logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop ASUS X401U - Nie włącza się ekran po restarcie BIOS'u

slazby1 07 Lut 2017 18:08 1362 8
REKLAMA
  • #1 16260095
    slazby1
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam, chcąc przeinstalować system z Win8 na Win7 zmieniłem ustawienia w BIOS'ie dotyczące bootowania. Po uruchomieniu instalatora wyskoczył komunikat o braku możliwości instalacji ponieważ jest partycja GPT. Zmieniłem rodzaj partycji z GPT na MBR programem "AOMEI Partition Assistant Pro". Po ponownym uruchomieniu ciągle ładował się Windows 8 ale się nie uruchomił. Zresetowałem ustawienia BIOS'u do fabrycznych i teraz komputer się uruchamia (wentylator pracuje, diody świecą) ale nie włącza się ekran, na zewnętrznym monitorze objaw ten sam.
    W czym może być przyczyna?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16260204
    arlid
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Wyjmij baterię i przytrzymaj naciśnięty klawisz POWER przez 30s (bez podłączonego zasilacza). Spróbuj uruchomić na samym zasilaczu. Ewentualnie włóż baterię i spróbuj drugi raz już z baterią. Same ustawienia jasności ekranu są ok?
  • REKLAMA
  • #3 16260269
    slazby1
    Poziom 11  
    Nie pomaga, ustawienia jasności są OK, nie włącza się podświetlenie matrycy wogóle. Sądzę, że to będzie związane z tym, że zmieniłem partycje z GPT na MBR i zresetowałem ustawienia BIOS'u i teraz BIOS wyszukuje GPT. Nie mam możliwości odłączenia dysku ponieważ laptop jest nowy.
  • REKLAMA
  • #4 16260279
    arlid
    Poziom 12  
    Powinieneś i tak widzieć procedurę POST itd. i ewentualny komunikat o błędzie/braku możliwość wczytania jakiegokolwiek systemu, braku dysku. To tak jakbyś wyjął dysk (możesz to zrobić)?

BA możesz wyjąc baterię na płycie i w ten sposób zresetować BIOS? Czy nie masz go rozebranego?
  • #5 16260305
    slazby1
    Poziom 11  
    Nie mam rozebranego, narazie się wacham ponieważ są plomby na obudowie, próbuje znaleźć rozwiązanie jak go naprawić bez rozkręcania
  • #6 16260312
    arlid
    Poziom 12  
    Niestety nie znalazłem zdjęć od spodu. Masz możliwość wyjęcia kości ram? Spróbuj wtedy go uruchomić (jeżeli jest tylko ta jedna kość powinien pikać), potem wyłącz i włóż kość ponownie i sprawdź.
  • #7 16260316
    slazby1
    Poziom 11  
    Nie mam takiej możliwości, obudowa od dołu jest w jednym kawałku.
  • #8 16260376
    arlid
    Poziom 12  
    A powiedz mi, diody świeca się "normalnie" czy np. wszystkie ciągle, wentylator chodzi bardzo głośno itp. Czy jest to "normalne" zachowanie laptopa tak jakby pracował, ale brakuje obrazu. Po podpięciu do zewnętrznego monitora przestawiałeś wyświetlanie klawiszami funkcyjnymi, czekałeś dłużej aż ewentualnie sterowniki Windowsa się uruchomię i wtedy przełączyć obraz na zewnętrzny monitor? Czy jak spoglądasz na matryce to jest jakiś "przebłysk" wskazujący na to, ze komputer próbuje się uruchomić, czy kompletnie jest ciemno i w ogóle matryca nie daje żadnych przebłysków itp.?
  • REKLAMA
  • #9 16260465
    slazby1
    Poziom 11  
    Dioda POWER i WIFI swieci ciągle, dioda dysku mignie na chwile na początku,później nie zapala się, wentylator pracuje jak zawsze, dysk słychać ze pracuje.Ekran cały czas ciemny, klawisze funkcyjne naciskam i nic, nie można wejść di BIOS'u, nie można przełączyć ekranu, przyciemnianie/rozjaśnianie nie działa.Czekanie dłuższej chwili tez nie pomaga. Ekran jest cały czas czarny brak przebłysków.
    Przy normalnym uruchomieniu powinno się załączyć podświetlenie matrycy i logo ASUS z kręcącym się kółeczkiem i tego brakuje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa ASUS X401U napotkał problem z uruchomieniem ekranu po zmianie ustawień BIOS i konwersji partycji z GPT na MBR. Po zresetowaniu BIOS do ustawień fabrycznych laptop uruchamia się, ale ekran pozostaje czarny, zarówno na wbudowanym wyświetlaczu, jak i na zewnętrznym monitorze. Użytkownik próbował różnych metod, takich jak resetowanie BIOS, sprawdzanie ustawień jasności oraz podłączanie zewnętrznego monitora, jednak nie uzyskał żadnych rezultatów. Dioda zasilania świeci, wentylator działa, ale brak jest jakichkolwiek sygnałów z ekranu, co sugeruje problem z wyświetlaniem lub sprzętem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA