logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kocioł na ekogroszek do domu 170m2? 24kW czy mniejszy?

qwertykokos 05 Lut 2017 20:16 23745 24
REKLAMA
  • #1 16255608
    qwertykokos
    Poziom 6  
    Ocena: 48
    Dzień dobry. Stoję przed wyborem pieca na ekogroszek do nowego domu. Dom z poddaszem użytkowym 145m2 powierzchni użytkowej + kotłownia i garaż w obrysie budynku razem 170m2. Dom z betonu komórkowego na cienkiej spoinie, ocieplony styropianem 15cm, dach ocieplony wełną 25cm, pod podłogą na parterze 10cm styropianu, okna trzyszybowe. Na parterze podłogówka + grzejnik w garażu. Na piętrze grzejniki + podłogówka w łazience i garderobie. Do tego ogrzewanie wody bojler 140L
    W projekcie mam kocioł 24KW ale wydaje mi się że jest za duży. Niestety im więcej czytam, im więcej jeżdżę po sklepach z kotłami tym mniej wiem. Ile osób tyle opinii. Jedni twierdzą że wystarczy 14KW inni że 17 a w kilku sklepach usłyszałem że tyle ile w projekcie.
    Prosił bym o jakąś radę.
  • REKLAMA
  • #2 16255797
    trance123
    Poziom 21  
    Ocena: 134
    Link Chyba wszystko w jednym miejscu .
  • #3 16255889
    qwertykokos
    Poziom 6  
    Powiem szczerze że ten artykuł jeszcze bardziej namieszał mi w głowie. Rozumiem że za duży kocioł mija się z celem. U mnie muszę mieć kocioł 5 klasy (takie wymogi prawne) czyli z wyliczeń w tym artykule musiał bym mieć kocioł max 15 kwh?
  • #4 16255933
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1064
    Jeśli tak Ci wychodzi z wyliczeń. Też temu nie wierzyłem. Na 180m2 zamontowałem kocioł 17kW i jest dobrze. Kupowałem go na swoją odpowiedzialność bo sprzedawca chciał mi sprzedać 25-27kW.
  • #5 16255959
    idepopizze
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Obejrzyj kociołki MPM–DS, bo chyba warto (jeżeli chcesz tą 5 klasę) no i jak już chcesz tą 5 klasę to zastanów się nad zabezpieczeniem komina bo niska temperatura spalin może go załatwić.
  • #6 16255995
    qwertykokos
    Poziom 6  
    Mieszkam w Małopolsce. Wprowadzili teraz uchwałę że do 2023r wszystkie kotły muszą być zmienione na gazowe lub 5 klasy na Eko groszek. Dlatego odrazu myślę o klasie 5. Komin mam firmy Jawar z wkładem ceramicznym także myślę że nic mu nie będzie.
    Janek1815 te 180m2 to masz użytkowej czy całość z nieogrzewanymi lub mniej ogrzewanymi pomieszczeniami jak np garaż? Ile przy takim kotle i powierzchni spalasz groszku?
  • REKLAMA
  • #7 16256163
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2127
    qwertykokos napisał:
    Stoję przed wyborem pieca na ekogroszek do nowego domu.

idepopizze napisał:
    Obejrzyj kociołki MPM–DS,

Poczytaj o co chodzi autorowi.
    Na 170m2 (z oknami 3-szybowymi) wystarczy kocioł 7-10kW i to z zapasem. Poprawkę trzeba wziąc na CWU i na inne niż podane ( laboratoryjne??) wartości opałowe węgla.
    Moc dobiera się do temp. zewn -20 st ( czyli 2-5 dni w roku) a w pozostałe dni grzejemy ze średnia sezonu grzewczego , czyli dla +3-4 st.C.
    Brałbym do 12kWmax. dobrej firmy, skam, ogniwo z dobrym sterownikiem adaptacyjnym.
  • #8 16256724
    idepopizze
    Poziom 33  
    andrzej lukaszewicz napisał:

Ja przeczytałem, a Ty poczytałeś to co proponujesz ?

Może na początek watro zapytać qwertykokos czy ma w kotłowni miejsce na kocioł z podajnikiem i druga sprawa chyba ważniejsza czy instalacja będzie pracować w układzie zamkniętym czy otwartym ?
  • #9 16258257
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    idepopizze napisał:

Ja przeczytałem, a Ty poczytałeś to co proponujesz ?

Nie wiem o co Ci chodzi, bo mnie o to, że tu mowa o kotle z PODAJNIKIEM, a Ty proponujesz kocioł zasypowy dolnego spalania .
  • #10 16258444
    idepopizze
    Poziom 33  
    Może coś przeoczyłem, ale nie zauważyłem niczego o podajniku w opisie qwertykokos
  • REKLAMA
  • #11 16258520
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    qwertykokos napisał:
    Stoję przed wyborem pieca na ekogroszek do nowego domu.
  • #12 16258712
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    qwertykokos napisał:
    Dzień dobry. Stoję przed wyborem pieca na ekogroszek do nowego domu. Dom z poddaszem użytkowym 145m2

Kocioł w nowym domu to jakiś absurd. Ja sobie nie wyobrażam w tych czasach wozić węgiel z Castoramy i pierdzielić się co tydzień w czyszczenie tego całego syfu....
    Tym bardziej biorąc pod uwagę przyszłe ograniczenia zwiazane z ekologią.

Jakbyś POMYŚLAŁ W C Z E Ś N I E J to ZAIZOLOWAŁBYŚ dom przyzwoicie i zrobił pompę ciepła niewiele drożej niż ta cała akcja z "ekogroszkiem", kotłownią i kominem...

Ale nie martw się. Takich inwestorów jak Ty jest 90% w tej chwili.

Co piszą w projekcie na temat zapotrzebowania na moc grzewczą? Powinno być policzone. Realnie w tym stanie nie powinieneś potrzebować więcej niż 8kW. Tak bez liczenia.

PS. Wentylacja grawitacyjna?
  • REKLAMA
  • #13 16261461
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    elektryk2000 napisał:
    Kocioł w nowym domu to jakiś absurd. Ja sobie nie wyobrażam w tych czasach wozić węgiel z Castoramy

Nie generalizowałbym tak mocno, PC i węgiel to nie jedyne rozwiązanie. Dużo lepszym i tańszym rozwiązaniem jest montaż kotła gazowego i własnego zbiornika na LPG. Jeśli zrobimy instalacje grzewczą tak samo jak pod pompę ciepła - będzie taniej, sprawdzone w praktyce.
  • #15 16266368
    qwertykokos
    Poziom 6  
    Palę węglem w zwykłym śmieciuchu od ponad 30 lat więc palenie w piecu i czyszczenie kotła nie jest mi straszne. Miejsce na kocioł posiadam. Kotłownia 155 na 400cm także kocioł z podajnikiem wejdzie. Jestem z małopolski i najbliższą kopalnię mam 25km od domu. Groszek mogę w niej kupić za 530zł za tonę a kupując na kartki górnicze które od lat załatwiam mam 1,3 tony w tej cenie. Niestety żaden gaz taniej nie wyjdzie a pompa ciepła zwróci się po ilu? Po 20-30 latach? Niestety taka perspektywa mnie nie przekonuje.
    Co do samego kotła to wychodzi mi 10-12kw ale biorąc jeszcze pod uwagę to że węgiel jest różnej jakości przydało by się trochę więcej niż 12kw.
    Co do projektu to miałem w nim kocioł gazowy 24kw ale po zmianie sposobu ogrzewania mój wspaniały architekt/projektant nie przeliczył ile kw jest potrzebnych tylko zostawił te 24...
  • #16 16266607
    elektryk2000
    A kiedy zwróci się dom?
    Nie, wiem, sorry ;)
  • #17 16266956
    qwertykokos
    Poziom 6  
    Wszystkiego nie da się tak przeliczać ale akurat sposób ogrzewania można bo są różne alternatywy do wyboru, tańsze i droższe. Ja akurat preferuje te tańsze. Nie jestem aż tak wygodny by mieć problem z zasypaniem kotła, wyrzuceniem popiołu i co jakiś czas przeczyszczeniem. Ktoś kto przeprowadza się z bloku pewnie ma z tym wielki problem.
    Rozmowa trochę stacza z torów...
  • #18 16266971
    Michal_WWL
    Poziom 26  
    Ocena: 284
    Ja ze swojej strony moge polecić nie konkretny piec, a sterownik.
    Razem z piecem miałem sterownik HT tronic 500, fajnie działał, miał duzo opcji, nie zawieszał się ale był dwustanowy.
    Po dwóch latach wymieniłem na sterownik Cobra - Strzał w dziesiątkę, sporo mi zajęło jego dobre ustawienie, ale teraz mam "ładniejsze" spalanie, mniej spieków, węgla chyba też mniej się zużywa.
    To ważny element systemu, też trzeba się zastanowić nad jego wyborem.
  • #19 16266978
    remix1
    Poziom 18  
    Ocena: 197
    Wypełnij sobie szacunkową wartość na ciepłowłaściwe.pl, sam zrobiłem podług tej strony szacunek i o dziwo po dodaniu kamienicy z 10cm styropianu i oknami dwuszybowymi grzanie środkowego piętra wyszło całkiem poprawnie. (a szacunek niebanalny...)
    Jeżeli chodzi o wspomnienia z kotłami, miałem wcześniej zasypowego Zębca - najgorszy piec jaki świat widział, spalanie okropne, czyszczenie codzienne, wieczny bałagan w kotłowni.
    Na początku tego sezonu zamontowałem piec na ekogroszek (ogniwo eko plusM) i był to strzał w 10 raz na parę dni idę jedynie dosypać węgla w zasobnik i po spaleniu 200kg opróżniam popielnik (który w całości wyjmuje i jedynie przesypuje do wora) i ot cała robota.
    Jeżeli masz tani opał to nic lepszego nie ugrasz!
  • #20 16267031
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    qwertykokos napisał:
    Co do samego kotła to wychodzi mi 10-12kw ale biorąc jeszcze pod uwagę to że węgiel jest różnej jakości przydało by się trochę więcej niż 12kw.
    Co do projektu to miałem w nim kocioł gazowy 24kw ale po zmianie sposobu ogrzewania mój wspaniały architekt/projektant nie przeliczył ile kw jest potrzebnych tylko zostawił te 24...

Pamiętaj, że śrdnia temp. sezonu grzewczego to ok. +3 st C, a nie -20. najwyżej ustawisz wyższą temp. rzędu 70 st na budynek w te mroźne kilka dni.
    Gazowy 24kW to standart i jest to moc maksymalna, bo nowoczesny kocioł gazowy moduluje od 10% swojej mocy, czyli grzeje płynnie od 2,5kW do 24kW. Jest to bardzo wygodne przy przepływowych kotach dwufunkcyjnych jak i w jednofunkcyjnych- natychmiastowe nagrzewanie zbiornika CWU.
  • #21 16269300
    elektryk2000
    qwertykokos napisał:
    sposób ogrzewania można bo są różne alternatywy do wyboru, tańsze i droższe. Ja akurat preferuje te tańsze.

Zgadzam się z tym.
    Ale: jest jeszcze jeden czynnik. Priorytet.
    Moim priorytetem jest bezobsługowość. Wolę iść na browara z kumplem niż obsługiwać palenisko ;)
  • #22 16269340
    qwertykokos
    Poziom 6  
    Masz rację. Gaz jest praktycznie bezobsługowy. Ale nie przesadzaj że nie miał byś czasu na browarka paląc ekogroszkiem ;-) a tak na poważnie u mnie na działce nie ma gazu. Najbliższa rura z gazem to ok 100m. Jak pytałem w "gazowni" to koszt podłączenia pod dom to ok 10-14tys zł. W tej cenie mam grochu na 10 lat...
  • #24 16269803
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542

Pamiętaj, że śrdnia temp. sezonu grzewczego to ok. +3 st C, a nie -20. najwyżej ustawisz wyższą temp. rzędu 70 st na budynek w te mroźne kilka dni.
    Gazowy 24kW to standart i jest to moc maksymalna, bo nowoczesny kocioł gazowy moduluje od 10% swojej mocy, czyli grzeje płynnie od 2,5kW do 24kW. Jest to bardzo wygodne przy przepływowych kotach dwufunkcyjnych jak i w jednofunkcyjnych- natychmiastowe nagrzewanie zbiornika CWU.

Te 24kW praktycznie są wykorzystywane w praktyce tylko do przepływowego podgrzewania wody, gdyż takie podgrzewanie wymaga sporej mocy).
  • #25 16273791
    qwertykokos
    Poziom 6  
    Tak oczywiście. Zastanawia mnie jednak to dlaczego z tego kalkulatora wychodzi mi 15KW a z tego artykułu oraz tutaj Panowie piszą o kotłach mniejszych niż 10KW chyba że biorą tylko pod uwagę ogrzewanie i nie uwzględniają ogrzewania wody...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje kotła na ekogroszek do nowego domu o powierzchni 170m2, zastanawiając się nad mocą 24kW, która wydaje się zbyt duża. W dyskusji pojawiają się różne opinie na temat odpowiedniej mocy kotła, sugerując zakres od 10kW do 17kW, z uwzględnieniem wymogów prawnych dotyczących kotłów 5 klasy. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami kotłów, podkreślając znaczenie odpowiedniego doboru mocy do warunków budowlanych oraz efektywności energetycznej. Wskazują również na konieczność rozważenia systemu grzewczego, w tym podajników i sterowników, oraz alternatyw takich jak kotły gazowe czy pompy ciepła.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA