logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bizhub c252 - niski poziom tonera a moduł pełny..

borg18 03 Mar 2020 08:23 738 6
REKLAMA
  • #1 18507187
    borg18
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Witam, opiszę sytuację i proszę o pomoc mam 2 typy co mogło się stać lecz proszę o diagnozę.

moduł cyan puszczał krechę wiec postanowiłem go zregenerowac - wyczyścić dokładnie, zmienić beben, listwe, elektrode o raz chip. Poziom w level history modułu wynosił ok 8.2% więc wszystko ok...Po wymianie maszyna zrobiła ok 2 tys. w kolorze i poprosiła o toner..Toner firmy raczej nieznznej został wsadzony, po tym jak został wsadzony, maszyna mieliła mieliła aż okazało się ze tonera nie ma.. został cały wsadzony do modułu. jednak maszyna dalej krzyczy i wywala bc2551, czyli niski poziom tonera...po podmianie na inny działajacy na innej maszynie beben z chipem z przedozowanego cyanu maszyna zaczyna znowu dozować i dozować , ale to juz chyba wina zapisu tcr na chipie. Co było przyczyną usterki? wadliwy toner, czy mało developera w cyanie? mimo ze pokazywał prawidłowy lvl? dodam, że moduł po wessaniu całego proszku z butli nie ma jakos więcej wagi bo miał ok 1650, czyli o 100g wiecej jak standardowy z moich obliczen, a w pojemniku jest zazwyczaj ok 400 z tego co wiem, więc co z 300g? poszło do pojemnika na zuzyty?
  • REKLAMA
  • #2 18507197
    WeeTQ
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Sprawdź TD Senor (TCR Sensor)
    Beznadziejny toner i nie spełniał warunków do odczytu stanu w developerze albo wtyczka odpięta w module lub uszkodzony
  • REKLAMA
  • #3 18507291
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 829
    Maszyna NIE ZAPISUJE poziomu TCR na chipie ! On tylko zlicza wykonane wydruki (czas pracy) i na tej podstawie informuje o zużyciu IU. Co do samej usterki możesz mieć przebicie na elektrodzie w IU. Objawia się to jednolitym tłem w danym kolorze na kopii , pokrytym na max bębnie i przesypywaniu tonera do smietniczki . Pas i bęben jest cały czas pokryty tonerem co uniemożliwia jego uzupełnienie w IU a TCR nie może przez to zostać podniesione do właściwego poziomu. Już widziałem takie przypadki w tym modelu. Charakterystyczny jest przy tym zapach „spalonej” elektroniki który bierze się z palącej się kostki elektrody.

C.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 18507342
    borg18
    Poziom 12  
    hmm co prawd ale elektroda była stara podmieniłem sama siatkę ale dokładnie ją wyczysciłem no i te ok 2k wydruków poszlo z tego co wiem ladnie bez zadnych ceregieli typu cała strona w kolorze. Co do chipa dziwna sytuacja bo wlasnie przepinając ten "nowy" do działającego...od razu właczało się dozowanie i trwałoby zapewne aż do pustego tonera, a po wsadzeniu całkowicie nowego od razu ruszyła, cos w tym dziwnego. Cała akcja zakonczyła się podmiana samego dołu z developerem i podpięciem go do zregenerowanego modułu bebna, wsadziłem chip i ruszyła z miejsca, potem widziałem, że nowy toner byl dozowany ok. Bo jak piszę, tam zrobiła ok 2k kopi w kolorze, poprosiła o toner bo juz sięakurat konczył i mieliła aż do jego wyczerpania.. ;/

WeeTQ...kurde szczerze ten wsadzony chip także był z arbiko! przypadek?

Orientuje się ktoś ile powinien ważyć cały moduł? w sumie zeby ustalić dobre tcr trzeba widzieć czy ma dobra wage, bo może się okazać ze tcr niby ok a waga niska więc ma mniej toneru i mniej developera i po reg.. wyjdzie kaszana
  • #6 18510162
    borg18
    Poziom 12  
    po odsypaniu proszu ok 60-70g i oddzieleniu od tonera wsadzilem wszystko do puszki.. na tym samym chipie... maszyna poprosila o toner zapodałem go, bo testy robilem na pustym i poszło od kopa..pomielila z 30 sekund i smiga.. dosypalem jeszcze developera samego bo przy ok 6% moduł miał wage ok 1650 a lukalem na inne to kazdy mial 1699 1701g wiec zeby nie bylo za malo to dosypalem jeszcze te 40g i teraz na działa.. okazuje się ze pojemnik na zuzyty został oprozniony w czasie jak podano ten nowy toner.. czyli przeszedl przez maszyne i poszedl do pojemnika...wnioskujac stawiam na zly toner, ktorego nie widziała maszyna
  • #7 19088771
    borg18
    Poziom 12  
    zły toner był powodem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problem z modułem tonera w urządzeniu Bizhub C252, który po regeneracji i wymianie komponentów (bęben, listwa, elektroda, chip) zgłasza niski poziom tonera (błąd BC2551). Po wymianie tonera z nieznanej firmy, maszyna nie rozpoznała go, co skutkowało jego całkowitym zużyciem bez uzupełnienia. Użytkownik podejrzewa wadliwy toner lub niewystarczającą ilość developera w module. Po dalszych testach i dodaniu developera, maszyna zaczęła działać poprawnie. Wskazano na możliwość uszkodzenia elektrody oraz problemy z odczytem poziomu tonera przez chip.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA