logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7VTA3 długie beeep co kilka sekund i tak w kółko

Serkules 20 Lip 2005 00:44 1591 8
REKLAMA
  • #1 1666566
    Serkules
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wczoraj siostrze padł komp. Po włączeniu zasilania czarny ekran i słychać ton przez ok. 1 sek., parę sekund przerwy i znów, i tak w kółko.

Dodam jeszcze, że komp ma jakieś 3 i pół roku i od tamtej pory nie był, modernizowany, podkręcany, ani nie było dłubane w BIOSie.

Konfiguracja: AMD Duron 1200, płyta ECS K7VTA3, GF2 MX, RAM 128 MB DDR, HDD 40GB, CD ROM

Siostra wyjechała na tydzień na wcasy i po powrocie komp nie działał (przed wyjazdem działał).

Nie mogę znależć nigdzie kodu tego błędu.

Z góry dzięki za pomoc.
    Sebastian
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1666588
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10456
    Ciagle beep to uszkodzona pamiec lub przegrzewajacy sie procesor.
    Wiec podmien ram na inny, oraz sprawdz chlodzenie.
  • Pomocny post
    #3 1666593
    marrog
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Witam

Jesli plyta ma Bios AWARD'a to 1 dlugi oznacza "Jakikolwiek blad pamieci DRAM"
    Jesli ma AMIto :
    "Odświeżanie pamięci nie działa prawidłowo. Przyczyną może być niezbyt pewne zamocowanie pamięci w gniazdach."

Moim skromnym zdaniem defacto cos z pamieciami moze sa luzne w gniazdach zobacz,wyciagnij wloz i znow wyciagnij tak kilka razy,moze cos ze stykami czasem to pomaga :)

pozdrawiam ***marrog***
  • REKLAMA
  • #5 1666603
    Serkules
    Poziom 12  
    Mocowanie RAMu sprawdzałem - wyjąłem i włożyłem jeszcze raz, cooler na procku jest dość duży i chłodzony dwoma wentylatorami, kiedyś procek smarowałem pastą srebrową, a poza tym radiator jest zimny.

Co do BIOSu to chyba jest to Phoenix (ale nie jestem pewien).

Mam jeszcze padniętą taką samą płytę (mój i jej komp kupowane były razem i miały te same płyty), ale moja padła po 1,5 roku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1666629
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Serkules napisał:
    Mocowanie RAMu sprawdzałem - wyjąłem i włożyłem jeszcze raz, cooler na procku jest dość duży i chłodzony dwoma wentylatorami, kiedyś procek smarowałem pastą srebrową, a poza tym radiator jest zimny.

Jeśli radiaTor jesT zimny To procka sprawdź na innej płycie. Jak masz dwie kości ramu To po kolej sprawdzaj po Bankach
  • #7 1666640
    Serkules
    Poziom 12  
    Sprawdzałem stronę podaną przez kolegę Tronic1 i wynika z niej, że jest to błąd odświeżania RAMu.

RAM jest w jednym module. Będę musiał z rańca podejść do niej ze swoim RAMem i zacznę sprawdzać od wymiany RAMu.

Procka nie sprawdzę, bo mam Bartona 2800+ taktowanego szyną 333MHz, więc nie odpali na jej płycie.

Dodano po 6 [minuty]:

I jeszcze jedno: mój RAM to dwa moduły KINGMAX po 256MB taktowane 400MHz (u mnie pracują w Dual Channel-u). Czy nie będzie problemu, bo jej płyta obsługuje najwyżej 266MHz.

Dodano po 6 [minuty]:

I jeszcze jedno: mój RAM to dwa moduły KINGMAX po 256MB taktowane 400MHz (u mnie pracują w Dual Channel-u). Czy nie będzie problemu, bo jej płyta obsługuje najwyżej 266MHz.
  • REKLAMA
  • #8 1667279
    Serkules
    Poziom 12  
    Witam wszystkich !!!

Problem już rozwiązany!
    Wziąłem swój RAM i sprawdziłem siostry kompa. Na pierwszym banku nie działał, a na drugim ruszył bez problemu. Tak samo było z jej kością.

Możliwości są dwie:
    - padł pierwszy bank pamięci
    - padła podstawka (uszkodzony lub brudny któryś ze styków)

Komp na razie działą bez zarzutów.
    Pytanie do kolegów: Jak długo to pochodzi i czy zaraz nie zaczną padać pozostałe banki?

Pozdrawiam i wielkie dzięki za pomoc.
  • #9 1667831
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Serkules napisał:

Pytanie do kolegów: Jak długo to pochodzi i czy zaraz nie zaczną padać pozostałe banki?

Pozdrawiam i wielkie dzięki za pomoc.

Zależy co padło. Możesz przeczyścić sTyki alkoholem i sprawdzić czy są zimne luTy, możliwe ze cosik nie łączy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer z płytą ECS K7VTA3 i procesorem AMD Duron 1200 po powrocie z tygodniowego wyjazdu nie uruchamia się poprawnie – pojawia się czarny ekran i powtarzający się długi sygnał dźwiękowy (beep) co kilka sekund. Długi beep w BIOS-ach AWARD i AMI wskazuje na problem z pamięcią RAM, najczęściej związany z błędem odświeżania lub nieprawidłowym osadzeniem modułów. Po sprawdzeniu i kilkukrotnym wyjęciu oraz ponownym włożeniu pamięci problem nie ustąpił. Radiator procesora pozostaje zimny, co wyklucza przegrzewanie. Testy z użyciem innego modułu RAM wykazały, że pierwszy bank pamięci na płycie jest uszkodzony lub ma zabrudzone styki, natomiast drugi bank działa poprawnie. Zalecane jest czyszczenie styków alkoholem oraz testowanie pamięci po kolei w poszczególnych bankach. Wymiana lub naprawa uszkodzonego banku pamięci powinna przywrócić stabilność systemu. Płyta obsługuje pamięć do 266 MHz, co może powodować niekompatybilność z szybszymi modułami RAM (np. 400 MHz KINGMAX).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA