logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-P42GT30E - po wymianie zestawu naprawczego - 6x czerw. dioda

lefuu 03 Lut 2017 03:31 2964 1
REKLAMA
  • #1 16249151
    lefuu
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam.

W prezencie od teściowej dostałem TV Panasonic Plazma TX-P42GT30E.
    Jak stwierdziła, pewnego dnia w trakcie oglądania coś głośno strzeliło i TV przestał działać.
    Jak to standardowo w tych modelach płyta TPNA5330 BB oraz płyta zasilacza 5390 - zamówiłem więc zestaw naprawczy.
    Wymieniłem: D421; Q401,402,403; D401; Q531; IC502; Q421, Q422, Q423 oraz 2 tranzystory i bezpiecznik w zasilaczu.
    Po wymianie i uruchomieniu, telewizor mruga zieloną diodą, następnie na jakieś 0.5s pojawia się obraz po czym znika i dioda stby mruga 6x.
    Szukam od kilku dobrych godzin co jeszcze może być przyczyną, większość osób stwierdza że wina leży po stronie IC502 (d8693fvm) jednakże jak wspomniałem wymieniłem go jak również Q531.

Ogromnie zależy mi na Tym TV ponieważ mój wierny Funai dokonał żywota (matryca) a jestem teraz troszkę w dołku finansowym i chciałbym go uruchomić.

Prosiłbym o sugestię i pomoc w tym temacie bo nie mam pojęcia za co się zabrać - w kwestii wymiany elementów jestem obeznany głównie przez naprawę laptopów/tabletów itd. styczności z TV nigdy nie miałem, liczę na Was.
  • REKLAMA
  • #2 16251483
    lefuu
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Oczywiście jak się spodziewałem, jak to na elektrodzie nikt nie pomoże a nawet nie ma chęci podpowiedzieć więc poradziłem sobie z problemem sam i w przeciwieństwie do użytkowników tego forum chciałbym pomóc komuś innemu = winny okazał się jeszcze tranzystor Q451 - nie miał zwarcie ale mimo to był powodem usterki, oznaczenie jego to DG302 - jednak bez problemu można za niego wstawić 30F131 który jest ogólnie dostępny. Po wymianie TV śmiga jak nowy. Tyle w temacie a Panu moderatorowi dziękuje za przeniesienie mojego tematu do działu POCZĄTKUJĄCY pomimo mojej naprawy która wg. mnie nie jest do ogarnięcia przez POCZATKUJĄCYCH- to forum już dawno zeszło na psy przez takich właśnie ludzi...
REKLAMA