logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS RT-AC1200G+ - przekierowanie portów

lolwat 31 Sty 2017 21:44 3897 6
REKLAMA
  • #1 16243748
    lolwat
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam,

mam problem z przekierowaniem portów na nowym routerze, który pomimo ustawień na wszelkie sposoby (wyłączenia przyspieszenia sprzętowego, firewalla) nie chce puścić ruchu do urządzenia w sieci. Krótko mówiąc chciałbym tak jak na starym routerze wystawić serwer plex (ip w lan 192.168.1.7) na świat.

W netiaspot wyglądało to tak:

Natomiast w nowym asusie tak:

Testowałem w asusie na samym TCP/UDP - bez róznicy. ASUS nie chce puścić ruchu nawet, jeśli wrzucę ip z plexem do DMZ. Konfiguracja ze strony serwera bez zmian.
    Macie jakieś pomysły co jeszcze mogę sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 16243761
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2679
    Łącze też zmieniałeś? Na WAN-ie Asusa masz publiczne IP żeby to przekierowanie zadziałało?
  • REKLAMA
  • #3 16243778
    lolwat
    Poziom 11  
    łącze cały czas to samo, IP publiczne, łączę się bez problemu do FTPa/SSH na to ip z telefonu
  • REKLAMA
  • #4 16243789
    jimasek
    W sieci lokalnej masz dostęp do tego serwera?
  • #5 16243799
    lolwat
    Poziom 11  
    Niestety nie, mam dostęp do panelu zarządzania nim (na innym porcie), ale do samej usługi już nie.
    FTP łączy się na wew i zew IP
  • REKLAMA
  • #6 16243867
    jimasek
    Skoro nie masz dostępu do serwera w sieci lokalnej to jak możesz mieć przez internet? Usługa/serwer nie działa lub jest źle skonfigurowana i od tego musisz zacząć swoje działania.
  • #7 16243883
    lolwat
    Poziom 11  
    plex zdaje się pobiera sobie potwierdzenie założonego konta użytkownika z netu i dopiero puszcza go dalej, normalnie do tego serwera na wyżej wymienionym porcie w sieci lan się łącze i jestem w stanie tą usługą zarządzać.
    Natomiast zmroziła mnie informacja w manualu do routera:
    Cytat:
    "UWAGA:
    Po włączeniu przekierowania portów router firmy ASUS
    blokuje niechciany ruch przychodzący z Internetu i zezwala wyłącznie
    na odpowiedzi na żądania wychodzące z sieci LAN. Klient sieciowy nie
    ma bezpośredniego dostępu do Internetu i odwrotnie."

EDIT:
    zrobiłem downgrade firmware i wszystko działa jak należy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z przekierowaniem portów na routerze ASUS RT-AC1200G+, co uniemożliwia dostęp do serwera Plex w sieci lokalnej (IP 192.168.1.7). Pomimo prób wyłączenia przyspieszenia sprzętowego i firewalla, ruch nie jest przekazywany. Użytkownik potwierdza, że ma publiczne IP i dostęp do FTP/SSH, ale nie do samej usługi Plex. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w konfiguracji serwera. Ostatecznie, po wykonaniu downgrade'u firmware, problem został rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA