logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak skonfigurować przekierowanie portów w routerze ASUS RT-AC1200G+?

RockX 20 Lut 2018 22:51 7368 49
Najlepsze odpowiedzi

Jak skonfigurować przekierowanie portów na routerze ASUS RT-AC1200G+, gdy usługa nie działa mimo ustawień port forwarding i DMZ?

Nie skonfigurujesz skutecznie przekierowania portów na samym ASUS-ie, jeśli jego WAN dostaje prywatny adres z puli 192.168.x.x — w takiej sytuacji port forwarding nie zadziała, bo NAT robi już urządzenie operatora [#17053384][#17053661] Musisz poprosić dostawcę, aby przełączył antenę/Ubiquiti w tryb bridge (most) albo inaczej udostępnił Ci publiczny adres i przezroczystą adresację dla Twojego routera [#17054327][#17054245] Po takiej zmianie dostawca powinien podać adres WAN, maskę, bramę i DNS; w wątku padło, że dla maski 255.255.255.0 brama może być np. 192.168.10.251, a DNS można wpisać 8.8.8.8 i 8.8.4.4 [#17057125][#17056436] Jeśli WAN ma być ustawiany ręcznie, wpisz adres przydzielony dla ASUS-a poza zakresem DHCP urządzenia operatora, ale dokładny zakres musisz dostać od ISP [#17055023][#17057125] Dopiero po poprawnym ustawieniu WAN na publicznej adresacji ustaw port forwarding/DMZ na ASUS-ie; w praktyce autor wątku ostatecznie musiał poczekać, aż ISP przekieruje wybrane porty [#17124158]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 17052031
    RockX
    Poziom 8  
    Witam, przekopałem naprawdę dużo tematów, lecz nic nie działa. Wyjaśnie wszystko. Mam internet radiowy od lokalnego dostawcy z tego co sprawdzałem IP mam zewnętrzne (sam operator to potwierdził). Mam jeden router (ASUS RT-AC1200G+) który mi rozdziela internet na wszystkie urządzenia (telefony,konsole,pc). PC mam podłączony pod router przez kabel (jego wewnętrzny adres to 192.168.1.152). Więc problem zaczął się gdy chciałem uruchomić np, Tunngle (wyskakiwała informacja żeby przekierować porty,) czy serwer Minecraft. Wpisywałem na stronie konfiguracyjnej routera przekierowanie portów ale to nic nie dawało. Poczytałem też że warto wpisać w DMZ adres wewnętrzny PC, i tak nic to nie dało.

WAN IP:
    Jak skonfigurować przekierowanie portów w routerze ASUS RT-AC1200G+?

EDIT: Sprawdzałem także tutaj dane porty http://www.whatsmyip.org/port-scanner/
  • REKLAMA
  • #2 17052116
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Najpierw ustaw stałe IP w sieci LAN ale z poziomu routera, potem próbuj przekierować porty. Ciężko jest źle to zrobić - jak przypiszesz to wrzuć screen z routera to Ci powiem co i gdzie wpisać. Albo, jeśli się nie boisz, odpal na kompie teamviewera i w kilka minut przekieruję Ci te porty.
  • #3 17052139
    RockX
    Poziom 8  
    Jak to zrobić, bo stałe ip na karcie sieciowej pc to jeszcze ustaiwe ale w routerze to już nie za bardzo

Jak skonfigurować przekierowanie portów w routerze ASUS RT-AC1200G+?Jak skonfigurować przekierowanie portów w routerze ASUS RT-AC1200G+?Jak skonfigurować przekierowanie portów w routerze ASUS RT-AC1200G+?Jak skonfigurować przekierowanie portów w routerze ASUS RT-AC1200G+?Jak skonfigurować przekierowanie portów w routerze ASUS RT-AC1200G+?
  • #4 17052936
    siewcu
    Poziom 35  
    Zakładka Serwer DHCP - zmień Odblokuj ręczny przydział na Tak - i na liście poszukaj swojego komputera. Dodaj, zostaw i dopiero wtedy bierz się za przekierowanie portów. I nie ruszaj w kompie żadnych ustawień, bo możesz sobie problemów narobić.
  • REKLAMA
  • #5 17052986
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Statyczne IP należy przypisać w panelu routera, ale nie wiem nad czym tu się głowić - mamy prywatne IP na WAN. Skontaktuj się z dostawcą w celu aktywacji publicznego IP.
  • #6 17052995
    siewcu
    Poziom 35  
    makosuu napisał:
    mamy prywatne IP na WAN. Skontaktuj się z dostawcą w celu aktywacji publicznego IP.

Przecież jest:

RockX napisał:
    Mam internet radiowy od lokalnego dostawcy z tego co sprawdzałem IP mam zewnętrzne (sam operator to potwierdził).

Chyba że operator sam nie wie co mówi.
  • #7 17053384
    makosuu
    A na pierwszy screen spojrzałeś? Tak, poza tym że jest źle wstawiony to mamy tam IP z początkiem 192.168. Więc na WAN jego routera nie ma publicznego IP.
  • #8 17053661
    KOCUREK1970
    Ocena: 5468
    Autor ma PRYWATNE IP i żadne przekierowanie na takim adresie nie zadziała.
    Musi się zgłosić do operatora i o takie IP zewnętrzne poprosić.

Swoją drogą - co to za operator, który sam nie wie jakie IP oferuje klientowi...
  • #9 17053909
    RockX
    Poziom 8  
    KOCUREK1970 napisał:
    Autor ma PRYWATNE IP i żadne przekierowanie na takim adresie nie zadziała.
    Musi się zgłosić do operatora i o takie IP zewnętrzne poprosić.

Swoją drogą - co to za operator, który sam nie wie jakie IP oferuje klientowi...

Moje IP: 83.242.122.222

siewcu napisał:
    Zakładka Serwer DHCP - zmień Odblokuj ręczny przydział na Tak - i na liście poszukaj swojego komputera. Dodaj, zostaw i dopiero wtedy bierz się za przekierowanie portów. I nie ruszaj w kompie żadnych ustawień, bo możesz sobie problemów narobić.

Zrobiłem tak, nadal nic

makosuu napisał:
    A na pierwszy screen spojrzałeś? Tak, poza tym że jest źle wstawiony to mamy tam IP z początkiem 192.168. Więc na WAN jego routera nie ma publicznego IP.

To jak ustawić publiczne IP WAN ?

EDIT: Jak do nich pisałem to tak mi odpowiedzieli

• REKLAMA
  • #10 17053961
    KOCUREK1970
    Pokaż całą zakładkę WAN z Asusa.
  • #11 17053968
    RockX
    Poziom 8  
    Ta jedna zakładka czy wszystkie ?

• #12 17053995
    makosuu
    Port WAN Asusa jest podłączony do czego?
  • #13 17054003
    RockX
    Poziom 8  
    makosuu napisał:
    Port WAN Asusa jest podłączony do czego?

Antena, (to wygląda tak. Jest antena, kabel z niej idzie to takiego zasilacza a z niego do routera)
  • #14 17054009
    makosuu
    To kontaktuj się z dostawcą. Na antenie jest prywatne IP.
  • #15 17054022
    RockX
    Poziom 8  
    A to się różni, np. jak wejde na byle jaką strone co ma mi sprawdzić adres ip pokazuje sie tak:

• #16 17054036
    KOCUREK1970
    Publiczne IP może mieć antena bo to w niej też jest swego rodzaju router i to IP jest tam.

Spróbuj to IP wpisać ręcznie w ustawienia WAN manualne w Asusa.
  • #17 17054054
    RockX
    Poziom 8  
    Co wpisać w masce podsieci i bramce domyślnej ?

Coś w stylu 255.255.255.0 ?

• #18 17054170
    makosuu
    Podłącz pod antenę bezpośrednio komputer i zrób ipconfig /all
  • #19 17054224
    RockX
    Poziom 8  
    Nie mogę podłączyć swojego PC bezpośrednio, ale laptopa tak oto screen

• #20 17054245
    rafish
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    na antenie masz włączony routing, często operatorzy tak robią, musisz poprosić o zmianę konfiguracji, jeżeli ta antena to ubiquiti to nie ma problemu żeby zrobić z niej most, pytanie czy operator robi cos takiego, czasami im się nie chce...
  • #21 17054252
    RockX
    Poziom 8  
    rafish napisał:
    na antenie masz włączony routing, często operatorzy tak robią, musisz poprosić o zmianę konfiguracji, jeżeli ta antena to ubiquiti to nie ma problemu żeby zrobić z niej most, pytanie czy operator robi cos takiego, czasami im się nie chce...

No cóż napisze do nich ewentualnie jak sie nie dogadam to sie przejadę. Antene miałem zmienianą kilka razy teraz mam taką:

Więc chyba miałeś racje co do marki jej. Tylko pytanie co dokładnie mam się zapytać ? O zmianę konfiguracji anteny czy jak ?
  • #22 17054276
    rafish
    Poziom 13  
    czyli masz ubuquiti, fajny sprzęt aczkolwiek ma swoje wady, ale to temat na inną rozmowę... muszą ci skonfigurować tę antenę tak żeby pracowała jako most, w tym momencie ma włączony tryb router, do zarządzania anteną przypisuje się jeden adres, z reguły jest to adres z prywatnej puli, natomiast klientowi daje sie drugi - publiczny, w takiej konfiguracji antena jest przezroczysta dla adresacji publicznej
  • #23 17054308
    RockX
    Poziom 8  
    rafish napisał:
    czyli masz ubuquiti, fajny sprzęt aczkolwiek ma swoje wady, ale to temat na inną rozmowę... muszą ci skonfigurować tę antenę tak żeby pracowała jako most, w tym momencie ma włączony tryb router, do zarządzania anteną przypisuje się jeden adres, z reguły jest to adres z prywatnej puli, natomiast klientowi daje sie drugi - publiczny, w takiej konfiguracji antena jest przezroczysta dla adresacji publicznej

Mogą to zrobić zdalnie czy muszą przyjechać do mnie i to zrobić na miejscu ?
  • Pomocny post
    #24 17054327
    rafish
    Poziom 13  
    heh, w zależności od ich infrastruktury, ale powinno sie dać zdalnie, wystarczy zmienić adres zarządzania i tryb pracy anteny
    tu masz linkę żeby poczytać o bridge, wprawdzie opis jest do anteny nanostation ale konfiguracja jest taka sama http://www.jarlath.net/2013/12/ubiquiti-nanos...-konfiguracja-na-przykladzie-mostu-radiowego/
    ale pamiętaj że po zmianie konfiguracji stracisz dostęp do internetu i dopóki nie skonfigurujesz poprawnie adresacji na routerze albo komputerze nic działało nie będzie, pamiętaj żeby dali ci wszystkie dane konfiguracyjne, czyli adres, bramę, maskę i dnsy, później wklepiesz sobie w WAN routera i to wszystko
  • #25 17054353
    RockX
    Poziom 8  
    No dobrze zapytałem, czekam na odpowiedź. Odezwę się jak ją uzyskam (albo jak znowu czegoś nie będę wiedział). Jak na razie dziękuje za zainteresowanie wszystkim.
  • #26 17054413
    jprzedworski
    Ocena: 828
    RockX napisał:
    A to się różni, np. jak wejde na byle jaką strone co ma mi sprawdzić adres ip pokazuje sie tak:
    To, co pokazuje ta strona nie ma tu znaczenia - może zmylić. To jest adres publiczny widziany z internetu. Ale to może (nie musi) być np. adres routera, który stoi w siedzibie dostawcy internetu. Od tego routera, już z adresami prywatnymi, mogą być robione połączenia do poszczególnych klientów. Klient podłącza sobie swój router i ma swoją sieć z jeszcze innymi adresami prywatnymi. I myśli, że ma od dostawcy adres publiczny.
  • #27 17054447
    RockX
    Poziom 8  
    jprzedworski napisał:
    RockX napisał:
    To, co pokazuje ta strona nie ma tu znaczenia - może zmylić. To jest adres publiczny widziany z internetu. Ale to może (nie musi) być np. adres routera, który stoi w siedzibie dostawcy internetu. Od tego routera, już z adresami prywatnymi, mogą być robione połączenia do poszczególnych klientów. Klient podłącza sobie swój router i ma swoją sieć z jeszcze innymi adresami prywatnymi. I myśli, że ma od dostawcy adres publiczny.

To dlaczego odpisali mi że "adres ip publiczny przypisany jest do Pańskiej anteny odbiorczej"
  • Pomocny post
    #28 17054464
    jprzedworski
    Ocena: 828
    RockX napisał:
    To dlaczego odpisali mi że "adres ip publiczny przypisany jest do Pańskiej anteny odbiorczej"
    A ja napisałem:
    jprzedworski napisał:
    Ale to może (nie musi) być np. adres routera, który stoi w siedzibie dostawcy internetu.
    Chciałem tylko powiedzieć, że informacja o adresie IP na stronie może być myląca.
    A możesz konfigurować Ubiquiti? Masz login i hasło? Bo jeśli ta antena pracuje jako router i rzeczywiście ma z internetu adres publiczny, to tam trzeba zacząć przekierowanie.
  • REKLAMA
  • #29 17054493
    RockX
    Poziom 8  
    Wybacz.

Niestety nie moge sie zalogować, czego nie spróbuje wyskakuje Nieprawidłowe poświadczenia.

• #30 17054510
    siewcu
    Poziom 35  
    I bardzo dobrze. ISP nie poda Ci takich danych, bo jak coś namieszasz(a nie jest to trudne) to oni będą musieli przyjeżdżać i konfigurować od początku(strzelam, że backupu nie mają). Zapłacisz za jedno złe kliknięcie? Wątpię. Zobacz sobie w google jak wygląda panel administratora w Ubiquiti, odechce Ci się prób zalogowania się tam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z przekierowaniem portów na routerze ASUS RT-AC1200G+ w kontekście korzystania z internetu radiowego. Po potwierdzeniu przez dostawcę, że ma zewnętrzne IP, użytkownik starał się skonfigurować porty dla aplikacji takich jak Tunngle i serwer Minecraft, jednak napotkał trudności. W odpowiedziach zasugerowano, aby najpierw ustawić statyczny adres IP w routerze, a następnie skonfigurować przekierowanie portów. Użytkownik odkrył, że jego router może mieć przypisane prywatne IP, co uniemożliwia skuteczne przekierowanie portów. W końcu, po długiej wymianie informacji z dostawcą, udało mu się uzyskać pomoc w przekierowaniu portów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA