładzie z 15 maja - jest jedna cyfra po przecinku i tu może być problem.
    odwołanie do słowa bez kropki.
    odwołanie do bitu - numer słowa, kropka i dwie cyfry oznaczające numer bitu (200.00 a nie 200.0) - prawdopodobnie tu kolega robi błąd.
    IR jest w nowszych sterownikach oznaczana jako CIO - do jednego i drugiego odwołujemy się bez podania litery.
    Pozostałe obszary pamięci tylko z literą (W100.01 ; D120 ; H10. 00 lub H10 dla operacji na słowie)
  • #12 17550846
    elektronikq
    Poziom 25  
    Zrobiło się jaśniej. Dziekuje.

Podsumowanie tematu

✨ Porównanie zmiennych pamięci w sterownikach Omron i Siemens dotyczy różnych obszarów pamięci, takich jak CIO, D, W, H, T, IR i DR w Omronie oraz AR, HR, MB, MW, MD, LR w Siemensie. Użytkownicy omawiają zastosowanie pamięci, w tym podtrzymanie danych oraz sposób adresowania. Wskazano, że pamięć W może być używana do markerów i słów, ale nie ma podtrzymania, podczas gdy obszar D ma podtrzymanie. Pojawiły się pytania dotyczące adresowania wejść i wyjść fizycznych oraz różnic w sposobie użycia pamięci w obu systemach. Użytkownicy podkreślają, że w Siemensie adresowanie odbywa się bez podawania prefiksów, co może prowadzić do błędów w programowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA