logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC/Funbox - Na jednym komputerze 25Mbps, na drugim 4Mbps - jak to naprawić

xardas97 04 Lut 2017 09:24 990 13
REKLAMA
  • #1 16251637
    xardas97
    Poziom 20  
    Ocena: 62
    Witam.
    Posiadam porażkę zwaną FunBox, oczywiście od orange.
    Mieszkam w domu piętrowym.
    Router jest na parterze. Laptop (T410) który stoi około 6m od funboxa (bez żadnych ścian) na speedteście osiąga prędkość dl 25Mbps (oczywiście połączony do routera poprzez wifi)

Ja natomiast mam komputer piętro wyżej, czyli dzielą mnie z routerem: ściana, i jakieś 10m w linii prostej. Co dziwne - windows pokazuje max. zasięg wifi
    Mam gigantyczne problemy z internetem, można by rzec że praktycznie nie działa - jakakolwiek gra online ma lagi, co chwila wyrzuca mnie z serwera. Tak na dobrą sprawę to nie mam jak oglądać filmów w HD, bo zanim się zbuforują mijają wieki.
    Speedtest pokazuje ping 40ms, dl od 4 do 7 Mbps, i up mniej niż 1Mbps

Ktoś coś mógłby pomóc? Może to kwestia jakiejś konfiguracji routera.... albo może czas zakupić wifi repeatera.

Karta sieciowa w moim komputerze to Asus PCE-N15. Karta niby posiada dwie anteny, ale jako iż są one z tyłu komputera - ni w ząb nie celują w router.. Inna sprawa że to nie są anteny kierunkowe.
    Reszta PC:

CPU: Intel i3 6100
    GPU: MSi GeForce 1050Ti 4GB OC
    MOBO: MSI H110M Pro-D
    RAM: Crucial 8GB 2133MHz DDR4
    PSU: Tacens Valeo V700
    SSD: GoodRam CX200 120GB
    CAS: Antec Dragon

Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16251698
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    xardas97 napisał:
    Ktoś coś mógłby pomóc? Może to kwestia jakiejś konfiguracji routera.... albo może czas zakupić wifi repeatera.

Jest klika sposobów na rozszerzenie sieci bezprzewodowej w mieszkaniu - Link - jeżeli nie masz możliwość położenia przewodu i zastosowania drugiego AP to polecam transmitery PLC.
  • #3 16251707
    xardas97
    Poziom 20  
    Myślisz że może to być kwestia zasięgu? Niby windows pokazuje maksymalny zasięg wifi.

Przeczytałem artykuł, router jest już przesunięty tak blisko jak się dało, a z opisanych na stronie rozwiązań w gre wchodzi niestety tylko dokupienie repeatera, tyle że wyczytałem iż może on zwolnić prędkość internetu - a właśnie o prędkość to ja walczę...
  • REKLAMA
  • #5 16251730
    xardas97
    Poziom 20  
    Zrobiłem pomiary, czy mógłbyś na nie zerknąć i coś powiedzieć?
    Byłbym bardzo wdzięczny.
    PC/Funbox - Na jednym komputerze 25Mbps, na drugim 4Mbps - jak to naprawić PC/Funbox - Na jednym komputerze 25Mbps, na drugim 4Mbps - jak to naprawić PC/Funbox - Na jednym komputerze 25Mbps, na drugim 4Mbps - jak to naprawić PC/Funbox - Na jednym komputerze 25Mbps, na drugim 4Mbps - jak to naprawić

(moje wifi to FunBox 0C0F)
  • REKLAMA
  • #6 16251760
    jimasek
    Tak jak mówiłem, problemem jest poziom sygnału poniżej -70dBm które objawiają się spadkami prędkości łącza.
  • REKLAMA
  • #7 16251765
    xardas97
    Poziom 20  
    Hmm, ale z tego co widzę to u mnie wynosi on -72dBm. Chyba że masz na myśli, że dobry sygnał to np. -90dBm.

Myślisz że repeater da tutaj radę? Innej opcji niestety nie ma. Jaki model polecasz żeby działał z tym funboxem dobrze?

Dodano po 2 [minuty]:

Martwi mnie fakt że obok napisu -72 (kolumna Signal), na lewo, jest jakiś zółty wykres - i ten od mojej sieci jest zdecydowanie nie równy. Co to jest?
  • #8 16251782
    jimasek
    Dobry sygnał to wszystko ponad -70dBm a ty masz -72dBm. Zwróć uwagę że to jest z minusem.

Ogólnie nie polecam repeaterów bo to zwykle generuje dodatkowe problemy i nie można powiedzieć że na 100% rozwiąże twój problem. Jeżeli chcesz spróbować to TP-Link WA860RE choć polecam PLC jak nie masz możliwości położenia przewodu.
  • #9 16251784
    xardas97
    Poziom 20  
    Hmm, 130zł.. Może lepiej by było kupić dobry router za te pieniądze? Czy to nie rozwiąże sprawy?

O PLC właśnie czytam, więc jeszcze nie mam zdania.

Dodano po 1 [minuty]:

A czy kupno czegoś typu TP-LINK ANT2405C do mojej karty sieciowe (Asus PCE-N15) miałoby sens?
  • #10 16251801
    jimasek
    xardas97 napisał:
    Hmm, 130zł.. Może lepiej by było kupić dobry router za te pieniądze? Czy to nie rozwiąże sprawy?

Może te z zewnętrznymi antenami trochę polepszą zasięg ale na wieli skok bym nie liczył bo wszystkie domowe urządzenia bezprzewodowe mają ograniczoną moc do 100mW (2,4GHz to promieniowanie mikrofalowe).

xardas97 napisał:
    A czy kupno czegoś typu TP-LINK ANT2405C do mojej karty sieciowe (Asus PCE-N15) miałoby sens?

Jak już to dwie anteny a nie tylko jedna no i gwarancji nikt ci nie da dopóki sam nie przetestujesz.
  • #11 16251807
    xardas97
    Poziom 20  
    Polecisz jeszcze jakąś alternatywę dla tej anteny i repeatera, zeby ze wszytkim (czyli de facto 2ma antenami) zamknąć się w 200zł?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc ;)

Dodano po 2 [minuty]:

Mam nadzieję że FunBox nie blokuje repeaterów
  • #12 16251817
    jimasek
    xardas97 napisał:
    Polecisz jeszcze jakąś alternatywę dla tej anteny i repeatera, zeby ze wszytkim (czyli de facto 2ma antenami) zamknąć się w 200zł?

Pisałem o PLC

xardas97 napisał:
    Mam nadzieję że FunBox nie blokuje repeaterów

Są problemy z DHCP na urządzeniach Orange i Netia ale jest na to rozwiązanie - ftp://tplink-forum.pl/Poradniki/repeater/
  • #13 16251952
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Srebrnej kuli nie ma do WIFI w zabudowie , to loteria, dopóki nie spóbujesz nie będziesz pewny jak z pokryciem będzie. Generalnie jedna ściana OK, dwie może, trzy raczej nie. Sufit na pewno więcej niż jedna ściana (zbrojenie dodatkowo) WIFI sieć w budynkach

Jedyne pewne rozwiązanie to postawienie dodatkowego punktu WIFI koło komputera (lub na tym samym piętrze, 1 ściana max) podłączonego _kablem_ lub adapterami PLC do funboxa.

Poczytaj abecadło zwiększania zasięgu WIFI

Możesz poexperymentować z położeniem funboxa,
  • #14 16252044
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 743
    Do gier online - jedynie kabel - reszta wprowadza niepotrzebne opóźnienie - i nie ma na to rady. Zasada jest jedna - chcesz komfortowo grać - łącz się kablem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z niską prędkością internetu na komputerze znajdującym się na piętrze, gdzie sygnał Wi-Fi z routera FunBox od Orange jest słaby. Na laptopie, który jest bliżej routera, prędkość wynosi 25 Mbps, podczas gdy komputer na piętrze osiąga jedynie 4-7 Mbps. Użytkownik rozważa zakup repeatera, ale obawia się, że może to obniżyć prędkość. W dyskusji poruszane są różne metody poprawy zasięgu, takie jak użycie adapterów PLC, zmiana lokalizacji routera oraz ewentualne zastosowanie zewnętrznych anten. Użytkownicy podkreślają, że najlepszym rozwiązaniem dla gier online jest połączenie kablowe, a także zwracają uwagę na problemy z DHCP w urządzeniach Orange.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA