logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo IdeaPad Y570 - Blue Screeny po każdym uruchomieniu komputera.

matess1 07 Lut 2017 17:18 1212 12
REKLAMA
  • #1 16259939
    matess1
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie , posiadam laptopa Idea Pad Y570 i od paru dni nie mogę go uruchomić za każdym razem wyskakuje blue screen , przy normalnym uruchomieniu komputera wyskoczył taki :

Dzisiaj również pojawił się taki : 0x000000d1

Po uruchomieniu w trybie awaryjnym wyskakuje taki:

Odzyskiwanie systemu też nic nie daje:

Laptop jakieś pól roku temu miał wymieniany dysk na Good Ram Iridum po 240 GB oraz dołożone 8 GB ram (jedne są GoodRam drugie Samsunga ale o identycznych parametrach) i wszystko działało bez zarzutu... W czym można szukać przyczyny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16259952
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    Pobierz stąd: http://www.memtest.org/#downiso
    Rozpakuj, nagraj obraz na płytę i uruchom z niej komputer. Możesz także pobrać wersję na pendrive. (dwa przejścia programu).
  • #3 16260116
    matess1
    Poziom 7  
    Jestem dopiero na początku testu a tutaj już:

Wydaje mi się że to będzie pamięć GoodRam 8Gb któa została zakupiona we wrześniu... Czy będzie się dało coś z tym zrobić? Czy raczej kość będzie trzeba odesłać na gwarancję? No i czy takie coś jest uwzględniane?
  • REKLAMA
  • #4 16260121
    Kasek21
    Poziom 43  
    Zobaczymy!

Zamieść screen'y z każdej zakładki programu CPU -Z (w szczególności dla zakładki SPD- każdy zajęty slot).
  • REKLAMA
  • #5 16260136
    matess1
    Poziom 7  
    Raczej nie zdążę bo wcześniej wyskakuje BS. To badanie ma iść do końca czy można przerwać?
  • #6 16260170
    Kasek21
    Poziom 43  
    Nie piszę o Memtescie tylko o CPU-Z - to nie powinno być problemem!
  • REKLAMA
  • #7 16260181
    matess1
    Poziom 7  
    Chodzi mi o to że jak włączę komputer i pojawi się pulpit to dostaję blue screena. No i cały czas robię to badanie memtestem jest dopiero 25 procent i takie błędy jak wyżej na screenie czy mogę je zakończyć czy do 100 procent ma lecieć?
  • Pomocny post
    #8 16260228
    arlid
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    A masz możliwość wyjęcia tej kości? I sprawdzenia wtedy czy problem dalej występuje? To byłoby najprostsze rozwiązanie. Pamięć, jeśli sprawdzisz jak wygląda gwarancja (czasem wieczysta) to jak najbardziej powinieneś spróbować reklamacji, możesz dołączyć test Memtesta dla potwierdzenia. Jednak proszę, w miarę możliwości wyjmij tę kość i uruchom laptop bez niej, ewentualnie ją wyjmij i włóż ponownie, może coś nie tak na stykach ;)
  • #9 16260310
    matess1
    Poziom 7  
    Po wyciągnięciu kości GoodRam komputer uruchamia się i te błędy w memtest też pewnie od niej , co mogę z tym zrobić?
  • #10 16260328
    arlid
    Poziom 12  
    Masz jedną kość, czy diwie? Jak tak to przeskanuj każdą z osobna i w każdym slocie (zamień miejscami i przeskanuj szczególnie GoodRam w każdym slocie) - wtedy potwierdzisz błędy. Reklamacja GoodRama jak pamiętam to w miejscu zakupu. Szczegółowe warunki i długośc gwarancji znajdziesz tutaj: http://www.goodram.com/pl/o-firmie/warunki-gwarancji/
  • #11 16260352
    matess1
    Poziom 7  
    Druga kingstona działa poprawnie, tylko z tą jest problem, dobra wyślę ją na gwarancje do moreli, załączać memtesta? Czy bez tego lepiej ?
  • Pomocny post
    #12 16260366
    arlid
    Poziom 12  
    Możesz dołączyć screenshota, zdjęcie. Zawsze jakieś potwierdzenie i opisz jak sprawdzałeś. Im więcej serwis ma informacji, tym sprawniej działa.
  • #13 16260676
    matess1
    Poziom 7  
    Więc idzie na gwarancję , dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Lenovo IdeaPad Y570 zgłasza problem z nieustannym występowaniem blue screenów (BSOD) przy uruchamianiu systemu. Po wymianie dysku na Good Ram Iridum 240 GB oraz dodaniu 8 GB pamięci RAM, laptop działał poprawnie przez pół roku. Problemy zaczęły się po dodaniu nowej kości pamięci GoodRam. Użytkownik przeprowadza testy pamięci za pomocą Memtest, które wskazują na błędy. Po wyjęciu kości GoodRam laptop uruchamia się bez problemów, co sugeruje, że to ona jest źródłem błędów. Użytkownik planuje odesłać uszkodzoną kość na gwarancję, dołączając wyniki testów jako potwierdzenie.
REKLAMA