logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bizhub C352 - kod C2551 po regeneracji modułu Cyan, problem z czujnikiem ATDC?

borg18 01 Lut 2017 12:26 1251 9
  • #1 16244686
    borg18
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Zregenerowałem moduł Cyan i po regeneracji wywala mi ciągle C2551, problem w tym ze na początku faktycznie bylo malo toneru w developerze... ale teraz ledwo kręci się slimak, a maszyna dalej wywala bląd C2551,lub pisze ze kończy się toner Cyan... czy będzie to uwalony czujnik ATDC?dziwna sprawa...Nawet dysza prowadzaca toner do developera się zapchala bo już się nie miesci .... tylko czy to czujnik czy coś innego...W state confirmatio nw level.. pokazuje 4-5% a reszta kolorow na 0 czyli coś nie tak... wykrywa
  • #2 16244722
    piwos
    Poziom 24  
    Ocena: 210
    Pokazuje ci w level-h1: 4-5%, a w reszcie po 0% bo maszyna zajmuje się tylko modułem C Do puki nie osiągnie ok 6,5, a właściwie 7,5% do póty będzie źle
    Przy regeneracji wymieniłeś jak trzeba developer na zupełnie nowy?
  • #3 16245222
    borg18
    Poziom 12  
    developer zostawiłem stary.... nie mial dużego przebiegu a rurke mial złą, to ją wymienilem, moze ma siadniety sensor...kurcze spróbuje go podmienic..
  • #4 16245306
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 836
    Mogłeś sprawdzić przed wymiana bębna o chipa jaki był odczyt ... Teraz to bankowo musisz deweloper wymienić bo raczej tego nie uda Ci się juz wyjałowić.

C.
  • #5 16245358
    borg18
    Poziom 12  
    ehhh ;/ a mogę zrobic taki myk, że przesypie trochę developera z tego do innego gdzie mi brakuje i widać to na wydrukach? czy może się coś spindolić w tej sytuacji... tamten modul dziala lecz widac biale paski z powodu braku proszku.. to może z tego przesypie... tylko nei wiem co tu zawinilo. walniety sensor?
  • #6 16245861
    copyman
    Nie uda się . Masz nadmiar tonera w tym zespole a nie dewelopera. Jeżeli odsypiesz "troche" to jak znam z autopsji wzrośnie odczyt na TCR ale to pozorna poprawa. Na dłuższa metę i tak dewelopera bedzie za mało . Potrzebujesz obecnie wysypać wszystko z wywoływaczki i zasypać ją mniej nasyconym tonerem i to tak żeby odczyt na TCR był powyżej 6,5 a najlepiej w okolicach 7-7,5 . Inaczej wszystkie działania bedą bezcelowe. Dlatego moim zdaniem trzeba bedzie wymienić tu deweloper. Poza tym dokładnie wyczyścić maszynę bo podejrzewam że w środku jest niebiesko :) . Koniecznie wyjąc pas , wyczyścić czujniki pod pasem i zakupić nowy chip który zainicjuje ponownie deweloper.

C.
  • #7 16246856
    borg18
    Poziom 12  
    hmm... może rozbiore developer jak piszesz wysypie i magnesem pozbieram developer.. moze jakos się oddzieli.... tylko pytanie skad zaistniała owa sytuacja... dlaczego maszyna dawala znać ze konczy się toner, mimo że bylogo dużo, a w między czasie dozowała go ciągle, aż przedozowala... stawiacie na czujnik? Ide czyścic jak pisales.. :)
  • Pomocny post
    #8 16246943
    copyman
    Obawiam się tylko że po takim zabiegu w deweloperze bedzie tyle paprochów że i tak go wymienisz :) Stawiam także dolary przeciw orzechom że nie osiągniesz w ten sposób oczekiwanego efektu ... Cena nowego dewelopera to w tym przypadku cena Twojego świetego spokoju :) Ale rób jak chcesz - powodzenia ! :)

C.
  • #9 16247632
    01_cezi
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    Lepiej nowy wkład. Przynajmniej , jak kiedyś tankowanie malucha do pełna, dwukrotnie zwiększysz wartość sprzętu.
  • #10 16250598
    piwos
    Poziom 24  
    Ocena: 210
    Wymień ten developer jak należy i nie kombinuj na razie z czujnikiem Pamiętaj jednak żeby zrobić to solidnie, jak należy! Wymienisz w zespole bębna porządnie developer, bęben z listwą wymienisz, wypucujesz układ czyszczący i ładujący z siatką włącznie, wymienisz eeprom, będzie jak nowe! Zrób to tylko jak należy, porządnie! A kaszlaki to były fajne toczydła Sam wszystko przy swoim na podwórku robiłem Z kopiarkami jednak bym ich nie porównywał. To jakieś makabryczne handlowe nadużycie!
    Głowa do góry, narka!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zregenerował moduł Cyan w urządzeniu Bizhub C352, jednak po regeneracji pojawił się błąd C2551 oraz komunikat o niskim poziomie tonera. Problemy mogą wynikać z niewłaściwego poziomu dewelopera, który nie został wymieniony, oraz z potencjalnego uszkodzenia czujnika ATDC. Użytkownicy sugerują, że konieczna jest wymiana dewelopera na nowy oraz dokładne czyszczenie maszyny, w tym czujników i układu czyszczącego. Wskazują również na ryzyko zanieczyszczenia dewelopera podczas prób jego przetwarzania. Wymiana dewelopera i czyszczenie są kluczowe dla rozwiązania problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA