Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

unitra klaudia 2 - usterki magnetofonu

plm2052 01 Feb 2017 19:26 1695 6
    plm2052
    Level 10  
    Witam wszystkich.
    Mam parę pytań odnośnie magnetofonu unitra eltron klaudia 2:

1.Do czego podłączyć te kable: unitra klaudia 2 - usterki magnetofonu i unitra klaudia 2 - usterki magnetofonu

2.Czy to co zaznaczyłem to jakiś moduł przestrajający unitra klaudia 2 - usterki magnetofonu

3.Nie wiem dlaczego ale gdy kręcę gałką głośności to lewy głośnik, że to tak powiem szura

4.Gdy nacisnę przycisk do podświetlenia wskazówki strojenia ona przeskakuje na pozycję 7/8 a podświetlenie nie zawsze nie łączy

Moderated By kriss51.:

Zastanów się czego od nas oczekujesz w dziale radiotechnika serwis? W tytule masz o problemie z magnetofonem, a potem pytasz o tor radiowy. Myślę że dział dla początkujących jest odpowiedni. Następnym razem miej na uwadze ten pkt. regulaminu: 3.1.14. Nie wysyłaj wiadomości w złym dziale forum, powoduje to bałagan na forum. Przed zadaniem pytania, przeczytaj opis działu.

redelektron
    Level 20  
    Witaj
    Co do punktu 2 jest to głowica na nowy UKF. Komuś prawdopodobnie nie chciało się bawić z przestrajaniem radia tylko wolał włożyć gotową głowicę a starą (oryginalną) odłączyć.
    Punkt 3. Zakurzony potencjometr. Przeważnie wystarczy go przesmarować i jest ok. Są odpowiednie preparaty do tego. Jeśli to nie pomoże trzeba będzie go wymienić.
    plm2052
    Level 10  
    A nie wiesz może gdzie podłączyć te kable? Ten niebieski jest koło potencjometrów a czerwony koło paczki na baterie.

Dodano po 3 [minuty]:

redelektron wrote:
    starą (oryginalną) odłączyć

Jest różnica pomiędzy gotową głowicą a przestrojeniem tradycyjnym? Jeżeli tak to jaka?
    Adam-T
    Level 41  
    plm2052 wrote:
    A nie wiesz może gdzie podłączyć te kable?

Tutaj masz schemat, popatrz gdzie one są teraz podłączone i poszukaj na schemacie w którym miejscu drugi koniec powinien być podłączony.
    plm2052 wrote:
    Jest różnica pomiędzy gotową głowicą a przestrojeniem tradycyjnym? Jeżeli tak to jaka?

Różnica? Zajmuje dodatkowe miejsce. ;)
    plm2052
    Level 10  
    Adam-T wrote:
    Zajmuje dodatkowe miejsce

A odbieranie jest np. gorsze? Cz może lepsze?
  • Helpful post
    redelektron
    Level 20  
    Czasem poprostu szybciej i prościej jest zrobić podmiankę głowicy niż bawić się w przestrajanie. Przy zmianie głowicy masz prawie pewność że coś się odbierze a przy przestrajaniu starej może się udać a może i nie zwłaszcza jeśli się nie ma wprawy w tego typu zabiegach. Jeśli radio odbiera interesujące Cię stacje to proponuję nic z tym nie robić i pod żadnym pozorem nie dotykać elementów na płytce głowicy!
    plm2052
    Level 10  
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Myślę, że już chyba wszystko wiem.