logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Ardo TL600 - nie wiruje przy pełnym wsadzie, programator przeskakuje

lechos 31 Sty 2017 17:54 1395 5
REKLAMA
  • #1 16242901
    lechos
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    Witam.
    Problem dotyczy pralki Ardo TL600, a mianowicie nie wiruje na pełnym wsadzie. Programator przeskakuje na wirowanie, a jedynie słychać dalsze wysysanie wody. Wystarczy, że wyciągnę część wsadu, a pralka zaczyna wirować normalnie. Wygląda to na wyciągnięty pasek, że przy pełnym wsadzie zaczyna się ślizgać i nie daje radę obrócić bębnem, lecz nie słychać tych objawów.
    Czytałem coś o kondensatorze rozruchowym, lecz moja startuje normalnie przy praniu jak i wirowaniu mniejszej ilości rzeczy.
    Od czego zacząć i jaki jest symbol kondensatora do tego modelu pralki, bo spotkałem się z dwoma różniącymi się budową:
    Pralka Ardo TL600 - nie wiruje przy pełnym wsadzie, programator przeskakuje1.jpg (9.32 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Pralka Ardo TL600 - nie wiruje przy pełnym wsadzie, programator przeskakuje2.jpg (16.6 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16243025
    domis33
    Poziom 15  
    Ocena: 218
    Prawidłowy jest ten bez przewodów - załóż nowy - powinno być dobrze.
  • REKLAMA
  • #3 16243279
    lechos
    Poziom 18  
    Jeszcze jakbyś mi powiedział gdzie to ustrojstwo się znajduje to byłbym Ci wdzięczny. Problem polega na tym, że aby wysunąć pralkę i zdemontować bok to muszę pół łazienki rozbierać hehe. Choć jak niedawno wymieniałem grzałkę to czegoś takiego w okolicy silnika nie widziałem.
    Chyba, że to siedzi pod panelem sterującym........hmmm?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16243305
    domis33
    Poziom 15  
    Ocena: 218
    Jeśli dobrze pamiętam to przy przyłączu kabla
  • REKLAMA
  • #5 16243442
    lechos
    Poziom 18  
    Mam dziada na wierzchu.........siedział pod panelem sterującym koło programatora ;).
    Wie może ktoś jak go pomierzyć czy bez zabawy wymienić na nowy..........tylko pytanie czy to on jest winowajcą?
  • #6 16245369
    lechos
    Poziom 18  
    Po wymianie kondensatora praleczka dostała drugie życie :). Przy pełnym i ciężkim wsadzie zaczęła przerzucać z jajami w czasie prania i wirowanie wróciło.
REKLAMA