logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei P8 - dziwny brak zasięgu

malenz 09 Paź 2017 11:05 12558 7
REKLAMA
  • #1 16746573
    malenz
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam,
    Posiadam Huawei P8 od pewnego czasu często znika mi zasięg. W pewnej chwili jest maksymalny by potem pokazać jedną kreskę lub w ogóle. Jeżeli dzwonisz do kogoś to jest cisza, wysyłanie smsów działa, internet również działa. Ktoś inny jak dzwoni na ten telefon to dostaje informację, że jestem niedostępny a potem ta osoba dostaje smsa, że jestem już dostępny itd. Bardzo irytujące rozebrałem tel. nic szczególnego nie widać zastanawiam się czego to może być wina, że raz działa a raz nie. Dodam, że na innych telefonach jest normalnie z tą karta sim.

Co może być tego przyczyną uszkodzenie mechaniczne, zabrudzenia, system operacyjny. Jeżeli ktoś miał podobny problem dajcie znać. Próbowałem różnych rzeczy bezskutecznie.

Serwis telefonu odpada natrafiłem na beton. Najpierw chcą naprawić mi obudowę za 280zl bo jest lekkie pękniecie przy aparacie, a jeszcze nawet nie zaglądali do środka. Nie będę robił antyreklamy.
  • REKLAMA
  • #2 16746719
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2475
    W jakiej sieci masz nr? Pytam bo właśnie je mam problem z jakością połączeń w Orange i doczytałem, że winna może być karta sim. U mnie karta to stara IDEA ma ponad 15 lat. Mimo, że tak stara karta to nawet LTE działa (choć teoretycznie nie powinno ale orange załatwiło to jakąś usługą zdalną) ale nie zmienia to faktu, że najbardziej podejrzewam sim, który pół roku temu przycinałem do micro. Czytałem także, że nowe telefony mogą mieć problemy ze starymi kartami sim znaczy działać będą tylko mogą być anomalie. Chyba muszę się wybrać do Orange i wykłócić aby wymienili mi kartę za free bo normalnie kasują 25zł. Karta sim potrafi łapać błędy, które można sprawdzić/skasować w salonie? Jeśli jest ktoś obeznany w simach to proszę o wyjaśnienia.

Telefon sprawdziłem i nie jest on winny jakości połączeń. Nie znam się na sim czy to prawda, że jakieś błędy na sim mogą pogorszyć jakość połączeń i inne anomalie? Pytam bo o błędach sim pierwszy raz słyszę myślałem, że jeśli działa to karta jest 100% sprawna ale chyba nie)?
  • REKLAMA
  • #3 16746732
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 556
    Ustaw ręcznie operatora. Sprawdź poziom sygnałów w ustawieniach. Przestaw tel w tryb GSM.

Pęknięcie przy aparacie - usterka mechaniczna, czyli tel spadł na glebę i to konkretnie. Nie zawsze, czasem takie coś robi się od kluczowania czy innych śmieci noszonych z telefonem.

Działa na innych telefonach karta.. Włóż inna kartę do telefonu. Virgin dostaniesz za free. Możesz testować.

Nie zawsze widać pęknięcia w telefonie. Czasem czytnik karty kiepści, czasem luty puszczaja.. Generalnie niefajna usterka. Trudna do zlokalizowania jak nie widać.
  • REKLAMA
  • #4 16746798
    malenz
    Poziom 10  
    Lekko pęknięta jest obudowa ten szklany pasek czarny na którym jest aparat z tyłu.
    Ręcznie już ustawiałem to co pisałeś, ustawiałem operatora wybierałem 3G, itd. Jakoś w pewnym momencie w ogóle przestał odbierać sygnał, po otwarciu telefonu zaczął "wracać". Karta była założona inna te same objawy. Aktualnie używam innego telefonu z moja karta sim i jest dobrze. Ale co zrobić ze starym przydałby się jako zapasowy albo na sprzedaż wyświetlacz jest sprawny. Może by go tak poczęstować piekarnikiem>?? Gdzieś się pojawił zimny lut
  • #5 16746829
    keseszel
    Poziom 26  
    Piekarnikiem możesz go potraktować, umieść film na YT i zatytułuj "Huawei na gorąco" .. Boshe... Szkoda telefonu, ale ja bym go puścił na części. Obstawiam, ze nie naprawisz. Nie piszesz nic o schemacie, a piekarnik dyskwalifikuje Cię jako naprawiacza. Usterki szukałbym w obwodzie karty SIM ( wydaje mi się najprostsze rozwiązanie ). Możliwe, ze karta SIM nie dociska ( w co wątpię ), ale doklejenie jakiegoś paska byłoby najprostszym rozwiązaniem. Generalnie bez rozbierania i hm.. schłodzenia telefonu nic nie wskórasz.. Tu przychodzi mi do głowy najprostszy pomysł - rozebrany telefon do zamrażarki na pewien czas i wtedy sprawdzić metodą dociskową ( elementy ) czy coś się dzieje. Nie twierdzę, że mam rację, ale ja bym tak zaryzykował.

Generalnie - sam raczej nie naprawisz. Albo serwis i liczysz się z kosztami, bądź hobbystycznie dłubiesz, albo sprzedaż na części.
    Piekarnikiem nie rozpuścisz cyny ;-) , nie przelutujesz. Zamrażarka - może coś się skurczy i zlokalizujesz miejsce przerwy- porada raczej z gatunku hm.. niekonwencjonalnych :-)
  • #6 16747984
    malenz
    Poziom 10  
    Z tym piekarnikiem to był joke. Chociaż jak dziewczyna będzie piekła placek to dlaczego by nie spróbować. Zdaję sobie sprawę, że nie będzie łatwo po prostu szukam kogoś kto miał podobny problem i udało mu się go zlokalizować, niekoniecznie naprawić. Piszesz karta sim, tzn. problem z jej dociśnięciem. Chyba nie obędzie się bez ponownych oględzin. Jak coś znajdę dam znać.
  • REKLAMA
  • #7 16750038
    mahamalak
    Poziom 12  
    Ocena: 110
    Sprawdź stan gniazda sim, czasami wystarczy, że jedna blaszka zostanie odgięta i mamy kłopot z zasięgiem.
  • #8 16750075
    keseszel
    Poziom 26  
    Dlatego sugerowałem doklejenie czegoś na kartę, ale to wątpliwe, aczkolwiek najłatwiejsze do sprawdzenia.. No bo niby czemu miałoby się tak stać.. Miałem taki przypadek przy jednym z blackberry, ale karta była "kombinowana " , haczyła przy wyjmowaniu. W końcu jeden sim sie ukruszył, czyli i tak gniazdo do wymiany . Tel był stary, nieopłacalna napraw, chyba że z sentymentu naprawiłbym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Huawei P8, który często traci zasięg, mimo że inne funkcje, takie jak SMS i internet, działają poprawnie. Inni dzwoniący otrzymują informację o niedostępności, co jest frustrujące. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie mechaniczne związane z lekkim pęknięciem obudowy przy aparacie. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak stara karta SIM, problemy z gniazdem SIM, a także mechaniczne uszkodzenia wewnętrzne. Użytkownicy radzą sprawdzić stan karty SIM, ustawić ręcznie operatora, a także testować telefon z innymi kartami. Wskazano również na możliwość zimnego lutowania lub sprawdzenia gniazda SIM, co może być przyczyną problemów z zasięgiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA