Dzień dobry. Stoję przed wyborem pieca na ekogroszek do nowego domu. Dom z poddaszem użytkowym 145m2 powierzchni użytkowej + kotłownia i garaż w obrysie budynku razem 170m2. Dom z betonu komórkowego na cienkiej spoinie, ocieplony styropianem 15cm, dach ocieplony wełną 25cm, pod podłogą na parterze 10cm styropianu, okna trzyszybowe. Na parterze podłogówka + grzejnik w garażu. Na piętrze grzejniki + podłogówka w łazience i garderobie. Do tego ogrzewanie wody bojler 140L
W projekcie mam kocioł 24KW ale wydaje mi się że jest za duży. Niestety im więcej czytam, im więcej jeżdżę po sklepach z kotłami tym mniej wiem. Ile osób tyle opinii. Jedni twierdzą że wystarczy 14KW inni że 17 a w kilku sklepach usłyszałem że tyle ile w projekcie.
Prosił bym o jakąś radę.
W projekcie mam kocioł 24KW ale wydaje mi się że jest za duży. Niestety im więcej czytam, im więcej jeżdżę po sklepach z kotłami tym mniej wiem. Ile osób tyle opinii. Jedni twierdzą że wystarczy 14KW inni że 17 a w kilku sklepach usłyszałem że tyle ile w projekcie.
Prosił bym o jakąś radę.