logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei P8 Lite brak zasięgu - prośba o identyfikację elementu

pawlikowski_g 01 Lut 2017 17:32 9153 5
REKLAMA
  • #1 16245336
    pawlikowski_g
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Telefon Huawei P8 Lite - brak zasięgu GSM
    Telefon uszkodzony w skutek zalania.
    Martwy z uwagi na całkowite zwarcie w układzie zasilania spowodowane
    korozją kondensatorów.
    Po wyczyszczeniu korozji i usunięciu zwarcia telefon prawidłowo się uruchamia.
    Brak zasięgu GSM dla obydwóch SIM.
    Dalsze oględziny płyty pozwoliły ustalić brak elementu zaznaczonego na zdjęciu.
    Wie ktoś może co to za element ?
    Czy może on mieć wpływ na zasięg GSM ?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Huawei P8 Lite brak zasięgu - prośba o identyfikację elementu Huawei P8 Lite brak zasięgu - prośba o identyfikację elementu
  • REKLAMA
  • #2 16246872
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 222
    pawlikowski_g napisał:
    Wie ktoś może co to za element ?

Po padach wyglada na kondensator :) Zazwyczaj brak pojemności nie wnosi nic szczególnego, chyba że w układzie przetwornicy(pompa/feedback/napięcie referencyjne)
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • REKLAMA
  • #3 16247083
    pawlikowski_g
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Jeżeli to kondensator to faktycznie raczej nie powinien mieć wpływu na takie zachowanie. Zastanawia mnie jednak fakt że tam są 4 puste pady po brakującym elemencie. Co to za typ kondensatora ?
  • REKLAMA
  • #4 16303839
    housemaker
    Poziom 1  
    Przytrafiła mi się taka sama przygoda z tym samym telefonem. Huawei p8 lite utopiony w wiaderku z wodą. Szybko rozkręcenie na części + odłączenie baterii, alkohol izopropylowy w akcji. Po "wysuszeniu"i złożeniu do kupy - telefon ładnie się odpalił wszystko ok, tylko nie łapał zasięgu w obydwu slotach. Po sprawdzeniu okazało się, że brakuje mi dokładnie takiego samego elementu jak opisanego w tym poście. Wygląda jednak na to, że ma on coś wspólnego z łapaniem zasięgu. Udało mi się odnaleźć to maleństwo, ale wydaje mi się, że w warunkach domowych nie ma opcji żeby go przylutować, dlatego w tej chwili jestem na etapie szukania płyty głównej na podmiankę z jakiegoś rozbitka. Chyba, że ktoś z Was, doświadczonych elektroników, ma jakiś inny pomysł?
  • REKLAMA
  • #5 16502640
    timon521182
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Przepraszam za kiepską jakość zdjęć (nie mam nic lepszego pod ręką) ale może komuś się przyda. U mnie element jest a niestety zasięgu brak. Tel też po zalaniu. Ma ktoś jakieś sugestie??
    Huawei P8 Lite brak zasięgu - prośba o identyfikację elementu Huawei P8 Lite brak zasięgu - prośba o identyfikację elementu
  • #6 16504382
    pp13dhkoty
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Polecam wyszukać x2y filter capacitor.
REKLAMA