logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Suszarka Electrolux EDP12074PDW - Przerywa suszenie, błąd EHE

broda13 04 Lut 2017 20:21 6471 6
REKLAMA
  • #1 16253060
    broda13
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witajcie.
    Mam suszarkę jak w temacie, wersja PNC: 916096942-00 i nie mogę sobie z nią poradzić.
    Suszarka suszy i w pewnym momencie są 3 krótkie sygnały, zatrzymuje się i wyświetla czas jaki był na początku programu. Czasami ponowne włączenie udaje się czasami nie. Czasami podziała 3 minuty, czasami 15, czasami 40, a czasami uda się jej praktycznie do końca wysuszyć.
    Błąd menu serwisowym to EHE - czyli jedna wielka niewiadoma.

Był serwisant z autoryzowanego Electroluxa, zrobił kilka testów i stwierdził, że moduł i chce 600 pln za to, a już skasował 120 pln. jakoś mu nie wierzę do końca. Zrobił niby kalibrację poszedł, włączyłem suszarke, a ona po minucie błąd.
    Jak poczyściłem trochę kanał w miejscu pod filtrem na puch to jakby zaczęła chodzić, ale nie na długo. Później przeczyściłem lekko papierem ściernym czujnik temperatury (na jego części był taki lekki biały nalot) i 2 suszenia zrobiła całe, później jedno prawie do końca.

Poczyściłem także różne styki przy module, ale nic nie jest zaśniedziałe.
    Myślicie, że to ten czujnik? Mam takie wrażenie, że jak jest bardziej załadowana to ma problem z suszeniem, czy jest to możliwe?
  • REKLAMA
  • #2 16253110
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4482
    EHE - Line safety relais failure - awaria linii przekaźnika bezpieczeństwa
    - uszkodzona płyta główna
    - uszkodzony przekaźnik bezpieczeństwa
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 16253385
    broda13
    Poziom 9  
    Czy ten przekaźnik bezpieczeństwa to jest jakaś część do wymiany? Czy to jest część na płycie głównej, którą można przelutować? Czy po trzeba wymienić moduł/płytę główną?
    Widziałem, że jest możliwość zakupu płyty głównej za około 220 pln do tego modelu, ale jest napisane, że nie jest zaprogramowana. Co z taką płytą później się robi?
  • #4 16262334
    broda13
    Poziom 9  
    Czy jest szansa na pomoc?
  • REKLAMA
  • #5 16262349
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4482
    Nie ma możliwości naprawy modułu z takim błędem. Moduł do wymiany.
    Nieskonfigurowany moduł, programuje serwis.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17853967
    peterwolski
    Poziom 20  
    Ocena: 142
    Witam.
    Wystarczy wymienić przekaźnik lub zimne luty (największy na module).
  • #7 17854949
    broda13
    Poziom 9  
    Dokładnie tak, zrobione zimne luty już 2 lata temu i wszystko działa do tej pory, suszarka chodzi po 10 razy tygodniowo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z suszarką Electrolux EDP12074PDW, która przerywa suszenie i wyświetla błąd EHE. Po kilku próbach naprawy przez serwisanta, który zasugerował wymianę modułu za 600 PLN, użytkownik samodzielnie czyścił kanały i czujnik temperatury, co przyniosło chwilową poprawę. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwych przyczyn błędu, takich jak awaria przekaźnika bezpieczeństwa lub płyty głównej. Użytkownicy sugerują, że możliwe jest naprawienie modułu poprzez wymianę przekaźnika lub naprawę zimnych lutów, co w przeszłości przyniosło pozytywne rezultaty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA